Αναμετρήθηκαν με τη γραφειοκρατία αλλά και τη νομοθετική παράνοια και νίκησαν. Σήμερα η υπόθεσή τους θεωρείται σταθμός μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρόκειται για τέσσερις συμβασιούχους της καθαριότητας στην Κοινότητα Πικερμίου Αττικής, τον Μ. Βλαστό, τον Γ. Δρίβα, την Ανδρομέδα Σγουρομύτη και τον Γ. Αποστόλου. Απολύθηκαν σταδιακά το 2005 κι από τότε ξεκίνησαν έναν τιτάνιο δικαστικό αγώνα ωσότου δικαιωθούν.
Η ανεργία τούς έδεσε, τους έκανε παρέα και ανακάτεψαν όλα τα δικαστήρια της χώρας. Προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη. Εφτασαν μέχρι τον Αρειο Πάγο και κατέληξαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων. Για έναν απλό πολίτη θυμίζει το ταξίδι του Οδυσσέα, που πέρασε από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες ωσότου φτάσει στην ποθητή Ιθάκη.
Πριν από λίγο διάστημα, στις 26 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι στην περίπτωση των τεσσάρων παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι αν και κέρδισαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πρώτα με προσωρινή διαταγή, μετά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και στη συνέχεια καθότι υπήρξαν τελεσίδικες αποφάσεις που τους δικαίωναν, δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στην εργασία τους κατά παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εισπράττουν τους μισθούς τους με αγωγές και κατασχέσεις.
Η Κοινότητα Πικερμίου είχε στυλώσει τα πόδια της βασιζόμενη στο άρθρο 20 του νόμου 3301/2004, που όριζε ότι οι προσωρινές διαταγές δεν αποτελούν δικαστικές αποφάσεις και δεν μπορούν να εκτελεστούν. Στηριζόταν επίσης σε παλαιότερη (αλλά ήδη ανατραπείσα νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου από εποχής κυβερνήσεως Ν.Δ.), που δεν αναγνώριζε τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δικαίωναν συμβασιούχους. Για όλα τα παραπάνω τελικά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όχι απλά τους δικαίωσε, αλλά επιπλέον τους επιδίκασε και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η «Κ.Ε.» συνάντησε τους τρεις από τους τέσσερις δικαιωμένους συμβασιούχους έξω από τα γραφεία του κοινοτικού γραφείου Πικερμίου, ώστε να μάθουμε τι κάνουν σήμερα.
*Η Ανδρομέδα Σγουρομύτη τελικά παραιτήθηκε από την κοινότητα και προσλήφθηκε στον ΟΣΕ, αφού δεν άντεχε άλλο οικονομικά να περιμένει την έκδοση των αποφάσεων προκειμένου να πληρωθεί. Τώρα βρίσκεται σε νέα οδύσσεια λόγω των μετατάξεων στον Οργανισμό.
*Ο Μαν. Βλαστός κατάφερε να προσληφθεί τον Αύγουστο το 2009 στην κοινότητα, γιατί έκανε παράλληλη προσφυγή και στον ΑΣΕΠ για να μονιμοποιηθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΠΔ 164/2004. «Αναγκάστηκα όμως να κάνω παρεμβάσεις στο Συνήγορο του Πολίτη, εξώδικα στο ΑΣΕΠ και στο Υπηρεσιακό, καταγγελίες στο ΙΚΑ για τα ένσημα αλλά και αγωγές για τα υπόλοιπα ποσά που μου οφείλονται» μας είπε.
*Ο Γιάννης Δρίβας και ο Γ. Αποστόλου ακόμη και σήμερα δεν εργάζονται στην κοινότητα. «Λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και όλου αυτού του σκηνικού που ζούσα και εξακολουθώ να ζω, με την ψυχική ταλαιπωρία σε πρώτο πλάνο, έφθασα στο σημείο να χωρίσω με τη γυναίκα μου» σχολίασε ο Γ. Αποστόλου. «Πιστεύω όμως τώρα, πέντε χρόνια μετά, η περιπέτειά μας ανοίγει έναν δρόμο για τους συναδέλφους μας συμβασιούχους και μόνο αυτό αρκεί για να νιώθω ικανοποίηση».
«Στην περίπτωση των συμβασιούχων, παράλληλα με τη δημιουργία ενός στρατού εργαζομένων δεύτερης κατηγορίας, έγιναν νομοθετικές και νομολογιακές απόπειρες για τη δημιουργία ενός "δικαίου δεύτερης κατηγορίας" ειδικά για τους συμβασιούχους και γενικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», δήλωσε ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, δρ Ανδρέας Ματθαίου. «Είναι σημαντικό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων διαπίστωσε και επισήμως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ισχύουν για όλους και δεν επιδέχονται εκπτώσεις υπέρ ενός διαδίκου (ακόμη κι αν αυτός είναι το Δημόσιο) ή κατά ενός διαδίκου, ακόμη και αν αυτός είναι συμβασιούχος».
Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Πικερμίου Θ. Αδαμόπουλος, μας δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους, αλλά ότι «αδυνατούμε να τους πληρώσουμε εξαιτίας της νομοθεσίας».
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου