Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙ;;;

Η στρατηγική της Γερμανίας και πώς αυτή επηρεάζει την Ελλάδα και η πολιτική σταθερότητα είναι τα θέματα που απασχολούν τον πρωθυπουργό μία βδομάδα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να καταλάβουν πού το πάει η Μέρκελ.

Ούτε όμως και στο εσωτερικό μέτωπο τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η εκλογίκευση της αντιπαράθεσης είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ηρεμήσουν η τρόικα και οι δανειστές μας, αλλά και για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Το ζήτημα είναι τι προσφέρει ώστε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη, γιατί από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να περιμένει ανταπόκριση.

Ο ίδιος πιστεύει ότι έκανε το πρώτο βήμα, διαβεβαιώνοντας πως «η κυβέρνησή του έχει ορίζοντα τριετίας». Εκτιμά ότι είναι μια πρώτη κίνηση που επιτρέπει στα κόμματα να κινηθούν χωρίς το άγχος των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο η σχετική φιλολογία ενδεχομένως να επιστρέψει τον Μάρτιο, στην περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία δυσκολέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου σκέφτεται -ακόμη δεν έχει καταλήξει- να ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς (πιθανότατα θα κληθούν ο Φ. Κουβέλης και η Ν. Μπακογιάννη) σε μια προσπάθεια να βολιδοκοπήσει τις διαθέσεις τους. Από την πλευρά της Ν.Δ. πάντως διατυπώνεται η θέση ότι «συναίνεση, χωρίς αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει». Ετσι είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν τα ραντεβού, αλλά να μην προκύψει συνεννόηση ούτε στα στοιχειώδη.

Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι φήμες ότι ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγές στο επιτελείο του, στην κυβέρνηση και το κόμμα. Η παρουσία του Λ. Παπαδήμου σε κυβερνητικές συσκέψεις και σε δημόσιες συζητήσεις ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο -ίσως αντιπρόεδρος. Το σχετικό σενάριο προβλέπει θέση αντιπροέδρου και για τον Ευ. Βενιζέλο. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι ο Θ. Πάγκαλος θα τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Γεγονός είναι ότι ο αντιπρόεδρος έχει «τσαντίσει» (αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποίησε συνομιλητής του πρωθυπουργού) το μέγαρο Μαξίμου με διάφορες ενέργειες και δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι «Πάγκαλος έξω από το παιχνίδι, και μάλιστα θυμωμένος, είναι κίνηση υψηλού κινδύνου».

Σ' ό,τι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι και πάλι η Λούκα Κατσέλη βρίσκεται στο στόχαστρο ορισμένων συναδέλφων της. Την εγκαλούν γιατί προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να ακυρώσει την υπογραφή του Α. Λοβέρδου στο μνημόνιο (όταν ήταν αυτός υπουργός Εργασίας) σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας. Η κ. Κατσέλη δεν θέλει να υποκύψει στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και αυτό έχει ενοχλήσει άλλους υπουργούς, και φυσικά τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Η κατηγορία από την πλευρά συναδέλφων της είναι ότι «παίζει εκ του ασφαλούς το φιλολαϊκό χαρτί». Ωστόσο έχει τη στήριξη του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος διεμήνυσε τις απόψεις του στον πρωθυπουργό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών εκτόνωσε για την ώρα την ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η κριτική για την τακτική και για τις επιλογές των προσώπων είχε στόχο τον Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών όμως βγήκε «αρτιμελής» από τη μάχη, αφού οι επιτυχίες στον δεύτερο γύρο των υποψηφίων που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ αποστόμωσαν τους αντιπάλους του, οι οποίοι καραδοκούσαν να του επιτεθούν αν η υπόθεση «στράβωνε». Πρωτοκλασάτος υπουργός είπε στην «Κ.Ε.» ότι «ο Γιάννης έπεσε από την Ακρόπολη, δεν έπαθε τίποτα, βρήκε πορτοφόλι, το οποίο είχε και λεφτά!».

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: