Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το Τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον µε τη µορφή που λειτουργούσε ώς σήµερα, αποφάσισε χθες η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισµού που συνεδρίασε σε µια προσπάθειά της να αποτιµήσει το αποτέλεσµα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να αποφασίσει για το µέλλον του συµµαχικού σχήµατος. Η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣΥΝ δεν αιφνιδίασε στο εσωτερικό της Κουµουνδούρου καθώς εδώ και καιρό είχε αναπτυχθεί ένα διαλυτικό κλίµα στον ΣΥΡΙΖΑ µε κορύφωση τις πρόσφατες εκλογές, όπου και βγήκαν τα µαχαίρια.

«∆εν θα παίζουµε άλλο τις κουµπάρες µε τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Συνασπισµού Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας ουσιαστικά ή τη διάλυση της συµµαχίας ή µια χαλαρή µορφή συνεργασίας χωρίς όµως όργανα, συνεδριάσεις και κοινές δράσεις.

Κεραυνοί κατά Αλαβάνου
Ο Αλέκος Τσίπρας δεν παρέλειψε βεβαίως να κατακεραυνώσει και το Μέτωπο του Αλέκου Αλαβάνου, στη δράση του οποίου επέρριψε µε σαφήνεια την ευθύνη για τη σηµερινή τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να περάσει και ένα µήνυµα, όχι µόνο στα ΜΜΕ αλλά και στα µέλη του κόµµατος, την κοινωνία, ότι δεν είµαστε διατεθειµένοι να παίζουµε τις κουµπάρες. ∆ιότι διάβασα πάλι ότι υπήρξε µια απόφαση που λέει ότι το Μέτωπο είναι µεγαλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τα µέλη και τις συνιστώσες που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραµείνουν και εντός και εκτός και επί τα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ προκειµένου, µέχρι να διευρυνθεί και να µεγαλώσει το Μέτωπο που θα είναι µεγαλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιχειρήσουν να κάνουν κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι παιχνίδια και πρέπει να τελειώνουν.

Χρονοδιαγράµµατα βεβαίως και να βάλουµε, αποκλεισµούς να µην κάνουµε και θέλουµε να είµαστε όλοι µαζί, αν µπορούµε όµως να είµαστε όλοι µαζί. Πρέπει επιτέλους αυτός ο ταλαιπωρηµένος κόσµος να πάρει ένα σήµα. Οχι σήµα λήξης αλλά έναρξης». Λίγες ώρες πριν, η Παναττική Συνέλευση του Μετώπου του κ. Αλαβάνου αποφάσισε ουσιαστκά τη µετεξέλιξή της σε κόµµα, εγκρίνοντας αρχικώς τη συγκρότηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής µε τη µορφή πανελλαδικής πρωτοβουλίας.

Προς νέες συµµαχίες
Στο µεταξύ, µε απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ επιβεβαιωνόταν ότι η Κουµουνδούρου ουσιαστικά έχει τοποθετήσει ταφόπλακα στη συµµαχία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι µε δυσκολία θα µπορούσε να συνεχιστεί η οποιασδήποτε µορφής συνεργασία. «Είναι δεδοµένο πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ξηµερώνει µια πολύ δύσκολη µέρα. ∆εν υπάρχει καµιά συνιστώσα µε απόλυτα σωστή ή απόλυτα λαθεµένη στάση. Η κατάσταση επιβάλλει να ξαναδούµε νηφάλια τον τρόπο που θα προχωρήσει το εγχείρηµα. Ο ΣΥΡΙΖΑ των τακτικισµών, των ηγεµονισµών και των οργανωτίστικων αντιλήψεων, ο ΣΥΡΙΖΑ της διαµεσολάβησης, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν και, αν δεν το αντιληφθούµε αυτό, θα οδηγηθούµε σε ακόµα µεγαλύτερες διαιρέσεις», αναφέρεται στο κείµενο που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή. Εκ των πραγµάτων προτείνει: «Ή να ξαναπιάσουµε το νήµα µαζι ή να παραδεχτούµε τις αδυναµίες µας και να αναζητήσουµε νέες συµµαχίες».

Προσπάθειες ενότητας
Το κείµενο της πλειοψηφίας απέρριψε το Αριστερό Ρεύµα του ΣΥΝ που κατέβασε δικό του ξεχωριστό κείµενο, όπου για το επίµαχο ζήτηµα του ΣΥΡΙZΑ αναφέρει ότι οι όποιες προσπάθειες ενότητας θα πρέπει να αφορούν και το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου. «Για να έχει φερεγγυότητα η νέα εκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για την αποκατάσταση κλίµατος αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αλληλοσεβασµού µεταξύ ΟΛΩΝ των δυνάµεων που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Το Αριστερό Ρεύµα άσκησε οξύτατη κριτική στην ηγεσία για τα αποτελέσµατα των αυτοδιοικητικών εκλογών µιλώντας για αποτυχία. Οµως και ο κ. Τσίπρας παρεδέχτηκε ότι έγιναν λάθος επιλογές, παρόλο που για την Περιφέρεια Αττικής επέρριψε την ευθύνη στον Αλ. Αλαβάνο.

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: