Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί όσον αφορά την υλοποίηση των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις βασικές αρχές των οποίων εξήγγειλαν πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας στους Δελφούς. Τις απόψεις τους στηρίζουν στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα ιδρύματα και στο ότι πολλές «καινοτομίες» αντίκεινται στο Σύνταγμα.

Καθηγητές ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή μεταρρύθμισης σε καιρό οικονομικής κρίσης δεν είναι εφικτή, καθώς τα ιδρύματα με μειωμένες χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να υλοποιήσουν νέα προγράμματα. Οι καθηγητές θεωρούν υποτιμητική την «επέλαση» ξένων επιστημόνων, που θα αξιολογούν, θα συμβουλεύουν και θα κρίνουν τους έλληνες συναδέλφους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαμαρτύρονται εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού που περιέγραψε με μελανά χρώματα το ελληνικό πανεπιστήμιο στους Δελφούς, μιλώντας για συναλλαγές καθηγητών και φοιτητών αλλά και για προσωπικές επιδιώξεις και αγκυλώσεις των διδασκόντων. Μάλιστα χαρακτηρίζουν τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου απαξιωτικά, ισοπεδωτικά, συκοφαντικά και κακόγουστα. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι βασικές αλλαγές-αγκάθια στις οποίες επικεντρώνονται οι φόβοι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

* Συμβούλια Διοίκησης Ιδρυμάτων: Η διοίκηση των πανεπιστημίων θα πάψει να είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών συμβουλίων και ανατίθεται σε ένα νέο σχήμα το οποίο θα αποτελείται από πανεπιστημιακούς και προσωπικότητες εκτός των ΑΕΙ, που θα έχουν την οικονομική διαχείριση ως ένα είδος μάνατζερ. Κάτι τέτοιο όμως -λένε οι καθηγητές- αν εφαρμοσθεί θα μετατρέψει τα πανεπιστήμια αυτόματα σε επιχειρήσεις.

* Κουπόνι φοιτητή: Οταν αυτό εφαρμοσθεί κάθε φοιτητής θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο ποσό που θα εγκρίνει η πολιτεία. Η προσέλκυση πολλών και καλών φοιτητών θα είναι το ζητούμενο για τα πανεπιστήμια. Ομως οι καθηγητές φοβούνται ότι δεν αρκούν τα κονδύλια αυτά για να αντεπεξέλθουν τα ιδρύματα στην αύξηση των υποδομών του προσωπικού κ.λπ.

* «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ: Δηλαδή θα γίνουν συνενώσεις, συγχωνεύσεις ακόμη και μειώσεις πανεπιστημίων και έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι. Ομως -λένε οι καθηγητές- αυτό δεν είναι εφικτό σε όλα τα ιδρύματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου τα τμήματα των ΤΕΙ είναι διάσπαρτα σε διάφορες πόλεις.

* Συρρίκνωση ετών σπουδών στα ΤΕΙ: Η συζήτηση για τον περιορισμό του χρόνου σπουδών στα ΤΕΙ έχει ήδη ανοίξει και πολλοί καθηγητές φοβούνται ότι τελικά τα ιδρύματα αυτά θα υποβαθμιστούν στην κατηγορία των ΙΕΚ.

* Χρόνος εφαρμογής αλλαγών: Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη διευκρινίσει απόλυτα πότε θα εφαρμοστούν πλήρως οι αλλαγές σε όλα τα ιδρύματα, αφού υποστηρίζει ότι με την επανεκλογή πρυτανικών αρχών θα αρχίζει και η μεταρρύθμιση. Ομως σε άλλα ιδρύματα οι πρυτάνεις θα αλλάξουν σε ένα χρόνο και σε άλλα σε τρία ή τέσσερα.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: