Σύμφωνα με τις πανελλαδικές έρευνες της εταιρείας GPO, η αποχή των τελευταίων δημοτικών εκλογών -που, μαζί με τα λευκά και τα άκυρα, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη- έχει τα χαρακτηριστικά της διαμαρτυρίας και όχι της απάθειας ή της ανοχής.
Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι 8 στους 10 πολίτες που απείχαν από τις δημοτικές εκλογές το έκαναν συνειδητά, ως πράξη διαμαρτυρίας, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., πάντως, παρ' ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Αμφότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που θα κερδίσουν ξανά στο άμεσο μέλλον, καθώς υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει άλλη πρόταση εξουσίας».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς αναδείχθηκε πάλι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερη η αποχή από το να διοχετευόταν αλλού η ψήφος. «Είναι λογικό να υπάρχει μια αυξημένη αποχή, λόγω της δύσκολης συγκυρίας» λένε. Αλλωστε η αποχή ως διαμαρτυρία συνηθίζεται σε δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές. «Πιστεύουμε όμως ότι πρόκειται κυρίως για δικούς μας ψηφοφόρους, που θα ξαναγυρίσουν».
Ο πρωθυπουργός «δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το θέμα της αποχής» απαντούν οι συνεργάτες του, «αλλά επιφυλάσσεται να συζητήσει το θέμα όταν θα συνεδριάσει το πολιτικό γραφείο για να ασχοληθεί με τα συμπεράσματα των εκλογών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, πιστεύει ότι «δεν είναι κάτι μόνιμο αλλά συγκυριακό». «Είναι θετικό για εμάς ότι αυτή η συμπεριφορά μάς αφήνει πεδίο, γιατί σημαίνει ανοχή και όχι αντιμνημονιακή στάση» δηλώνει.
Στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποχής αφορούσε δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση και την ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο: «Οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν το ΠΑΣΟΚ για το εκβιαστικό δίλημμα που τους έθεσε. Αρνούμενοι την απειλή των πρόωρων εκλογών, προτίμησαν να μην πάνε καθόλου να ψηφίσουν» λένε. Βέβαια, λίγο πριν από τις εκλογές, ο Α. Σαμαράς, σε ομιλία του, ταύτιζε την αποχή με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. «Εάν υπάρχει αποχή στις εκλογές του Νοέμβρη ή εάν υπάρχει επιλογή σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, να περιμένει ο κόσμος ακόμη σκληρότερα μέτρα. Γιατί αυτή η κυβέρνηση θα εκλάβει, είτε την αποχή, είτε την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, ως χειροκρότημα γι' αυτά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα» τόνιζε.
Οι πολιτικοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας δεν δείχνουν να υπολογίζουν ιδιαίτερα την αποχή, αλλά δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία τους. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι βολεύει τον δικομματισμό και δεν πρόκειται ν' αλλάξει σύντομα κάτι, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Μακεδονίας Δ. Καιρίδης, εκτιμά ότι, «παρά την αυξανόμενη αποχή, ο δικομματισμός καλά κρατεί και η κρίση δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του, αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις».
Υπάρχουν όμως κι αυτοί που βλέπουν ποιοτικές αλλαγές στην αποχή. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλ. Χρύσης, υποστηρίζει ότι: «Αυτή τη φορά η αποχή ήταν ενεργητική. Υπάρχει μία στάση αναμονής και πιστεύω ότι ένα τμήμα της αποχής θα ριζοσπαστικοποιηθεί».
Ο Τ. Θεοδωρικάκος, διευθύνων σύμβουλος της GPO, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρεία του, κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιφέρειες ήταν ότι η πλειονότητα όσων απείχαν ήταν κάτω των 45 ετών και με χαμηλά εισοδήματα. Αυτά είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά του προφίλ όσων αποδοκίμασαν το πολιτικό σύστημα διά της αποχής.
Ενδεικτικές είναι και οι απαντήσεις που έλαβαν στην ερώτηση «Γιατί δεν θα πάτε να ψηφίσετε;» που απηύθυναν προεκλογικά σε όσους δήλωναν ότι θα απέχουν. Το 57% απάντησε ότι αποδοκιμάζει το πολιτικό σύστημα συνολικά, το 25% ότι αποδοκιμάζει την κυβέρνηση και μόνο το 18% απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει επειδή δεν ενδιαφέρεται. «Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι ήταν μια συνειδητή πράξη αποδοκιμασίας» δηλώνει ο Τ. Θεοδωρικάκος.
Σε αντίθεση με τα δύο κόμματα εξουσίας, πάντως, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός έχουν ανησυχήσει από το φαινόμενο και επιχειρούν να το αναλύσουν. Το ΚΚΕ μιλάει για «διευρυμένη αποχή που εκφράζει κυρίως τη λαϊκή απογοήτευση προς την κυρίαρχη πολιτική και το πολιτικό σύστημα», δηλώνει ότι «η στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στην αποχή είναι υποκριτική» και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες «ώστε να συναντηθεί με αυτά τα εργατικά λαϊκά στρώματα, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έκαναν το βήμα απεγκλωβισμού από την πολιτική ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., με στόχο τη διαμόρφωση μιας μεγάλης και ισχυρής λαϊκής συμμαχίας αντεπίθεσης και ανατροπής».
Στον Συνασπισμό λένε ότι «η αποχή είναι ένα μωσαϊκό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την ερμηνεύουμε ως ανοχή». Οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούν ότι η υψηλή αποχή είναι και δική τους «αποτυχία», καθώς «η χαμηλή συμμετοχή βλάπτει τον Συνασπισμό».
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου