Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΜΕΡΚΕΛ:ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ…ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ…ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ…

Πριν από λίγο καιρό κορυφαίος έλληνας διπλωμάτης επισκέφθηκε το Βερολίνο για συνομιλίες με ομόλογούς του.

Σε συζήτηση που είχαμε αργότερα μαζί του, ρωτήθηκε αν πράγματι οι ελληνογερμανικές σχέσεις επηρεάζονται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες.

«Βεβαίως» απάντησε. «Και εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλές από τις σκληρές δηλώσεις των Γερμανών γίνονται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Πριν από λίγες ημέρες, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στο Συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη, έκανε τις γνωστές δηλώσεις για τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της, που «διέπραξαν το μεγάλο λάθος» να βάλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ είναι τη στιγμή αυτή μια καγκελάριος στριμωγμένη στη γωνία. Εσωκομματικά αμφισβητείται έντονα, ενώ στελέχη του κόμματός της ετοιμάζουν τη διαδοχή της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή πτώση της δημοτικότητάς της, αλλά και της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το συνέδριο της Καρλσρούης ήταν για αυτήν μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση.

Με τις δηλώσεις της απέβλεπε σε δύο στόχους : πρώτα να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα, το οποίο θα ήταν αρκετά σκληρό ώστε να ικανοποιήσει τόσο το συντηρητικό ακροατήριο, όσο και τους ψηφοφόρους της, δηλαδή τον μέσο γερμανό πολίτη που πιστεύει ότι «οι σπάταλοι Ελληνες ζουν με τα λεφτά του».

Κατά δεύτερο λόγο, να επιτεθεί στους Σοσιαλδημοκράτες και να επιχειρήσει να τους καταστήσει υπεύθυνους για την κρίση που απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ, άρα και τη γερμανική οικονομία. Και στα δύο παραπάνω σημεία η Μέρκελ τα κατάφερε.

Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο. Το τελευταίο διάστημα η γερμανική οικονομία έχει πετύχει να βγει αλώβητη από τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται, το ίδιο και οι εξαγωγές, η ανεργία πέφτει συνεχώς, οι Γερμανοί καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο.

Η κ. Μέρκελ και το επιτελείο της θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται οι απόψεις τους περί σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, που φέρνει την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων είκοσι ετών. Πιστεύουν πως με την εξαγωγή του μοντέλου αυτού θα μπει «τάξη» και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο το θέμα είναι ότι ο αυταρχικός και δίχως ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους τρόπος, με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της, τρομάζει άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οπως χαρακτηριστικά έγραψε η συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ», «η απαίτηση της καγκελαρίου να μην σηκώσουν οι φορολογούμενοι όλα τα βάρη σε μελλοντικές περιπτώσεις κρατικής χρεοκοπίας, αλλά να ζητηθεί η συμμετοχή των πιστωτών, είναι αναμφισβήτητα σωστή και υπεύθυνη, όπως απέδειξε η περίπτωση της Ελλάδας. Η Μέρκελ έκανε, όμως, ένα σοβαρό λάθος. Πήρε την απόφαση μόνο με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, αιφνιδιάζοντας τους εταίρους και τις χρηματαγορές».

Στα οικονομικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος έχει στο τιμ των συμβούλων της στελέχη της Μπούντεσμπανκ, που στο παρελθόν είχαν εναντιωθεί στην είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η ίδια τους άκουει όταν της λένε ότι ίσως θα ήταν καλό για τη Γερμανία αλλά και για τα ισχυρότερα μέλη της ευρωζώνης να «πετάξουν στη θάλασσα βαρίδια» όπως η Ελλάδα, δηλαδή να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από το ευρώ.

Για αυτούς το ρίσκο δεν είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα υπολογίζουν ότι θα κοστίσει το 10%-15% της άξιας του ευρώ, που αργότερα θα ανακάμψει. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το υπουργείο Οικονομικών, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε και οι σύμβουλοί του, που λένε ακριβώς το αντίθετο. Οτι δηλαδή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε. και για τη γερμανική οικονομία. Οπως λένε αναλυτές, η Μέρκελ δείχνει αυτή την στιγμή να μην έχει ξεκαθαρίσει ποιο δρόμο θα τραβήξει και αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και στις αγορές και στις ηγεσίες των χωρών της Ε.Ε. Το «ελληνικό πρόβλημα» είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε. και της Γερμανίας και η λύση του πολύ δύσκολη. Ακόμα δυσκολότερη τώρα που το πρόβλημα της Ιρλανδίας βγήκε στο προσκήνιο.

Η μέχρι στιγμής στάση της πολώνει και δεν βοηθάει στην εξεύρεση λύσης. Τα πράγματα περιπλέκουν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η καγκελάριος έχει τον Μάρτιο το κρίσιμο τεστ των εκλογών στη Βάδη Βυτεμβέργη. Το προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των αντιπάλων τους.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΣΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: