Πολιτική θύελλα προκάλεσε στην Ιρλανδία η προσφυγή στον ευρωπαϊκό µηχανισµό στήριξης. Σύσσωµη η αντιπολίτευση, αλλά και το µικρότερο κόµµα του κυβερνητικού συνασπισµού, ζήτησαν εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ξεκαθάρισε ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα υπάρξει σε απροσδιόριστο χρόνο και µόνο µετά την ψήφιση του προϋπολογισµού. Παρά τις πιέσεις για άµεση διάλυση της βουλής, ο Μπράιαν Κόουεν επιµένει. Μετά το πέρας του υπουργικού συµβουλίου που πραγµατοποιήθηκε εκτάκτως χθες το βράδυ, ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισµένος να ζητήσει την ψήφιση του προϋπολογισµού από τους βουλευτές αλλά καινα διαπραγµατευτεί τους όρους της βοήθειας που θα λάβει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο πριν διαλύσει τη βουλή για να στηθούν οι κάλπες το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου. Ο Κόουεν εξέφρασε ακόµη την ελπίδα ότι στις 7 ∆εκεµβρίου η ιρλανδική βουλή θα ανάψει το πράσινο φως στον προϋπολογισµό που προβλέπει τη µείωση του ελλείµµατος κατά 6 δισ. ευρώ.
Στα χέρια δύο βουλευτών
Η τύχη του προϋπολογισµού πάντωςβρίσκεται στα χέριαδύο ανεξάρτητων βουλευτών από τους οποίους εξαρτάται η πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτές Μάικλ Λόουρι και Τζάκι Χίλι-Ρέι άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόµενο να µην υποστηρίξουν µε την ψήφο τους το σχέδιο του προϋπολογισµού στη βουλή. Ο Μπράιαν Κόουεν είναι πιθανό να ικανοποιήσει το αίτηµα των Πράσινων, του µικρότερου κυβερνητικού εταίρου, οι οποίοι ζήτησαν πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο. Στιςχθεσινές του δηλώσεις απέφυγε όµως να προσδιορίσει χρονικά τη διάλυση της βουλής.
«Νέα κυβέρνηση»
Αντίθετα, στοκενό πέφτει το αίτηµα της αντιπολίτευσης,η οποία αιτήθηκε διάλυση της βουλήςκαι άµεσηπροσφυγή στις κάλπες. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να διεξαχθούν άµεσα γενικές εκλογές, ώστε µια νέα κυβέρνηση, µεσαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να µπορέσει να προετοιµάσει το τετραετές οικονοµικόπρόγραµµα, ναολοκληρώσει τις διαπραγµατεύσεις µε την Ε.Ε.και το ∆ΝΤ καινα σχεδιάσειέναν προϋπολογισµό για το 2011», δήλωσε ο Eντα Κένι, αρχηγός του Φάιν Γκέιλ, του µεγαλύτερου κόµµατος της αντιπολίτευσης. Αµεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο ηγέτης του αντιπολιτευόµενου ΕργατικούΚόµµατος τηςΙρλανδίας, Ιµον Γκίλµορ.«Είναι ουσιαστικής σηµασίας να έχουµε µιανέα εκλεγµένηκυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό», τόνισε.
Απειλούν οι κολοσσοί
Το ∆ουβλίνο δεν βρίσκεται αντιµέτωπο µόνο µε την κρίση και τον πολιτικό εµφύλιο που προκάλεσε η προσφυγή στο ∆ΝΤ και την Ε.Ε.
Απέναντί του βρίσκονται και οικονοµικοί κολοσσοί που αν και δεν απειλούν ανοικτά τις ιρλανδικές αρχές, αφήνουν πολλά υπονοούµενα. Σε κοινή επιστολή τους, ηοποία βρέθηκε στην κατοχή της βρετανικής εφηµερίδας «Daily Telegraph», η Microsoft, η Hewlett Packard, η Intel, αλλά και η Bank of America και η Merrill Lynch επισηµαίνουν τις «αρνητικές συνέπειες» που θα είχεµια ενδεχόµενη αύξησητης φορολογίας των επιχειρήσεων στηνικανότητα της χώρας να «προσελκύσεικαι να διατηρήσει» στο έδαφόςτης ξένες επενδύσεις.
Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά σε άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η οποίες κρίνονται πιο ελκυστικές από επενδυτικής άποψης. Η Ιρλανδία έχει υιοθετήσει τον χαµηλότερο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις (12,5%) προκειµένου να προσελκύσει ξένα κεφάλαια όταν ο φορολογικός συντελεστής στη Γερµανία κυµαίνεται από 30% έως 33% και στη Γαλλία είναι 34%.
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου