Ανθρακας ο θησαυρός. Ο λόγος για τον πολυδιαφημισμένο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης 3719/2008, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έβαζε φρένο στις ψυχοφθόρες κι επώδυνες καθυστερήσεις για τα βρέφη και τους υποψήφιους γονείς, που, συνήθως, μετά από μακροχρόνιες ταλαιπωρίες και λαχτάρα ν' αγκαλιάσουν το βιολογικό τους παιδί, καταφεύγουν στη λύση της υιοθεσίας.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση ΦΕΚ του νόμου Σωτήρη Χατζηγάκη, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί με κάποιον κρίκο της αλυσίδας της υιοθεσίας, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι, θετοί γονείς, διοικητές και εκπρόσωποι δομών και φορέων, που ασχολούνται με βρέφη και παιδιά, και μας μίλησαν επώνυμα ή ανώνυμα, τα δεδομένα ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Παρ' ότι η εικόνα των Κέντρων Βρεφών είναι πολύ καλύτερη από άποψη υποδομών σε σχέση με το παρελθόν και οι αμαρτωλές υποθέσεις που χρεώθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες μοιάζουν να έχουν περάσει στη σφαίρα της λήθης, το τοπίο σε ό,τι αφορά τις χρονοβόρες καθυστερήσεις παραμένει θολό και γκρίζο.
Πανελλαδικά υπολογίζεται πως γίνονται κάθε χρόνο πάνω από 500 υιοθεσίες παιδιών.
Οι αιτήσεις για ιδιωτική υιοθεσία εκδικάζονται στα κατά τόπους πρωτοδικεία, αφού προηγουμένως έχουν επιληφθεί τα τμήματα Πρόνοιας των Νομαρχιών, ενώ άγνωστο παραμένει τώρα ποιες αρμοδιότητες θα περάσουν στις περιφέρειες.
Το ζευγάρι που θέλει να υιοθετήσει ένα παιδάκι, αφού ενημερωθεί σχετικά, ξεκινά κάνοντας αίτηση στους αρμόδιους φορείς:
* Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» στο Ιλιον και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αλλά και στο Κέντρο Βρεφών «Αγιος Στυλιανός», που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
* Πανελλαδικά μέσω διευθύνσεων Πρόνοιας των Νομαρχιών, μετά από απευθείας συνεννόηση υποψήφιων θετών και φυσικών γονέων (ιδιωτική υιοθεσία).
Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» οι υποψήφιοι γονείς σε πρώτη φάση υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν μια ενημερωτική συζήτηση μαζί με άλλους υποψήφιους γονείς. Εφόσον περάσουν την πρώτη φάση, υποβάλλουν την αίτησή τους και περνούν από συνέντευξη. Αν γίνει δεκτή η αίτηση, προχωρούν στα περαιτέρω, υγειονομικό έλεγχο (ψυχική και σωματική υγεία) κ.ά.
Οταν προχωρούν σε ιδιωτικές υιοθεσίες εξετάζονται τα αιτήματά τους από τα τμήματα Πρόνοιας των Νομαρχιών και οι υποψήφιοι γονείς περνούν πάλι από υγειονομικό έλεγχο, κυρίως για λοιμώδη νοσήματα.
!Πρόταση νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις υιοθεσίες κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μαζί με άλλους 16 πρώην υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ., που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Προτείνονται μεταξύ άλλων:
* Τρίμηνη προθεσμία στον έλεγχο της οικογένειας από πλευράς ιδρύματος για την υιοθεσία των παιδιών.
* Συνεκδίκαση της αναπλήρωσης της συναίνεσης των φυσικών γονέων και της αφαίρεσης της επιμέλειας σε μια συζήτηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σ' ένα χρόνο.
* Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του θεσμοθετημένου -πλην ανενεργού μέχρι σήμερα- Εθνικού Συμβουλίου Υιοθεσίας.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου