Και κορυφαίοι υπουργοί θα στρατευθούν στην προσπάθεια να καµφθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στις επιχειρούµενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις ∆ΕΚΟ, οι οποίες αναµένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις το επόµενο διάστηµα.
Οπως έγινεγνωστό απόέγκυρη πηγή, πλην του καθ’ ύλην αρµόδιου που είναι ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιµάκης, το Μέγαρο Μαξίµου θα ζητήσει από µία σειράκυβερνητικών στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αννα∆ιαµαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση του να πεισθούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ «να ρίξουν νερό στο κρασί τους».
Η επιχείρηση που εκ προοιµίου κρίνεται δύσκολη, θεωρείται κρίσιµη για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των ∆ΕΚΟ και µπορούν να προκαλέσουν µείζον πρόβληµα στην κυβέρνηση. Υπενθυµίζεται σχετικά ότι προ ηµερών οι προσκείµενοι στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ∆ΕΗ απέτρεψαν τη συνάντηση της τρόικας µε την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη µε αντικείµενο την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ίδιοι συνδικαλιστές είχαν αποτρέψει προ µηνών το άνοιγµα της σχετικής... συζήτησης, µε αποτέλεσµα η κυβέρνηση να δηλώσει δηµοσίως ότι µεταθέτει για τα τέλη του χρόνου τις σχετικές διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο ίδιο πλαίσιοπρέπεινα ενταχθεί ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ Αγροτικής Τράπεζας η οποία εκδόθηκε προ ηµερών και έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ιπποκράτους, δεδοµένου ότι περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισµούς για την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Χαρακτηριστικά, κορυφαίο κοµµατικό στέλεχος δήλωσε ότι «µια τέτοια ανακοίνωση δεν θα την εξέδιδε ούτε σωµατείο ελεγχόµενο από τη ∆ΑΚΕ.
Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ούτε πού βρίσκονται ούτε ποια φάση διέρχεται η χώρα».
Είναι αναγκαίο επίσης να επισηµανθεί ότι η µεγάλη αλλαγή που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Σηµίτη στο Ασφαλιστικό το 2001 απετράπη και πάλι από κινητοποιήσεις στις οποίες τον πρώτο λόγο είχαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.
Για τον λόγο αυτό και µπροστά στις τεράστιες αλλαγές που αναγγέλλεται ότι θα επιχειρηθούν στις ∆ΕΚΟ, το θέµα πώς θα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήµατος που πρόσκεινται σε αυτό, είναι σε κύρια προτεραιότητα για το Κίνηµα. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου όπου και τέθηκε επί τάπητος το θέµα, υποστηρίχθηκε από µέλη του οργάνου ότι οι συνδικαλιστές του Κινήµατος στις ∆ΕΚΟ είναι «σπλάγχνα από τα σπλάγχνα του ΠΑΣΟΚ».
Πάντως, όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Γιώργου Παπανδρέου (και χθες σε συνέντευξή του στην «Καθηµερινή της Κυριακής»), η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αποφάσεις της. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «έφτασε η ώρα να λύσουµε και αυτό το πρόβληµα, απλώς γιατί δεν πάει άλλο, γιατί έφτασε ο κόµπος στο χτένι». Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ακόµη ότι η κυβέρνηση «δεν αναζητεί εξιλαστήρια θύµατα και δεν θέλει να τιµωρήσει κάποια κοινωνική οµάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο», αλλά οι αλλαγές είναι εκ των πραγµάτων επιβεβληµένες.
Στο Πολιτικό Συµβούλιο ο Πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «µορατόριουµ διάρκειας ενός έτους» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθείστο πλαίσιο του Μνηµονίου.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «µάντρωµα» των συνδικαλιστών, αναµένεται να γίνουν συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων κυβερνητικά στελέχη θα εξηγούν σε συγκεντρώσεις συνδικαλιστών τις επιχειρούµενες αλλαγές στις ∆ΕΚΟ και τι αυτές εξυπηρετούν.
Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγµατοποιηθούν και µε συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία δραστηριοποιούνται σε χώρους κλειστών επαγγελµάτων, καθώς οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για την υλοποίηση των δεσµεύσεων του Μνηµονίου δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση ούτε ελιγµούς τακτικής, όπως το να µην εφαρµοστούν ταυτόχρονα οι αλλαγές στις ∆ΕΚΟ µε την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων. Ο προβληµατισµός που υπάρχει στην Ιπποκράτους τώρα αφορά το πώς θα αποφευχθεί ο συγχρονισµός όλων όσοι θα «πληγούν» από τις αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση.
Κάτι τέτοιο, υποστήριζε το κοµµατικό στέλεχος που προαναφέρθηκε, «θα µπορούσε να λάβει µορφή λαϊκού κινήµατος, το οποίο κανείς ποτέ δεν µπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί»...
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου