Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2010

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΙΣ µΕΤΑΤΑΞΕΙΣ Η ΤΡΟΙΚΑ .ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ µΕΤΡΑ 14 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ 2012 - 2014

Χωρίς... τέλος µοιάζουν να είναι τα πρόσθετα µέτρα που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τους στόχους του Μνηµονίου, βάσει του οποίου εγκρίθηκε το δάνειο των 110 δισ. από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Μετά τα πρόσθετα µέτρα που υποχρεώθηκε να συµπεριλάβει στον προϋπολογισµό του 2011 – λόγω της υστέρησης των εσόδων και κυρίως της αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειµµα – τώρα το οικονοµικό επιτελείο αναγκάζεται από την τρόικα να επεξεργασθεί πρόσθετα µέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον (κάπου 14δισ.) για τα έτη 2012 - 2014. Αυτά θα πρέπει να «συµπληρώσουν» τα όσα προβλέπονται από το Μνηµόνιο που υπεγράφη τον περασµένο Μάιο και να παρουσιαστούν προς έγκριση στηντρόικα τον Μάρτιο του 2011.

Οπως αναφέρεταιρητά στην τελευταία έκθεση που συνέταξε το κλιµάκιο της Κοµισιόν που µετέχει στην τρόικα, µετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για τηνεκταµίευση της τρίτη δόσης, µε τις τρέχουσες εκτιµήσεις χρειάζεται να προσδιορισθούν πρόσθετα µέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ στην περίοδο 2012 - 2014. Οικοινοτικοί αξιωµατούχοι παραδέχονται πως αυτά είναι περισσότερα απόό,τι είχε υπολογισθεί τον Μάιο και αποδίδουν την αναγκαιότητά τους σε µια σειρά από παράγοντες όπως ότι κάποια από τα µέτρα που εφαρµόσθηκαν ήδηδεν είχαν την αναµενόµενη απόδοση, η εξέλιξη των οικονοµικώνµεγεθών (σ.σ.: η ανάπτυξη, ως επί το πλείστον) δεν ήταν τόσο θετική και οι προβλέψεις για τα έσοδα ήταν υπερεκτιµηµένες. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυτά τα πρόσθετα διαρθρωτικά µέτραθα αναπληρώσουν σε κάποιο βαθµό ταεφάπαξ µέτρα που έχουν προβλεφθεί για το 2011 (one-off).

Σύµφωνα µε τις προδιαγραφές της τρόικας, τα πρόσθετα διαρθρωτικά µέτρα θα πρέπει να είναι µόνιµης απόδοσης στον χρόνο και να αντιµετωπίζουν τις ρίζες των δηµοσιονοµικών προβληµάτων της χώρας.

Κατάργηση. Με βάση το παραπάνω «πλαίσιο»που έχει τεθεί απότην τρόικα – και την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει µεταξύ θιγοµένων στις ∆ΕΚΟ και κλειστών επαγγελµάτων – στελέχη της Κοµισιόν θεωρούν επιβεβληµένο το µέτρο της µερικής ή και ολικής κατάργησης των µετατάξεων.Οπως εξηγούν, οι µετατάξεις έχουν ήδη στοιχίσει στην Ελλάδα την ουσιαστική παράταση του παγώµατος των προσλήψεων στο ∆ηµόσιο– αφού οι µετατάξεις υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις – µε αποτέλεσµα ναµην µπορεί ο δηµόσιος τοµέας, στενός και ευρύτερος, να καλύψει τις ανάγκεςτου, όταν παρουσιάζονται κυρίωςσε τοµείς νέων τεχνολογιών και υψηλής κατάρτισης. Επιπλέον, όπως διαπιστώνουν τα κλιµάκια της Επιτροπής που µεταβαίνουν για επιθεωρήσεις στην Ελλάδα, οιµετατάξεις µεταβάλλουν ένανήδη αντιπαραγωγικό καιδυσκίνητο δηµόσιο τοµέα σε ακόµη πιο χαώδες σύστηµα, αφού γίνονταιµε µοναδικό κριτήριο τη διατήρηση της θέσης εργασίας και όχι τα προσόντα. Παρατηρείται, λένε, το φαινόµενο υπηρεσίες που πράγµατι έχουν ανάγκες σε προσωπικό, αντίνα ενισχύονται έτσι ώστε να ανταποκριθούν στον στόχο τους, να φορτώνονται µε υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν το αντικείµενο, αδυνατούν να το µάθουν και παρεµποδίζουν και τους υπάρχοντες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η εξυγίανση. Το πλέον… καταλυτικό επιχείρηµα, ωστόσο, των κοινοτικών που µετέχουν στην τρόικα είναι ότι µε τις µετατάξεις δεν επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος αφενός της εξυγίανσης και συρρίκνωσης του δηµοσίου τοµέα και αφετέρου του περιορισµού – µε µόνιµο χαρακτήρα – του δηµοσιονοµικού κόστους που έχει η µισθοδοσία τόσων δηµοσίων υπαλλήλων. Ετσι, λένε, υποσκάπτεται και η δυνατότητα της χώρας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, σε αντίθεση µε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που τουλάχιστον«δεν έχουν το βαρίδι του αναποτελεσµατικού δηµόσιου τοµέα να αντιµετωπίσουν µέσα στην κρίση».

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: