Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΚΕΝΤΡΑ ΒΡΕΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ…Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης των δικαστηρίων δρουν εις βάρος της υγείας των μωρών, που πληρώνουν τον εγκλεισμό με προβλήματα στην ανάπτυξη.

Βρέφη και παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα 2 ή και 3 χρόνια, ώσπου να δοθεί το πράσινο φως από τα δικαστήρια για να πάνε για υιοθεσία!

Η πληθώρα βρεφών, που εγκατέλειπαν άλλοτε σε ιδρύματα Ελληνίδες ανύπαντρες μητέρες υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, ευτυχώς ανήκει στο παρελθόν. Ανάμεσα στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», και όχι μόνο, υπάρχουν κι εκείνα που παρουσιάζουν μικροπροβλήματα στην ανάπτυξη, εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής στο Ιδρυμα, ώσπου ν' απελευθερωθούν νομικά. Ετσι, ακόμη κι αν ένα μωρό είναι υγιές αλλά λόγω των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών παραμείνει πολύ καιρό μέσα στο Ιδρυμα, έχει χάσει και το τρένο της υιοθεσίας!

Το μωρό μεγαλώνει και κατά κανόνα δεν ανήκει στη σφαίρα των ενδιαφερόντων των θετών γονιών, που ζητούν στις αιτήσεις τους συνήθως παιδιά έως 1,5 έτους. Κι αν κάποιοι υποψήφιοι γονείς δεν το θέλουν αρχικά λόγω ηλικίας, στη συνέχεια κάποιοι θα το απορρίψουν λόγω προβλημάτων υγείας, που ενδέχεται ν' αντιμετωπίζει εξαιτίας του εγκλεισμού.

Περίπου το 1/3 των βρεφών που φιλοξενούνται σε δημόσια ιδρύματα προέρχονται από αλλοδαπές γυναίκες, κυρίως από τα Βαλκάνια, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ή την Αφρική. Ορισμένες, υπό τον φόβο της απέλασης, δίχως εισοδήματα, παρατημένες από τον σύντροφό τους, τοξικοεξαρτημένες ή έχοντας στις πλάτες τους κι άλλα αδικήματα (παράνομη είσοδος στη χώρα, trafficking, κ.ά.) εγκαταλείπουν τα παιδιά τους.

Για τα μωρά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια χρειάζεται χρόνος και συνδρομή της Αστυνομίας ή και προνοιακών και αστυνομικών δομών της αλλοδαπής, ώστε να βρεθεί η βιολογική τους μητέρα. Εκτός από τις περιπτώσεις κακοποίησης του παιδιού, οι υπηρεσίες επιδιώκουν πάντοτε ν' αποκατασταθεί η σχέση με τον βιολογικό γονιό. Αμα αυτό δεν συμβεί, τότε χρειάζεται δικαστική απόφαση ότι ο βιολογικός γονιός δεν μπορεί ή δεν πρέπει να πάρει το παιδί του πίσω. Εξ ου και περνά ένα τρίμηνο, ώσπου να διαπιστωθεί αν πράγματι η φυσική μητέρα δεν θέλει ή αδυνατεί να κρατήσει το παιδί της.

Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ελληνικό δημόσιο φορέα για υιοθεσίες βρεφών και παιδιών, δυναμικότητας 100 κλινών (φιλοξενεί 85 μωρά και παιδιά αυτή τη στιγμή) τελειώνουν τώρα τις αιτήσεις υιοθεσίας για υγιή μωρά, που κατατέθηκαν την περίοδο 2006-7! Κι όλα αυτά ενώ η έρευνα των κοινωνικών υπηρεσιών για να διαπιστωθεί αν ένα ζευγάρι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για ν' αναλάβει την ευθύνη της υιοθεσίας ενός παιδιού, διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

Δυναμικότητας 35 κλινών είναι το Αναρρωτήριο Πεντέλης κι οι θέσεις έχουν καλυφθεί όλες. Το Δημοτικό Κέντρο Βρεφών «Αγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας 20 θέσεων, φιλοξενεί συνήθως υγιή παιδάκια ώς 2,5 ετών. Αμφότεροι οι φορείς δέχονται πολλές αιτήσεις απ' όλη την Ελλάδα, χρειάζεται όμως κι εδώ πρώτα ν' απελευθερωθούν νομικά τα βρέφη από τους φυσικούς τους γονείς.

Συμπερασματικά, ενώ προβλέπεται από τη νομοθεσία ο θεσμός του οικογενειακού δικαστηρίου, που αν λειτουργούσε, πανελλαδικά, θα έλυνε τα χέρια όσων ασχολούνται με την υιοθεσία και θα είχε ως αποκλειστική αρμοδιότητα την επίλυση τέτοιων ζητημάτων σε συνεργασία με εισαγγελέα ανηλίκων, αυτό δεν έχει συμβεί.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: