Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΜΠΟΥΣ-ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ

Πλήρη έρευνα για τα βασανιστήρια που έγιναν επί κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και δίωξη των βασανιστών, αλλά και των αξιωματούχων που διέταξαν να γίνουν βασανισμοί, ζητεί από τις ΗΠΑ ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. Ο Χουάν Ερνέστο Μέντεζ εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα πάει και στο Ιράκ για να ερευνήσει την πολύ διαδεδομένη τακτική των βασανιστηρίων που υφίσταντο οι κρατούμενοι στη χώρα, με την εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, όπως αποκάλυψαν τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η WikiLeaks. Ο Μέντεζ, στην πρώτη του, από τον διορισμό του, μεγάλη συνέντευξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει και στο Γκουαντάναμο για να συναντήσει όσους κρατά εκεί ακόμα φυλακισμένους η κυβέρνηση Ομπάμα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι στο Γκουαντάναμο θα πάει μόνον υπό τον όρο ότι οι αμερικανικές αρχές θα του επιτρέψουν να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους κρατουμένους.

Ο Μέντεζ, 65 ετών, είναι δικηγόρος και στα μέσα της δεκαετίας του '70 είχε φυλακιστεί από τη στρατιωτική χούντα της Αργεντινής και είχε βασανιστεί, γιατί υπεράσπιζε κρατούμενους διαφωνούντες και κατήγγειλε τους βασανισμούς τους.

«Είναι καθήκον των ΗΠΑ»

Ο Μέντεζ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν καθήκον να ερευνήσουν κάθε περίπτωση βασανισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε δει πολλά στην κατεύθυνση της λογοδοσίας. Πρέπει να υπάρξει πιο σοβαρή έρευνα γύρω από το τι έγινε και με τίνος εντολές», δήλωσε ο νεοδιόριστος στην ανεξάρτητη αυτή θέση του ΟΗΕ. Θεωρεί ότι οι μέχρι τώρα έρευνες αποκάλυψαν λίγα. «Υπάρχουν πολύ περισσότερα στην υπόθεση από όσα έχουν αποκαλυφτεί. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε πολύ βαθιά στο τι έγινε και με ποιου εντολές και αν είναι ανάγκη να απαγγελθούν κατηγορίες», δήλωσε. Θ.Γ.Κ.

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: