ΠΛΕΟΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΩΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΕΖΑ TV....ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ;;;
ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ;;;
ΣΥΓΧΥΣΗ προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Από τη μία πλευρά ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος επιδίδεται σε «οικονομική διπλωματία» ενημερώνοντας τα διεθνή ΜΜΕ.
Διαβαιώνει εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Από την άλλη, όμως, ο Ιταλός Tommaso Padoa - Schioppa, και αυτός πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, προτρέπει να συμπεριληφθεί μία διαδικασία «ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους για τις χώρες που είναι αφερέγγυες» στο μηχανισμό διάσωσης των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Απ' ό,τι φαίνεται ο πρώτος είναι πιο πειστικός, καθώς όπως διαπιστώνεται στα dealing rooms (τμήματα διαχείρισης διαθεσίμων) μεγάλων πολυεθνικών τραπεζών οι πρώτοι ξένοι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να κάνουν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η κίνηση αυτή ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στο «ταμπλό» καθώς η τιμή του 10ετούς τίτλου έχει ανέβει και η απόδοσή του έχει υποχωρήσει σχεδόν 1% τις τελευταίες δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο 10%. Ταυτόχρονα το περιθώριο (spread) έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει αρχίσει να συρρικνώνεται στην περιοχή του 8% από 9%. Οι θετικές αυτές εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική αγορά αρχίζει να βγαίνει από μία περίοδο «χειμερίας νάρκης». Παρόλο όμως που τα ομόλογα «αρχίζουν να ξεπαγώνουν», θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για την επερχόμενη «άνοιξή» τους.
Τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και το οικονομικό επιτελείο (Παπακωσταντίνου - Σαχινίδης ) και ο κ. Παπαδήμος σε όλους τους τόνους έχουν διακηρύξει ότι στόχος τους είναι η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές κάποια στιγμή εντός του 2011. Αλλωστε και στο μνημόνιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα πρέπει από μόνη της να δανειστεί την επόμενη χρονιά περίπου 25 δισ. ευρώ. Στόχος είναι ο δανεισμός αυτός να μην γίνει με βραχυχρόνια έντοκα γραμμάτια, αλλά με πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα. Βέβαια, για να μπορέσει το Δημόσιο να ανοίξει και πάλι τις δημοπρασίες ομολόγων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αναβάθμισή του από τους διεθνείς οίκους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προσελκύσει τους «καλούς» δανειστές, δηλαδή μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να πλησιάσουν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των σκουπιδιών (junk bonds).
Η επιστροφή των επενδυτών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που είναι ενθαρρυντική, προήλθε από αγορές παικτών υψηλού ρίσκου. Τραπεζικά στελέχη που διαμεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ομολόγων παραδέχονται ότι οι αγοραστές που έκαναν την εμφάνισή τους ήταν κυρίως θεσμικοί που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων ανάλογες εκείνων που συνεχίζουν να προσφέρουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα.
Οσοι επενδυτές πλησιάζουν στη φάση αυτή τα ελληνικά ομόλογα δεν σημαίνει ότι έχουν αποδεχθεί ότι ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του χρέους έχει αποσοβηθεί. Αλλωστε τα περίφημα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) δείχνουν ότι αρκετοί επενδυτές πρόθυμα στοιχηματίζουν ακόμη και σήμερα υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, πληρώνοντας για το στοίχημά τους αυτό τόκο 7,5% -8% ετησίως. Απλώς, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι επενδυτές αυτοί, «εραστές του κινδύνου» γαρ, θεωρούν ότι το «σενάριο της καταστροφής» έχει μετατεθεί για το απώτερο μέλλον.
Τεκμήριο εξομάλυνσης της αγοράς ομολόγων αποτελεί μόνο η ενεργός συμμετοχή των τραπεζών και δη των ελληνικών. Στην κατεύθυνση αυτή, παρασκηνιακές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αναλάβει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Στόχος είναι να παραταθεί όσο είναι δυνατόν η παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το Δημόσιο όταν θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου