Σάββατο, Νοεμβρίου 20, 2010

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ RULES...ΜΕ ΤΙΣ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΥΛΑΡΕΙ

Σε «έγκληµα χωρίς τιµωρία» για τα πολιτικά πρόσωπα εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, η πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Η πιθανολογούµενη παραγραφή για πρώην υπουργούς της Ν.∆ σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να... συµπαρασύρει και τα µη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία – εκ του νόµου – κινούνται σε διαφορετική ποινική τροχιά.

Η παραποµπή πρώην υπουργών της Ν.∆. για απιστία, σύµφωνα µε εκτιµήσεις δικαστικών κύκλων, δεν αναµένεται να φτάσει ούτε καν µέχρι την πόρτα του Ειδικού ∆ικαστηρίου, καθώς το αδίκηµα που τους αποδίδεται έχει πλέον παραγραφεί.

Ο νόµος απαιτεί η Βουλή να έχει επιληφθεί για τις αξιόποινες πράξεις υπουργών πριν από την παρέλευση δύο Κοινοβουλευτικών Συνόδων. Μόνο που στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου, είναι κοινό µυστικό ότι το δεύτερο και κρίσιµο για τις δικαστικές εξελίξεις κλείσιµο της Βουλής συνέπεσε χρονικά µε την επόµενη µέρα που η Ολοµέλεια του Εφετείου Αθηνών ανέθεσε στην εφέτη - ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού τη διερεύνηση του σκανδάλου. Σκόνταφτανοι εισαγγελείς. Υπενθυµίζεται ότι οι... απόπειρες τεσσάρων εισαγγελέων να στείλουν τη δικογραφία νωρίτερα στη Βουλή γιατί είχαν σκοντάψει σε υπουργικές ευθύνες είχαν αποτύχει λόγω της διαφορετικής άποψης που είχε διατυπώσει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς.

«Η πράξη της απιστίας που αποδίδεται σε πρώην γαλάζιους υπουργούς είναι παραγεγραµµένη, καθώς ως χρόνος τέλεσης του αδικήµατος υπολογίζεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης το 2006 (Ευάγγ. Μπασιάκος - Π. ∆ούκας) για την ανταλλαγή των ακινήτων.

Μετά το κλείσιµο της Βουλής τον Μάιο του 2009 έκλεισε και ο φάκελος για την αναζήτηση ενδεχόµενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων», λέει ανώτατη δικαστική πηγή.

∆εν έχουν στηρίγµατα. «Η άσκηση δίωξης εις βάρος πολιτικών για ηθική αυτουργία σε απιστία θα µπορούσε ενδεχοµένως να αποτελέσει διέξοδο στην παραγραφή των υπουργικών αδικηµάτων. Και αυτό γιατί κατά µία νοµική άποψη θα µπορούσε να εκληφθεί ως χρόνος τέλεσης του αδικήµατος όχι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης, αλλά ο χρόνος δράσης των αυτουργών και της υπογραφής των επίµαχων συµβολαίων», συµπληρώνει η ίδια δικαστική πηγή, διευκρινίζοντας ότι ακόµα και αυτό το «νοµικό οικοδόµηµα» δεν έχει πολλά στηρίγµατα στη δικαστηριακή πρακτική.

Παγώνει η ανάκριση. Το βέβαιο είναι ότι η παραποµπή των πρώην υπουργών κ.κ. Ευάγγ. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού και του πρώην υφυπουργού Π. ∆ούκα παγώνει προς το παρόν και την ανάκριση για τα µη πολιτικά πρόσωπα.

Και αυτό γιατί η δικογραφία, που αποτελείται από δεκάδες κιβώτια µε έγγραφα, θα διαβιβαστεί στο ∆ικαστικό Συµβούλιο του Αρείου Πάγου και εφόσον κριθεί ότι η «υπουργική απιστία» είναι παραγεγραµµένη, θα επιστρέψει στο Εφετείο, καθώς η ποινική µεταχείριση των µη πολιτικών προσώπων είναι ανεξάρτητη από των πολιτικών, οπότε γι’ αυτά δεν τίθεται ζήτηµα παραγραφής. Για τη δική τους ποινική µεταχείριση θα αποφασίσει µετά το τέλος της ανάκρισης το Συµβούλιο Εφετών Αθηνών.

Μακρύς κατάλογος. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι σήµερα έχουν απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας επτά κατηγορούµενοι, οι οποίοι βαρύνονται µε κακουργήµατα και µάλιστα µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόµου περί καταχραστών του ∆ηµοσίου (1608/1950). Κλήσεις προς απολογία µε την ιδιότητα του κατηγορουµένου περιµένουν να λάβουν ακόµα περισσότερα από 20 πρόσωπα, ενώ η «αυλαία» στην ανάκριση θα πέσει µε τις απολογίες του ηγούµενου Εφραίµ και του µοναχού Αρσένιου. Στα κατηγορητήριά της η κ. Καλού αποδίδει σε κρατικούς λειτουργούς το κακούργηµα της απιστίας στην υπηρεσία χρεώνοντας στους κατηγορούµενους ότι µε συγκεκριµένες πράξεις και παραλείψεις τους ελάττωσαν την περιουσία του ∆ηµοσίου.

Ζηµιά 200 εκατοµµυρίων. Η ζηµιά από τις διαφορές που έχουν εντοπιστεί – µε βάση τον έλεγχο του Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή – µεταξύ της αξίας του ανταλλάξιµου ακινήτου και της αντικειµενικής του αξίας, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται, σύµφωνα µε τα αναγραφόµενα στα επίµαχα συµβόλαια που έχει συντάξει η κ. Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη, ότι για το ακίνητο στο Γραµµατικό (υπ’ αριθµόν 2822/2007 συµβόλαιο) η αξία του προσδιορίζεται σε 1.470.676 ευρώ, ενώ η ∆ΟΥ ανεβάζει την αξία του σε 9.993.264 ευρώ. Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στο συµβόλαιο µε αριθµό 2823/2007, που αφορά ανταλλαγές στην Ουρανούπολη, όπου η αξία της έκτασης υπολογίζεται σε 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειµενική αξία προσδιορίζεται από τη ∆ΟΥ σε 8.470.695 ευρώ.

Και ξέπλυµα. Εκτός από την απιστία, η δίωξη που είχε ασκηθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιλαµβάνει ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος. Για το αδίκηµα αυτό είχαν εξεταστεί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης οι δύο µοναχοί και αφορά το ολυµπιακό ακίνητο που φέρονται ότι απέκτησαν παράνοµα µέσω των ανταλλαγών και στη συνέχεια µεταβίβασαν µε µεγαλύτερο τίµηµα.

ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι φαίνεται ότι θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ένα ανύπαρκτο και κατασκευασμένο "σκάνδαλο" που μόνο σκοπό είχε να φέρει τον ΠΑΣΟΚ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Αλήθεια αν ένας αστυνομικό έλεγε τσούλα έναν ιμάμη τι θα έγραφες;

Ανώνυμος είπε...

tipota de ta elege to preza ke o idioktitis toy poy ine eonios fititis pliroforikis sto iek xini ine se diatetagmeni ipiresia to blogs to exi anebasi sto server ton iek xini file royso soy etimazo mia ekplixi ta doso sti dimosiotita to onomasoy to tilefonosoy ke apo eki ke pera i skeptomeni polites ofiloyn na praxoyn ayto poy prepi oso gia toys xaraktirismoys tsoyla ise esi ke i manasoysoy oreo krevati kani pantos molis girisa apo to spitisoy
anarxodexiossssssssssss