Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ…ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ.ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το ενδεχόµενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, εάν αποφασίσουν συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και µετά από αύριο, έπειτα από οκτώ συνεχόµενες µέρες.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των νησιών είναι ήδη αντιµέτωποι µε ελλείψειςβασικών προϊόντων, ενώ µε δυσκολία γίνεται η διακίνηση των δικών τους προϊόντων – ιδιαίτερααπό την Κρήτη προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικόότι οι κάτοικοι του Καστελόριζου, για µιαακόµη φορά, υποχρεώθηκαν να αγοράσουν αλεύρι και λαχανικά από την τουρκική Αντίφυλλο.

∆ίνουν αυξήσεις
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο µέτωπο των απεργών ακούγονται ισχυρές φωνές που κάνουν λόγο για διακοπή των κινητοποιήσεων, ενώαπό την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών τουλάχιστον η µεν Attica Group συµφώνησε ήδη σε αυξήσεις 2% στους εργαζόµενους στα πλοία της, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, και οι Μινωικές Γραµµές φέρονται διατεθειµένες ναπροχωρήσουν σε ανάλογες αυξήσεις.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υπουργός ΘαλασσίωνΥποθέσεων Γιάννης ∆ιαµαντίδηςεπισήµανε την αδιαπραγµάτευτη απόφαση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέουνα λήξειάµεσα η απεργία, καθώς «ηΕλλάδα δεν µπορείνα είναικοµµένη στα δύο», ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη συνδικαλιστικήηγεσία των ναυτεργατών ότιπαραβιάζει τον κανονισµό του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ναυτιλίας, οοποίος προβλέπειότι σε περίπτωση απεργίας πρέπει να υπάρχει ένα πλοίο ασφαλείας για κάθε γραµµή, προκειµένου να αντιµετωπίζονται έκτακτα περιστατικά που σχετίζονται µε την υγεία των κατοίκων της νησιωτικής χώρας.

Κλίµα έντασης
Σύµφωναµεπληροφορίες, ηκυβέρνησηθαπεριµένει και τις σηµερινέςαποφάσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Οµοσπονδίας, προκειµένου να αποφασίσειαν θα προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών. Ανάσα για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Κρήτης έδωσε ο απόπλους τριών πλοίων από το λιµάνι του Ηρακλείου και της Σούδας το Σάββατο το βράδυ, σε κλίµα έντασης, τη στιγµή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Τα πλοία µετέφεραν στο λιµάνι του Πειραιά 300 φορτηγά µε ευπαθή αγροτικά προϊόντα.

Ωστόσο, τα πλοία έως αργά χθες το βράδυ παρέµεναν δεµένα στον Πειραιά, µε αποτέλεσµα να µην επιστρέψουντα άδεια φορτηγά στο νησί.

Οπως έλεγανοι παραγωγοί, δεν υπήρχαν διαθέσιµα άλλα φορτηγά για τη µεταφορά των προϊόντων. «Μεγάλες ποσότητες προϊόντων µας είναι ήδη αρκετές µέρες σταψυγεία των συνεταιρισµών και τα συσκευαστήρια και είναι πιαγια πέταµα»,είπε στα «ΝΕΑ» οκ. Α. Μπιτσάκης, πρόεδρος τουαγροτικού συλλόγου της Κουντούρας.

Ψώνια στην... Τουρκία
Εντονες ελλείψεις όµως παρατηρούνται και στα ∆ωδεκάνησα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Ρόδο τα ράφια των σούπερ µάρκετ αδειάζουν,ενώ οι κάτοικοι του Καστελόριζου προµηθεύτηκαν τα αναγκαία από την τουρκική πόλη Κας (Αντίφυλλος).

Στη Λέσβο, παράτο γεγονός ότι το πλοίο «Θεόφιλος» έκανε ένα δροµολόγιο, εντούτοις υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε τρόφιµα, κηπευτικά και γαλακτοκοµικά προϊόντα.

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκουγα σήμερα το πρωί τον αρμόδιο υπουργό να ομολογεί ότι ήξερε για την απεργία προ 20ημέρου (όταν του έστειλαν το σχετικό εξώδικο) πάρα ταύτα δεν μπόρεσε να διευθετήσει το θέμα εγκαίρως και βεβαίως ούτε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για να λάβει τα μέτρα του και να προγραμματίσει αναλόγως. Παραδέχθηκε ότι δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος περί πραγματοποίησης ενός δρομολογίου προς κάθε προορισμό προκειμένου να μην εμφανισθούν όλες αυτές οι δυσχέριες και ταλαιπωρίες που υφίστανται οι νησιώτες και όχι μόνο. Ερωτάτε ο Πρωθυπουργός εάν είναι ευχαριστημένος από τον εν λόγω υπουργό που όχι μόνο δεν υπολογίζει τον λαό τον οποίο πρέπει να υπηρετεί αλλά και δεν εφαρμόζει το Νόμο.