Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ G20…ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡµΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η αντιπαράθεση ανάµεσα στη Γερµανία και τις ΗΠΑ εντάθηκε ακόµη περισσότερο χθες, παραµονή της σηµερινής έναρξης της συνόδου κορυφής της G20, µε τη Γερµανία να χαρακτηρίζει «ανίδεες» τις ΗΠΑ για την οικονοµική πολιτική που ακολουθούν και την Ουάσιγκτον να αποµακρύνεται από την Ευρώπη και να επικεντρώνεται στις εσωτερικές προκλήσεις που αντιµετωπίζει και στις σχέσεις της µε την Ασία.
Η γερµανική εφηµερίδα «Ανοβέρσε Αλγκεµάινε» κατέληξε στο συµπέρασµα ότι «ουδέποτε πριν η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε τόσο άµεση αντιπαράθεση µε τις ΗΠΑ». «Ο Ατλαντικός γίνεται πλατύτερος», συµφώνησε και ο Αντον Μπέρνερ, επικεφαλής της γερµανικής Ενωσης Εξωτερικού Εµπορίου, ο οποίος µίλησε για «υφέρπουσα αποξένωση» ανάµεσα στην Αµερική και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ζητούν πιο επεκτατική πολιτική για να βοηθηθεί η οικονοµική ανάπτυξη, όµως οι δηµοσιονοµικά πειθαρχηµένοι Γερµανοί αντιδρούν. Και το Βερολίνο έφερε τη ρητορική αντιπαράθεση σε νέα επίπεδα. Ο υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε δήλωσε τις προάλλες ότι η απόφαση της αµερικανικής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, (Fed) να αγοράσει κυβερνητικά οµόλογα 600 δισ. δολαρίων υπονοµεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και είναι µια πολιτική την οποία θα ασκούσε ένας «ανίδεος».

Η Κίνα και η Βραζιλία ήταν µεταξύ αυτών που είπαν περίπου τα ίδια, όµως οι αµερικανοί αξιωµατούχοι ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τον Σόιµπλε και τον γερµανό υπουργό Οικονοµίας Ράινερ Μπρίντερλε, ο οποίος δήλωσε ότι η κίνηση της Fed ισοδυναµεί µε «έµµεση χειραγώγηση» του δολαρίου για να αυξηθούν οι εξαγωγές. Και αυτό σε µια στιγµή που η Ουάσιγκτον επικρίνει την Κίνα ότι ακολουθεί ακριβώς αυτού του είδους τη στρατηγική. «∆εν είναι αποδεκτό να επικρίνουν οι Αµερικανοί την Κίνα για συναλλαγµατική χειραγώγηση και µετά να βοηθούν ύπουλα το δολάριο τυπώνοντας χαρτονοµίσµατα στη Φέντεραλ Ριζέρβ», δήλωσε ο Σόιµπλε στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

«Ολοι ωφελούµαστε»
Χθες ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα απάντησε στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι µια ισχυρή αµερικανική οικονοµία είναι ζωτικής σηµασίας για την παγκόσµια ανάκαµψη. «Οταν όλες οι χώρες κάνουν αυτό που τους αναλογεί – οι αναδυόµενες εξίσου µε τις προηγµένες, οι πλεονασµατικές εξίσου µε τις ελλειµµατικές – όλοι ωφελούµαστε από την υψηλότερη ανάπτυξη», υπογράµµισε σε επιστολή του προς τους ηγέτες της G20.

Από την άλλη, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επέκρινε ως κοντόφθαλµη την πολιτική της τεχνητής διατήρησης χαµηλών ισοτιµιών για την προώθηση των εξαγωγών. Σύµφωνα µε τον Σάιµον Γκριν, καθηγητή Ιστορίας στο βρετανικό Πανεπιστήµιο Αστον, η Γερµανία έχει κάνει µια οδυνηρή προσπάθεια για να γίνει ανταγωνιστική την τελευταία δεκαετία µε βραδεία ανάπτυξη και στάσιµους µισθούς και «δεν της αρέσει καθόλου που βλέπει τους Αµερικανούς να λένε, “ας τυπώσουµε χρήµατα και ας γίνουµε ανταγωνιστικοί µε αυτόν τον τρόπο”».

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: