Συναγερµός έχει σηµάνει στην ευρωζώνη µετά την ένταξη της Ιρλανδίας στον µηχανισµό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, αφού φουντώνουν οι φόβοι ότι µπορεί να εκδηλωθεί ντόµινο µε ανάλογα οικονοµικά προβλήµατα σε άλλες περιφερειακές οικονοµίες, κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Ο κίνδυνος µετάδοσης της «ασθένειας» στην Πορτογαλία και τηνΙσπανία, η πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία όπου πλανάται το φάσµα των εκλογών καιη απειλή της Moody’s για πολλαπλή υποβάθµιση της χώρας, συντήρησαν χθες τη νευρικότητα στις αγορές. Το µεγαλύτερο βαρίδι είναι η πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία – κάτιπου κάνει τις αγορές να φοβούνται ότι πιθανώς να υπάρξει εµπλοκή στην ψήφιση των µέτρων λιτότητας τα οποία απαιτούνται για να χορηγηθεί η βοήθεια από Ε.Ε. και ∆ΝΤ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας όπως και εκείνη της Ισπανίας προκειµένου να διασκεδάσουν τους φόβουςγια ντόµινο δήλωναν ότι δεν θα χρειαστούν βοήθεια όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα και ότι θα εφαρµόσουν τα προγράµµατα λιτότητας που ήδη έχουν εκπονήσει για να µειώσουν έλλειµµα καιχρέος ώστε να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη.
Ψηλά τα spreads
Αυτοί οι φόβοι διατήρησαν τα spreads των περιφερειακών οικονοµιών σε υψηλά επίπεδα. Τα µεγάλα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια έχασαν τα αρχικά κέρδη τους και έκλεισαν µε απώλειες, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η Γουόλ Στριτ που υποχωρούσε πλέον του 1%. Ιδιαίτερα δέχθηκαν πιέσεις οι τραπεζικές µετοχές στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.Το Χρηµατιστήριο στο Λονδίνο έκλεισε µε πτώση 0,9%,στο Παρίσι µε απώλειες 1%,στη Μαδρίτη µεαπώλειες 2,6%, στη Λισαβώνα µεπτώση 1,3% και στο ∆ουβλίνο µε πτώση 1,5%. Το ευρώ που αρχικά είχε σκαρφαλώσει σε 1,375 δολ.,
αργότερα υποχώρησε σε 1,36 δολ.
Συναγερµός από Ρεν
Η ανησυχία των Ευρωπαίων που πίεσαν ασφυκτικά το ∆ουβλίνο για να προσφύγει στον µηχανισµό βοήθειας της Ε.Ε. και του ∆ΝΤ, µε τη συνδροµή της Βρετανίας και πιθανώςτης Σουηδίας, είναι έκδηλη στιςδηλώσεις τους.
Χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν τόνισε ότι η έκτακτη τριετής βοήθεια στην Ιρλανδία είναι κρίσιµη για να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ και «θαδιατηρήσει την οικονοµική σταθερότητα». Υπογράµµισε επίσης ότι η βοήθεια θα χορηγηθεί µε βάση πρόγραµµα που θα περιέχει αυστηρές προϋποθέσεις,το οποίο θα περιλαµβάνει και τη δηµιουργία ταµείου βοήθειας των τραπεζών.
Τρισέ: «Καλή η απόφαση»
ΣτοΣτρασβούργοαπότοβήµατου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ χαιρέτισετην απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να ζητήσει βοήθεια («ήταν καλή απόφαση») και προσέθεσε ότι οι διαπραγµατεύσεις για τους ακριβείς όρους της βοήθειας γίνονται πιο έντονες. Επίσης επανέλαβε ότι όλα τα έκτακτα µέτρα που λαµβάνει η τράπεζα, όπως είναι ο δανεισµός στις τράπεζες και η αγορά κρατικών οµολόγων, είναι προσωρινά, παρότι υποσχέθηκε πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να διατηρεί τη σταθερότητα των τιµών στην ευρωζώνη.
Ο Τρισέ όµως ζήτησε ακόµη πιο αυστηρή διακυβέρνηση στην Ε.Ε., υπογραµµίζοντας ότι «δεν είναι καιρός να εφησυχάζει κανείς»και πως θεωρεί ότι η µεταρρύθµισηπου αποφασίστηκε πρόσφατα από τους Ευρωπαίους είναι µικρότερης έκτασης από αυτή πουαπαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία της οικονοµίας όπου υπάρχει ενιαίο νόµισµα. Την απόφαση της Ιρλανδίας να ζητήσει βοήθειαχαιρέτισε χθες και το αµερικανικό υπουργείο Οικονοµικών.
Απειλή κερδοσκόπων
Αυτό που φοβούνται πολιτικοί, οικονοµολόγοι και τραπεζίτες, είπε χθες ευθέως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ απότον ραδιοφωνικό σταθµό RTL Luxemburg. «∆εν δικαιολογούνται κερδοσκοπικές κινήσεις ενάντια στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αν και δεν µπορεί να αποκλειστεί (ότι θα υπάρξουν). Σε µια περίοδο κατά την οποία οι αγορέςεµφανίζουν υπερβολική τάση να τιµωρούν τις χώρες που δεν τήρησαν 100%ορθόδοξη εξυγίανση, δεν µπορεί να αποκλειστεί ότι θα συµβούν παρόµοια πράγµατα», δήλωσε.
Καθησυχάζει η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία έσπευσε χθες να καθησυχάσει τις αγορές που φοβούνται ότι µπορεί να είναι η επόµενη χώρα η οποία θα ζητήσει οικονοµική βοήθεια από την τρόικα. Ο πρωθυπουργός Ζ. Σόκρατες επανέλαβε ότι η Λισαβώνα δεν θα ζητήσει βοήθεια για νααντιµετωπίσει τα µεγάλα χρέη και τόνισε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός».
Επίσης ο υπουργός Οικονοµικών Φ.Τ. Ντος Σάντος υποσχέθηκε ότι η Πορτογαλία θα λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα για να µειώσει το έλλειµµα του προϋπολογισµού στο 4,6% του χρόνου. Στήριξη στη Λισαβώνα προσέφερε ο γενικός γραµµατέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος είπε ότι «η Πορτογαλία έχει µελετήσει το µάθηµά της και έχει κάνει την προσπάθειά της. Εκεί αντιµετώπισαν το θέµα και έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα.Του χρόνου η χώρα θα έχει έλλειµµα 4,6%, το οποίο είναι χαµηλότερο από αυτό της Γερµανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Π. Κοέλιο έριξε βόµβα αναφέροντας ότι χρέη κρατικοποιηµένων επιχειρήσεων δεν περιελήφθησαν στο συνολικό χρέος – το οποίο η κυβέρνηση προσδιορίζει σε 82% του ΑΕΠ – και ότι αυτό ανέρχεται σε 112% του ΑΕΠ. Πάντως υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισµό λιτότητας που κατατίθεται τις αµέσως επόµενες ηµέρες. Αισιόδοξη η Γερµανία
Καθησυχαστική εµφανίστηκε η γερµανική κυβέρνηση που δεν θεωρείότι υπάρχει κίνδυνος να µεταδοθεί η κρίση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιµπερτ, όσο πιο γρήγορα φτάσει η βοήθεια τόσο αποµακρύνεται και ο κίνδυνος. Ο πρόεδρος της Γερµανίας Κρ. Βουλφυπεραµύνθηκε του ευρώ αναφέροντας ότι εξακολουθεί να το θεωρεί «επιτυχία για την ευρωζώνη». Την υποστήριξή τους στην Ιρλανδία επανέλαβαν οι Βρετανοί που εξετάζουν να χορηγήσουν χωριστό επιπλέον δάνειο περίπου 8 δισ. ευρώ, αλλά και οι Σουηδοί µε διµερές δάνειο έως περίπου 2 δισ. ευρώ.
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου