Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται λέει μια παροιμία. «Ο χρεοκοπημένος θα δανείσει τον εαυτό του, με επιτόκιο» λέει το σχέδιο «διάσωσης» της Ιρλανδίας. Παράλογο; Τελείως, αλλά αυτό δεν είναι το κυριότερο.
Το ύψος του πακέτου για την Ιρλανδία που, εν χορδαίς και οργάνοις, ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον διεθνή Τύπο: 85 δισ. ευρώ.Ωστόσο, μια προσεκτικότερη θεώρηση των στοιχείων φανερώνει πως μόνο τα 67,5 από αυτά θα προέλθουν από το εξωτερικό: 22,5 δισ. από το ΔΝΤ και 45 από τους ευρωμηχανισμούς (όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Οικονομικής Σταθερότητας - EFSF που θα χορηγήσει 17,7 δισ. με 6,05% σε ετήσια βάση) και από διμερή δάνεια με άλλα κράτη της ΕΕ (Βρετανία, Σουηδία, Δανία).
Με ιρλανδικό χρήμα δανείζει ο μηχανισμός την... Ιρλανδία
Τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τα αποθέματα του Εθνικού Ταμείου Συντάξεων (12,5 δισ.) και από τα ταμειακά αποθέματα του κράτους (τα 5 δισ.). Τα 12,5 δισ. του Ταμείου Συντάξεων θα βρεθούν από σπάσιμο ομολόγων και οφείλει κανείς να παρατηρήσει ότι αυτό που τώρα γίνεται με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το (χοντρό) «χέρι» στα ασφαλιστικά ταμεία, απαγορευόταν έως πρόσφατα από την ίδια.
Τα 5 δισ. των ίδιων πόρων είναι τα κεφάλαια που ότι θα κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας της χώρας έως τον Ιούνιο του 2011, όπως μέχρι πρόσφατα έλεγε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αρνούμενος το ενδεχόμενος προσφυγής του στον μηχανισμό. Και για τα ενδοϊρλανδικά δάνεια προβλέπεται επιτόκιο.
Την ίδια στιγμή, θα δοθούν άμεσα στις τράπεζες 10 δισ. προκειμένου να ενισχύσουν την πολύ χαμηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αλλα 25 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα για τις τράπεζες, αν αυτό απαιτηθεί.
Προβλέψεις
Στο ιρλανδικό Μνημόνιο, εκτός από την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει τη διόγκωση του χρέους, βρίσκουμε και οφθαλμοφανείς υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Πρώτα απ’ όλα, ότι δεν θα αυξηθεί κι άλλο η μαύρη τρύπα των τραπεζών (πέρα απ’ τα 10+25 δισ.). Υστερα υπάρχουν κι άλλοι αστερίσκοι. Τα φορολογικά και άλλα έσοδα, ας πούμε, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τα 42 δισ. το 2011, ενώ φέτος με το ζόρι θα φτάσουν τα 31,5 δισ.
Επιπλέον, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει προβλέψει για το 2011 ανάπτυξη 1,75% και για το 2012 3,2%. Αυτή η προσδοκία δεν κρίνεται ρεαλιστική από την Κομισιόν, που κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 0,9% το 2011 και 1,9% το 2012. Ακόμα χειρότερα -και μάλλον πιο κοντά στην αλήθεια μίας οικονομίας που πλήττεται από τέτοια λιτότητα- βρίσκεται η πρόβλεψη της Standard & Poor’s για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 2011 και το 2012.
Τις επιφυλάξεις των ειδικών των αγορών εκφράζει με σαφήνεια ο επικεφαλής αναλυτής της Ομάδας Διεθνών Οικονομικών της Morgan Stanley, Γιόακιμ Φελς. Ο Φελς θεωρεί το σκηνικό «διάσωσης» της Ιρλανδίας απατηλό, καθώς, η συμφωνία έχει τρεις μεγάλες αδυναμίες.
Πρώτον, οι αγορές θεωρούν ότι το μέσο επιτόκιο με το οποίο η Ιρλανδία θα λάβει τα δάνεια από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους είναι πολύ υψηλό (5,82%) «για μία χώρα που θα μοχθήσει να δημιουργήσει υψηλό ονομαστικό ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια».
Δεύτερον, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας, δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με την Πορτογαλία ή την Ισπανία που βρίσκονται επίσης υπό πίεση.
Τρίτον, έστω και «κατά περίπτωση», προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα το 2013. Μάλιστα, καθώς τα δάνεια που δίνονται από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων δανείων, η ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τα ιδιωτικά κεφάλαια συνεπάγεται και μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού. Αν ο Φελπς αποδειχθεί ορθός σε αυτήν την εκτίμηση, τότε το 5,7% με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η Ιρλανδία από το ΔΝΤ θα είναι το κάτω φράγμα του επιτοκίου άντλησης κεφαλαίων από την ελεύθερη αγορά.
15 δισ. ευρώ
Το κράτος θα εγγυηθεί ομόλογα της Anglo Bank
Το Μνημόνιο για την Ιρλανδία δεν προβλέπει συμμετοχή των επενδυτών στις ζημιές αλλά εγγύηση των επενδύσεών τους.
Tο Μνημόνιο που υπέγραψε η Ιρλανδία, όπως και η εγγύηση εκ μέρους του ιρλανδικού κράτους ομολόγων της Anglo-Irish Bank ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατέχουν ξένοι επενδυτές. Πρόκειται δηλαδή για το εντελώς αντίθετο σενάριο από αυτό που προβλέπει συμμετοχή των ιδιωτών στις ζημιές σε παρόμοιες καταστάσεις στην Ευρώπη μελλοντικά.
Την ίδια ώρα προβλέπονται περικοπές και αυξήσεις φόρων τις οποίες η «Wall Street Journal» χαρακτήρισε βάρβαρες. Ειδικότερα, προβλέπονται περικοπές μισθών και κρατικών δαπανών ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011. Αλλα 3,6 και 3,1 δισ. αναμένεται να κοπούν το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Πρόκειται για χρήματα που -αναφέρεται ρητά- θα αφαιρεθούν από συντάξεις, κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.
Προβλέπεται ότι θα χαμηλώσει το αφορολόγητο όριο, καθώς τα μισά φυσικά πρόσωπα σήμερα δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και θα καταργηθούν πολλές φοροελαφρύνσεις.
Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 21%, θα ανέλθει στο 22% το 2012 και στο 23% το 2014. Επίσης, το 2012 θα εισαχθεί ένας φόρος ακίνητης περιουσίας. Ευτυχώς για τις πολυεθνικές που φιλοξενούνται στην Ιρλανδία, ο διεθνής παράγων δεν επέμεινε στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (12,5% σήμερα).
Ν. ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010
2 σχόλια:
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΚΕΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΧΩΡΕΣ-ΓΚΕΤΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η Ιρλανδια την εχει πουτσησει πολυ χειροτερα απο μας...
Εμεις εχουμε τουρισμο και καταπληκτηκο καιρο κατι που σημαινει οτι γλιτωνουμε απιστευτα εξοδα (π.χ. πετρελαιο).
Επισης αυτοι εχουν ηδη ερθει απο κριση αφου το 2008 χασαν τα αυγα και τα πασχαλια(40.000 μεταναστευσαν απο τοτε!) .
Εν τελει ειναι και φλωροι επειδη οι πολιτικοι τους φαινονται απλα μαλακισμενα καλοπαιδα δεν ειναι ειναι μαφιοζοφατσες σαν τους δικους μας.
Η μαφιοζοφατζες μετρανε στην κριση εμνεουν μια αισθηση ασφαλειας.
Αμα καποιος δεν με σταματησει μπορω να συνεχισω να γραφω μαλακιες ολη νυχτα...
Δημοσίευση σχολίου