Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ…ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…

Ενα τρίμηνο-φωτιά έχει μπροστά της η κυβέρνηση και από τις επιδόσεις της θα κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει προς την έξοδο από την κρίση ή θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες που θα επηρεάσουν το μέλλον της.

Τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα λόγω της αποτυχίας στην κάλυψη των στόχων, των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας, ενώ το στενό κυβερνητικό επιτελείο βάλλεται από υπουργούς και στελέχη για τους χειρισμούς του. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός, «μας έχει πάρει το κλίμα από κάτω. Στην κοινωνία έχει διαμορφωθεί ψυχολογία πανικού εξαιτίας της ακατάσχετης μετρολογίας, των αλλεπάλληλων διαψεύσεων των δημόσιων δηλώσεων των αρμοδίων υπουργών, αλλά και της αδυναμίας μας να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις που δημιουργούν κάθε βράδυ τα δελτία των οκτώ με τα μαύρα σενάρια που διακινούν. Αντί να εμψυχώνουμε τον κόσμο, δίνοντάς του ελπίδα, αφήνουμε την καταστροφολογία να λειτουργεί διαβρωτικά».

Η κριτική όμως κατά της ηγετικής ομάδας επεκτείνεται και σε θέματα ουσίας. Κυβερνητικοί παράγοντες και οικονομολόγοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ εγκαλούν το οικονομικό επιτελείο γιατί δέχθηκε να μπουν οι ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες δεν περιλαμβάνονται. Το ερώτημα που διατυπώνουν είναι: «Γιατί υποκύψαμε αμαχητί στις συστάσεις της Eurostat, γιατί δεν παλέψαμε να εφαρμοστεί και σε μας αυτό που ισχύει και αλλού;»

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον σκληρό πυρήνα του ακροατηρίου της, το οποίο ήδη, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, της έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα. Η απόφασή της να προχωρήσει σε εξυγίανση των ΔΕΚΟ προκαλεί αναβρασμό στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για μάχη μέχρις εσχάτων.

Το σενάριο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει αρκετούς οπαδούς. Οι απόψεις τους ενισχύονται από τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι προνομιούχοι. Ωστόσο εκδηλώνονται ισχυρές αντιστάσεις. Υπουργός, εκ των σταθερών συνομιλητών του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην «Κ.Ε.» επικαλέστηκε την κοινή λογική: «Αν απολυθούν 50.000 υπάλληλοι θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ. Σωζόμαστε; Οχι. Υπολογίστε το κόστος από τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας και θα διαπιστώσετε ότι όσοι εισηγούνται τέτοιες πρακτικές είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, ποια κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος τόσων απολύσεων; Θα γίνει εμφύλιος στη χώρα».

Στο ερώτημα αν η τρόικα επιμείνει για απολύσεις, η απάντησή του ήταν η εξής: «Ας επιμείνει. Θα επιμείνουμε και εμείς. Θα μας οδηγήσουν στην πτώχευση; Οι συνέπειες για τις τράπεζες γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων θα είναι τεράστιες. Θα απειληθεί η ίδια η ευρωζώνη. Εκτιμώ ότι θα κατανοήσουν πως δεν μπορούν να υπονομεύσουν μια χώρα που καταβάλλει φοβέρες προσπάθειες να βάλει τάξη και έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα επιβαρύνοντας τους πολίτες της».

Ομως το θέμα με τις ΔΕΚΟ το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στελέχη που έχουν συζητήσει μαζί του τις τελευταίες μέρες υποστηρίζουν ότι «ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει στα συνδικάτα την εξής πρόταση: η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για μηδενικές απολύσεις, ζητώντας για αντάλλαγμα μείωση μισθών και αλλαγή στους κανονισμούς εργασίας». Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο θα μειωθούν. Αν το όριο είναι ο μέσος μισθός στον στενό δημόσιο τομέα, τότε σε αρκετές ΔΕΚΟ οι απώλειες μπορεί να φτάσουν στο 30%. Θα βρεθούν συνδικάτα που θα υπογράψουν τέτοια συμφωνία; Ναι, λένε στην κυβέρνηση, γιατί η εναλλακτική «λύση» είναι οι απολύσεις...

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: