Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Πρόοδο της ΠΓΔΜ καταγράφει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν, σημειώνει όμως πως «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματεύσιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιαστική».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει στενές τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, παρά τη διαφορά για το όνομα, εξαιτίας των οικονομικών συναλλαγών. θεωρεί θετικό βήμα για την εξεύρεση λύσης τις άμεσες επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αναφέρει ωστόσο πως "πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται",

"Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί από το Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, την οποία η Επιτροπή εισηγήθηκε τον Οκτώβριο του 2009", τονίζεται στην έκθεση προόδου.

Η κομισιόν εκτιμά πάντως ότι η ΠΓΔΜ έχει εποικοδομητικό ρόλο στη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά στα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε. εκφράζει την ικανοποιήσή της για σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά προσθέτει ότι «η διαφθορά παραμένει κυρίαρχη σε πολλούς τομείς και συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα». Παράλληλα, κάνει λόγο για προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου.

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: