Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία. Ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν είτε να συνενωθούν με άλλες κοντινές
Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση και ενοποίηση κάποιων νοσοκομειακών μονάδων για την εξοικόμηση πόρων στο σύστημα υγείας έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ωστόσο το πλάνο των περικοπών έχει ήδη καταρτισθεί.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας αλλεπάλληλες συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς επιστήμονες που εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν τελείως είτε να συγχωνευθούν με άλλες κοντινές για λόγους οικονομίας.
Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι μεταξύ άλλων: η πληρότητα των νοσηλευτικών μονάδων, η αποδοτικότητά τους, το μέγεθος σε αντιστοιχία με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς και η απόσταση με άλλη κοντινή υγειονομική μονάδα. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει:
*Τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Πατησίων με την «Παμμακάριστο». Στόχος είναι να λειτουργήσουν υπό ενιαία διοίκηση και οργάνωση αλλά και με κοινές υπηρεσίες. Μπορεί η «Παμμακάριστος» να ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιον από την ηγεσία του υπουργείου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις. Υπολογίζεται ότι τα δύο αυτά νοσοκομεία καλύπτουν έναν πληθυσμό της τάξης του ενός εκατ., αφού περιλαμβάνουν τους δήμους Γαλατσίου, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων και μεγάλο τμήμα του Δήμου Αθηναίων.
*Το Παθολογικό Νοσοκομείο «Σπηλιοπούλειο - Η Αγία Ελένη» χωρίζεται από το Γυναικολογικό-Μαιευτικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» μόλις με μια μάντρα. Παρ' ότι και σ' αυτή την περίπτωση το πρώτο είναι κληροδότημα, σχεδιάζεται συνένωσή τους ώστε οι υπηρεσίες τού ενός να συμπληρώνουν αυτές του άλλου. Το άλλο σενάριο προβλέπει το «Σπηλιοπούλειο», το οποίο με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2010) παρουσιάζει πληρότητα 63,4%, να λειτουργεί συμπληρωματικά με τον «Ευαγγελισμό» και να αποτελεί ένα είδος στέγης για τους χρονίως πάσχοντες.
«Θα πρόκειται για συλλειτουργία και όχι κλείσιμο» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, διευθυντής στο Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξηγεί: «Αν υπάρχουν δηλαδή για παράδειγμα δύο ίδια εργαστήρια στα δύο νοσοκομεία πρέπει να βρεθεί ποιο έχει το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και να διατηρηθεί μόνο το αυτό».
*Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση που θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει από το σχέδιο της συγχώνευσης είναι τα δύο νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Πρόκειται για ένα ενιαίο συγκρότημα, στο οποίο όμως λειτουργούν δύο ξεχωριστές μονάδες με διαφορετικές διοικήσεις.
*Η πολυκλινική που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας αναμένεται να μετατραπεί από αμιγώς νοσοκομείο σε ένα εξειδικευμένο κέντρο π.χ. για παθήσεις που σχετίζονται με περιπατητικούς ασθενείς, καθότι εκτιμάται ότι οι κλινικές και τα κρεβάτια που διαθέτει σήμερα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες ή δεν χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις όπως οι κλίνες του οφθαλμολογικού. Η σκέψη, εκτός των άλλων, είναι να μετασχηματισθεί σε ένα είδος Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
*Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με το «Αττικόν» αφού θεωρείται ότι σήμερα οι ανάγκες που καλύπτει δεν δικαιολογούν τις δαπάνες του. Ηδη κάποιες κλινικές αρχίζουν σταδιακά να περιορίζουν τη λειτουργία τους με μείωση κλινών όπως η παθολογική με το πρόσχημα της ανακαίνισης.
*Από το «μαχαίρι» των συγχωνεύσεων δεν θα γλιτώσει ούτε η Πάτρα, που σήμερα διαθέτει οκτώ διάσπαρτα νοσοκομεία με υπηρεσίες όμοιες που η μία υπερκαλύπτει την άλλη. Κάποια εξ αυτών θα συνενωθούν με κοινή διοίκηση, ενώ θα αναδιοργανωθούν και όλες οι κλινικές με βάση την ειδικότητά τους. Ενα από τα επιχειρήματα είναι πως υπάρχει έντονη διαφορά στις πληρότητες των οκτώ υγειονομικών μονάδων. Για παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου παρουσιάζει πληρότητα 83%, ο «Αγιος Ανδρέας» 63,8% και το Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» 54%.
*Στο στόχαστρο των ειδικών του υπουργείου Υγείας έχουν μπει και τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Σήμερα λειτουργούν συνολικά 4 νοσοκομεία-κέντρα υγείας σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση ακόμη και 30 χλμ. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό δ.σ., ώστε να συγκροτηθεί και ένας ενιαίος υγειονομικός σχηματισμός. Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας εμφανίζει πληρότητα 65,3%, ενώ το Νοσοκομείο Νεάπολης που ανήκει στον ίδιο νομό 41,4%. Ωστόσο ήδη στην περιοχή επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό, αφού κάτοικοι, τοπικοί παράγοντες και εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή με τέσσερα μεγάλα ημιαστικά κέντρα, η οποία σε συνδυασμό με το κλειστό οδικό δίκτυο δικαιολογεί απόλυτα αυτόν τον καταμερισμό των υγειονομικών μονάδων.
*Στους προγραμματισμούς του υπουργείου Υγείας είναι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και των νοσοκομείων του Νομού Ηλείας. Σήμερα σε μικρή απόσταση υπάρχουν τρεις υγειονομικές μονάδες των Κρεστένων, της Αμαλιάδος και του Πύργου. Με βάση την έρευνα της ΕΣΔΥ, το Νοσοκομείο Αμαλιάδος παρουσιάζει πληρότητα 88,2%, του Πύργου 72% και των Κρεστένων 39,1%.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου