Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ…ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;;;

«Ασπροι» επεδίωξαν να κατεβούν στις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη» οι υποψήφιοι υπό το φόβο του... μαυρίσματος. Πρακτική που φαίνεται ότι απέδωσε, αφού 63 από τους 325 που πρωτοπορούν ή εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αρνήθηκαν πεισματικά το κομματικό χρίσμα ή συνεννοήθηκαν με την παράταξη στην οποία ανήκουν να μην τους το δώσει.

Αυτό που σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν πανάκεια και αιτία για απίστευτες κόντρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τούτη τη φορά ήταν κόκκινο πανί. Ο «θάνατος» του χρίσματος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών. Μάλιστα, αυτοί οι 63 δεν είναι απερχόμενοι δήμαρχοι, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν πιο φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα.

Είναι δε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα πολλών δήμων, όπως της Αντιπάρου, του Βιάννου, της Ιθάκης, της Καρπάθου, του Κερατσινίου, της Κόνιτσας, της Μήλου και της Σκιάθου, όπου κανένας από τους τρεις ή πέντε υποψήφιους της κάθε περιοχής δεν είχε χρίσμα ή επίσημη υποστήριξη από κανένα κόμμα.

Το πόσο ευνοήθηκαν οι υποψήφιοι χωρίς χρώμα φαίνεται χαρακτηριστικά από το παράδειγμα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου ο Χρήστος Πάχτας επικράτησε στον πρώτο γύρο με 46,1% των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συνέβη και στον ενοποιημένο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου ο ανεξάρτητος Λουκάς Τζαννής ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των δημοτών απέναντι στους υποψήφιους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (και τέως δημάρχων), αλλά και του ΚΚΕ. Παρόμοιο το σκηνικό και στο Πέραμα, με τον ανεξάρτητο Παντελή Ζουμπούλη να αφήνει πίσω του τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφέστατα πολλοί από τους ανεξάρτητους έχουν κομματική ταυτότητα, και μάλιστα γνωστή στους ψηφοφόρους. Ομως φαίνεται πως το γεγονός ότι δεν την «έφεραν» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρωτοπορία ή την επικράτησή τους.

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: