Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΑ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ (FITCH BASTARDS)...ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ...

Φοροδιαφυγή, έσοδα, περικοπές δαπανών και ανάπτυξη ήταν τα τέσσερα µέτωπα στα οποία επικέντρωσε το ενδιαφέρον της η αντιπροσωπεία του οίκου αξιολόγησης Fitch κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ενόψει της επόµενης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότηταςτης ελληνικής οικονοµίας.

Πρόκειται για ακόµη έναν έλεγχο στον οποίουποβάλλεται η ελληνική οικονοµία από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής για τις αξιολογήσεις τους που πυροδοτούν την κερδοσκοπία. Στο τέλος τουµήνα, πάντως, ακόµη ένας οίκος, η Moody’s, αναµένεται να πάρει τη σκυτάλη για νέο, εξονυχιστικό έλεγχο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα ερωτήµατα που έθεσαν οι δύο αναλυτές του οίκουαξιολόγησης, ο κ. Chris Pryce, επικεφαλής των αναλύσεων για την Ελλάδα, και ο κ. Paul Rawkins, senior director, αφορούσαν κυρίως τα µέτραπεραιτέρω περικοπήςτων δαπανών, την ενίσχυση των εσόδων και τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, οιδύο αναλυτές, οι οποίοι συναντήθηκαν χθεςτο πρωί µε τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρονγια το ζήτηµα της ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, ενώ ζήτησαν εκτιµήσεις για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η Fitch είναιο µοναδικός εκ των τριών οίκων αξιολόγησης που δεν έχει υποβαθµίσειτα ελληνικά οµόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Πάντως, τον περασµένο Απρίλιο αναθεώρησε προς τα κάτω κατά δύο βαθµίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒΒ-.

«Διαλλακτική» στάση
Σύµφωνα µε πληροφορίες,η στάση των δύο αναλυτών δεν χαρακτηρίστηκε από επιθετικότητα, αλλά θεωρήθηκε «διαλλακτική». Οι δύο αναλυτές της Fitch συναντήθηκαν µε στελέχη του Λογιστηρίου του Κράτους, της Τραπέζης της Ελλάδος,όπου ενηµερώθηκαν από τον υποδιοικητήκ. Ιωάννη Παπαδάκη,του Ο∆∆ΗΧ,όπου είδαν τονεπικεφαλής κ.Πέτρο Χριστοδούλου, αλλά και µε ερευνητές του ΙΟΒΕ και τον γενικό διευθυντή κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Για τη σηµασία της επίσκεψής τους στην Αθήνα είχε προϊδεάσει πριν από ενάµιση µήνα ο κ. Pryce, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα κρατιέται στην κατηγορία “οµόλογα προς επένδυση” από την άκρη των δακτύλων της». Μάλιστα, η επίσκεψη των Pryce και Rawkins στην Αθήνα συνέπεσε µε τοκύµα δυσαρέσκειας που εκφράστηκε κατά της Fitch στην Πορτογαλία, µετά την υποβάθµιση τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών.

«Τρώµε κάποια σάντουιτς ενδιάµεσα», δήλωσε ο κ. Pryce στα «ΝΕΑ» µε αίσθηση βρετανικού χιούµορ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, θέλοντας έτσι να δείξει τους πιεστικούς χρόνους της επίσκεψης. Οι δύο αναλυτές είναι άλλωστε Βρετανοί και εργάζονται στη Fitch αρκετά χρόνια. Ο κ. Pryce είναι παρών σε κάθε έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας τα τελευταία χρόνια, ενώ η επιστράτευση του υψηλόβαθµου κ. Rawkins, που είναι µάλιστα από τους µακροβιότερους αναλυτές του οίκου, συνδέεται µε τον κρίσιµο χαρακτήρα που αποδίδει ο οίκος στον έλεγχο αυτόν.

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: