Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΤΙ ΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ...ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ "ΚΡΙΣΗΣ" ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ...

Με ένα γενικόλογο, προσυμφωνημένο στην ουσία, κείμενο, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές, οι ηγέτες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επικύρωσαν χθες και προχθές στη Λισαβόνα το νέο αμυντικό στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας.

Δόγμα που κατά τους επικριτές του δίνει πλέον τη δυνατότητα «εισβολής» στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε χώρες ανά την υφήλιο, καθώς ως εν δυνάμει εχθροί νοούνται εφεξής η διεθνής τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πολύ σημαντική καθυστέρηση κυρίως λόγω της καταρρακτώδους βροχής που δημιούργησε κομφούζιο στις αφίξεις των αποστολών στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας. Ενας επιπλέον λόγος ήταν τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του προέδρου Ομπάμα, που είχαν ως αποτέλεσμα άλλοι ηγέτες, όπως ο ολλανδός πρωθυπουργός, να παραμείνουν εντός των προσγειωμένων αεροσκαφών για διάστημα έως και 45 λεπτά. Η ελληνική πλευρά, στηριζόμενη κυρίως στο ότι το άρθρο 5, βάσει του οποίου απαιτείται ομοφωνία, αλλά και στο γεγονός ότι στη Λισαβόνα αποφασίστηκε το δόγμα, αλλά δεν προσδιορίστηκε και η δομή της νέας αντιπυραυλικής ομπρέλας της συμμαχίας, συμφώνησε κατ' αρχήν σε όλα. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται κυρίως στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας στη γειτονιά μας, ήτοι σε Βουλγαρία, Ρουμανία και κυρίως στην Τουρκία. Ο προγραμματισμός της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας θέλει στην πρώτη φάση του σχεδίου την περιπολία αμερικανικών πλοίων με αντιβαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη δεύτερη την τοποθέτηση ραντάρ και κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία και στην τρίτη την εγκατάσταση των πυραύλων.

Οι Τούρκοι ήρθαν εδώ προβάλλοντας τη δική τους ατζέντα. Και χθες ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη γραμμή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα του δήλωσε στον τουρκικό τύπο ότι η Τουρκία πρέπει να έχει τη διοίκηση των μονάδων και δεν πρέπει να καταργηθεί το υποστρατηγείο της Σμύρνης, θέτοντας τους δύο αυτούς όρους ως προϋποθέσεις για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικών πυραύλων στο τουρκικό έδαφος.

Συζήτηση επ' αυτών ωστόσο στη Λισαβόνα δεν έγινε, καθώς η εξειδίκευση του δόγματος θα αρχίσει εντός του 2011. Η ελληνική πλευρά όταν ρωτήθηκε σχετικά για τη θέση της χώρας, αλλά και αν η Αθήνα θα προβάλει στο μέλλον ως προϋπόθεση και τη διατήρηση του υποστρατηγείου της Λάρισας, δεν θέλησε να ανοίξει επί του παρόντος τα χαρτιά της.

Στη σύνοδο πρώτη φορά μετείχε και ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέγεφ. Ρωσία και ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία ώστε να ανοίξουν διάδρομοι μέσω της Ρωσίας προς το Αφγανιστάν.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Οι αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν εδώ αναμένεται να επηρεάσουν το Κυπριακό. Η Τουρκία θέτει βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και αντιστοίχως η Κύπρος βέτο για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν επρόκειτο να προτείνει χθες αφενός να συμμετέχει η Τουρκία στην επιτροπή Αμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. -που σημαίνει ότι θα μετέχει και στη λήψη αποφάσεων για θέματα ασφάλειας- και αφετέρου η Κύπρος να μετάσχει στην αντίστοιχη επιτροπή του ΝΑΤΟ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: