Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

Θα περίμενε κανείς η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός να αποτελούν διέξοδο στην οικονομική κρίση. Ομως οι εταιρείες που επένδυσαν μεγάλα ποσά στον τομέα και περίμεναν από το κράτος να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις συναντούν οικονομικές δυσκολίες.

Ακόμα και η εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα παραστάσεις παγκοσμίου φήμης, η Athens Badminton Cultural Development Α.Ε. (ABCD), που έχει μισθώσει το θέατρο «Badminton» στο Γουδί, αναγκάστηκε να αιτηθεί την ένταξή της στο άρθρο 99, δηλαδή να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές. Η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, προσπαθώντας να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ρύθμιση του χρέους και με το ελληνικό Δημόσιο για την εξεύρεση λύσεων στις μεταξύ τους εκκρεμμότητες.

Η ABCD, που ελέγχεται από τους επιχειρηματίες Μιχαήλ και Βανέσσα Αδάμ και Γιώργο και Παναγιώτη Γεώργα, επένδυσε περί τα 14 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα θέατρο διεθνών προδιαγραφών στην Αθήνα. Γύρω στα 3 εκατ. ευρώ ήταν τα μετρητά που έβαλαν οι μέτοχοι την περίοδο 2006-2007 και περί τα 11 εκατ. ευρώ είναι ο τραπεζικός δανεισμός και το leasing.

Ομως το υψηλό κόστος ανακατασκευής του κτιρίου και κυρίως τα εμπόδια που ανέκυψαν στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί με το ελληνικό Δημόσιο πίεζαν οικονομικά την εταιρεία. Από την πλευρά της ζήτησης, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού κοινού έφθινε (από τη μείωση των μισθών, την αύξηση των φόρων, είτε πολύ απλά γιατί αρκετός κόσμος έχασε και συνεχίζει να χάνει τη δουλειά του). Η προσαρμογή της τιμής των εισιτηρίων σε χαμηλότερα επίπεδα, μια προσπάθεια της διοίκησης για να προσελκύσει το κοινό, δεν μεταφράστηκε σε αυξημένα έσοδα, αλλά σε λιγότερες πωλήσεις και μεγαλύτερες ζημιές.

Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Αδάμ, που είχε την ιδέα της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος, μεταφέροντας εμπειρία που απέκτησε στις ΗΠΑ, όπου έζησε 20 χρόνια, έχει μετανιώσει για το εγχείρημα. Ο ίδιος δέχτηκε να μιλήσει στην «Κ.Ε.» για την περιπέτειά του, σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι «μπήκαμε σε έναν κύκλο προβλημάτων, καθώς δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία ενός πολυχώρου που, εκτός από το θέατρο, θα είχε εστιατόριο, μουσική σκηνή κι άλλους χώρους ψυχαγωγίας, έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση εσόδων. Ομως, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε γιατί ανέκυψαν διάφορα εμπόδια, καταγγελίες κατοίκων, αλληλο-συγκρουόμενες αποφάσεις υπουργείων. Ούτε άδεια για το θέατρο δεν μας είχανε δώσει παρά μόνο το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης είχαμε ζητήσει αδειοδότηση για συνεδριακό κέντρο, αλλά το υπουργείο Αμυνας έκανε τέσσερις μήνες να στείλει ένα χαρτί που να λέει ότι στο Γουδί δεν υπάρχουν βαρέα όπλα, με αποτέλεσμα να χάσουμε την προθεσμία».

Αλλά οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εκεί: Ακολούθησε ο ιός της γρίπης το 2009, όταν ακυρώθηκαν χιλιάδες εισιτήρια, και η ύφεση, που έχει οδηγήσει σε πτώση των εισιτηρίων κατά 60%, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: