Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 400 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

“Δεν φοβάμαι τίποτε. Δεν πιστεύω τίποτε. Η πραγματικότητα είναι μία και είναι σκληρή. Έχω μείνει άνεργη. Μας λένε όλοι ότι έχουμε δίκιο. Με το δίκιο, όμως, δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε το δάνειο ούτε τις υποχρεώσεις του παιδιού σου”.Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Αλεξία Μαργαρίτη, μία μόνο από τους τετρακόσιους συμβασιούχους έργου στον δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πέρασαν στο φάσμα της ανεργίας. Με την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν τα τελευταία έξι, επτά ή και δέκα χρόνια, άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα σοβαρά κενά στις υπηρεσίες του κεντρικού δήμου.

Υπολειτουργούν οι υπηρεσίες
Μείζονα προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν από σήμερα κιόλας στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων ηλικιωμένων που είναι εγγεγραμμένοι στα δώδεκα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης. Χθες, οι 23 συμβασιούχοι των ΚΑΠΗ έχασαν τη μάχη που έδιναν στα δικαστήρια, ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους με προσωρινή διαταγή, με αποτέλεσμα πλέον τις υπηρεσίες τους στα άτομα της τρίτης ηλικίας να προσφέρουν οι μόλις δεκαοκτώ μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
Αισθητή είναι η απουσία των συμβασιούχων και στα δημοτολόγια, μια από τις δημοτικές υπηρεσίες που συναλλάσσονται ευρύτατα με το κοινό. Στην υπηρεσία των δημοτολογίων από τους συνολικά εξήντα υπαλλήλους που εξυπηρετούσαν τον κόσμο, οι δεκαπέντε ήταν συμβασιούχοι, οι οποίοι πλέον έχουν χάσει τη δουλειά τους. "Στα δημοτολόγια τα γκισέ έχουν μείνει άδεια", λέει χαρακτηριστικά η κα Μαργαρίτη.
Μετά από την αποχώρηση των συμβασιούχων υπολειτουργεί και το πολυδιαφημισμένο δημοτικό κολυμβητήριο στην περιοχή της πρώην αλάνας της Τούμπας. “Στο κολυμβητήριο απασχολούμασταν επτά συμβασιούχοι γυμναστές και μόλις δύο μόνιμοι. Το αποτέλεσμα είναι τώρα που έληξαν οι συμβάσεις μας να έχουν διακοπεί όλα τα τμήματα που λειτουργούσαμε με τη συμμετοχή άνω των 3.000 αθλουμένων. Σήμερα στο δημοτικό κολυμβητήριο δεν προσφέρεται κανένα πρόγραμμα άθλησης, αλλά οι εγκαταστάσεις είναι ανοικτές μόνον για τις ελεύθερες ώρες κοινού”, σημειώνει ο Θόδωρος Καϊτελίδης, ένας από τους γυμναστές που απασχολούνταν στο δημοτικό κολυμβητήριο με συμβάσεις έργου.

Στον Άρειο Πάγο
Χθες το απόγευμα οι συμβασιούχοι έργου του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού συναντήθηκαν στο νέο δημαρχείο, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, εν όψει της κινητοποίησης που σχεδιάζεται για τον προσεχή Ιανουάριο.
“Στις 20 Ιανουαρίου οι περίπου 10.000 συμβασιούχοι έργου ανά την Ελλάδα θα συγκεντρωθούμε έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου εκδικάζεται μια υπόθεση που θα κρίνει το εργασιακό μας μέλλον”, επεσήμανε η Αλεξία Μαργαρίτη, πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων έργου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλευρό των συμβασιούχων τάχθηκαν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος, οι οποίοι ζήτησαν να αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η τακτοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αποτελεί κι ένα από τα κεντρικά αιτήματα, με τα οποία κατέρχονται σήμερα σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας. Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρόκειται να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με αποχή των εργαζομένων από τα καθήκοντά τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κλιμάκωση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Της Βαρβάρας Ζούκα

ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

den mas leei i kyria Margariti poio meso evale gia na parei tin symvasi kai kati akomi den to ixeran oti i symvasi exei arxi kai telos?diladi oi ypoloipoi Ellines eine oi malakes kai oi symvasiouxoi eine ta poniria tis istorias? posoi telika tha zoune apo tonamoiro ton Ellina malaka forologoumeno?

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ρε φίλε 10:06... Έλεος με την ''τακτοποίηση'' των συμβασιούχων. Πόσες πιά στρατιές ''τακτοποιημένων'' θα ταΐζουμε;