Τρίτη, Νοεμβρίου 23, 2010

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΧΘΕΣ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χθες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κήρυξε χθες 24ωρη απεργία. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις.

Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία τους, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ έχουν ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και μοριοδότηση προϋπηρεσίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην καταβολή των πληρωμών για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να λυθούν τα επιμέρους γραφειοκρατικά κωλύματα ώστε να πληρωθούν άμεσα όλοι. Δεσμευόμαστε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την πληρωμή των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ».

Οι εκπαιδευτικοί μέσω ΕΣΠΑ, στην πλειονότητά τους δάσκαλοι, απασχολούνται κυρίως στα 800 πιλοτικά ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και διδάσκουν ξένες γλώσσες, αισθητική αγωγή και παράλληλη στήριξη και πρόσθετη διδακτική στήριξη.

Ανάλογη κινητοποίηση έκαναν και οι αναπληρωτές έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για τις «λευκές συμβάσεις» του ΕΣΠΑ, οι οποίες όπω ς λένε δεν αναφέρουν το ύψος του μισθού, τις συνθήκες εργασίες, τα ωράρια και τα επιδόματα. Επίσης, παραμένει αδιευκρίνιστο αν αμείβονται οι αργίες και καταβάλλονται ένσημα.

Στο Ηράκλειο οι αναπληρωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τους αρμόδιους παράγοντες, καταγγέλλοντας την τριτοκοσμικού -όπως αναφέρουν- χαρακτήρα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν.

Και μαθητές

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι μαθητές τριών αθλητικών σχολείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.

Οι μαθητές ξεκίνησαν με πορεία από την περιοχή Βαρδαρίου όπου συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί για να καταλήξουν στο Διοικητήριο, έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου και συναντήθηκαν με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Οπως υποστηρίζουν, στα αθλητικά σχολεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει τοποθετηθεί εξειδικεύμενο διδακτικό προσωπικό (γυμναστές), με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί εκατοντάδες διδακτικές ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Οι μαθητές των αθλητικών σχολείων έχουν προγραμματίσει νέα κινητοποίηση αύριο, έξω από τη Νομαρχία.
Ο.ΛΙΑ. - Ν. ΦΩΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: