Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με την Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αναζητεί εναγωνίως νομοθετικό τρόπο για να παρακάμψει τη δικαστική ακύρωση του προστίμου των 76 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία για τις υποκλοπές.
Την ίδια στιγμή, η Vodafone επιμένει να μεταφέρει εκτός Ελλάδος το σύστημα νόμιμης συνακρόασης, προκαλώντας την αντίδραση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το θέμα του ακυρωθέντος προστίμου υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο της ΑΔΑΕ και θα καθιερώνει πρώτη φορά την ανοικτή, δημόσια συνεδρίαση της Αρχής. Η διόρθωση αυτή επιβάλλεται από την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε το πρόστιμο με το σκεπτικό ότι αυτό επιβλήθηκε από όργανο που δεν συνεδρίασε δημόσια.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα αλλάξει όμως τον τρόπο λειτουργίας και των άλλων διοικητικών αρχών (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ, Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ.ά.) καθιερώνοντας την αρχή της δημόσιας συνεδρίασης όλων των οργάνων τους.
Από την άλλη, η διακαής επιθυμία της Vodafone να μεταφέρει εκτός Ελλάδος (Ιταλία) μέρος των λειτουργικών συστημάτων της (ανάμεσά τους και αυτό που διενεργεί τις νόμιμες υποκλοπές LI), με πρόσχημα τη γενικότερη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους ΕΥΠ, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ΑΔΑΕ. Θεωρούν ότι η διενέργεια υποκλοπών μέσω τρίτης χώρας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο την ασφάλεια των συνδιαλέξεων, τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και το απόρρητο της άρσης απόρρητου.
Παράλληλα προκύπτει και ένα θέμα νομιμότητας της διαδικασίας άρσης του απόρρητου, καθώς τα βουλεύματα και οι εισαγγελικές διατάξεις θα εκτελούνται στο εξωτερικό!
Με την υπόθεση αυτή, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι τηλεφωνικές υποκλοπές αναδεικνύονται, με τη βούλα του κράτους, σε κομβικό σημείο της πολιτικής ασφαλείας που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Από το 2006 έως σήμερα, η ΕΥΠ πρώτα και η Αντιτρομοκρατική αργότερα προμηθεύτηκαν (από την ίδια γερμανική εταιρεία SYBORG) και έθεσαν σε λειτουργία δύο σύγχρονους υπερ-κοριούς έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 8 εκατ. ευρώ.
Ο κοριός της Αντιτρομοκρατικής άρχισε να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από τα τέλη του 2009, μετά τη σχετική πιστοποίηση της ΑΔΑΕ και σύμφωνα με όσα αναφέρονται και στην ιστοσελίδα της γερμανικής εταιρείας, μπορεί ακόμη και να εντοπίζει on line τον παρακολουθούμενο, να υποκλέπτει τα emails του και να κατασακευάζει το προφίλ του από τις επιμέρους πληροφορίες!
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου