Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!!!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2010...ΤΕΛΟΣ.

Ενας Αιγύπτιος σκοτώθηκε την ώρα που καθάριζε τα τζάμια κτηρίου στην οδό Κοραή 4, στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Στο κτήριο δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας. Και οι υπεύθυνοί του φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός.

Ο εργάτης της εταιρείας καθαρισμού ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών. Εργαζόταν, μάλιστα, εκτός του ωραρίου που προέβλεπε η σύμβασή του. Αυτό το κτήριο ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων: στο υπουργείο Εργασίας.

Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου. Ο 32χρονος Ασίζ Εμάντ βγήκε από το παράθυρο και έπεσε από τον τρίτο όροφο του κτηρίου. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε.

10 μέρες!

Στον 3ο όροφο του υπουργείου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων. Και μέχρι χθες, όταν το δυστύχημα έγινε γνωστό από ανακοίνωση της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δεν υπήρχε αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Αντιθέτως, απέκρυψε το γεγονός επί 10 μέρες.

Σύμφωνα με την ΠΕΚΟΠ, ο Αιγύπτιος εργαζόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για να δηλώνεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας (εργολάβος), ενώ ουσιαστικά αποτελούσε μέρος του προσωπικού της εταιρείας που είχε υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο.

Του περιστατικού επελήφθη η Αστυνομία, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αποδέχεται ότι υπήρχαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παραβάσεις της νομοθεσίας: «Το θλιβερό γεγονός συνέβη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα», αναγγέλθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θανών, «κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας και υγείας της εργασίας», έπεσε από τον 3ο όροφο.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας: «Κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διετάχθη από τον ειδικό γραμματέα του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας που είχε συνάψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία». Ο εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ 




    Παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στην υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, καθώς υπήρχε «αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος», διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Την υπόθεση είχαν φέρει στο φως καταγγελίες της Παναττικής Ένωσης ότι το θύμα εργαζόταν παράνομα ως καθαριστής. Το απόγευμα της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Κοραή 4.

Εν τω μεταξύ, ο 44χρονος Αιγύπτιος υπάλληλος καθαριότητες από τον Απρίλιο οτυ 2008 έως την ημέρα του τραγικού ατυχήματος δε φέρεται ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Όπως αναφέρει πιο συγκεκριμένα σε σχετική του ανακοίνωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύστερα από έλεγχο των τηρουμένων στοιχείων του ασφαλιστικού φορέα, προκύπτει ότι ο Αιγύπτιος εργάτης ήταν ασφαλισμένος ως οικοδόμος, από το έτος 1998 έως το Δεκέμβριο του 2004. Από το Δεκέμβριο του 2004 έως το Μάρτιο του 2008 φέρεται ασφαλισμένος σε κατ' οίκον εργοδότη, ενώ από τον Απρίλιο του 2008 έως την ημέρα του ατυχήματος δεν φέρεται ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 44χρονος Αιγύπτιος Emad Aziz, έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, πέφτοντας από τον 3ο όροφο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων την ώρα που καθάριζε τα τζάμια. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα και από τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι «ο θανών, κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, έπεσε από τον 3ο όροφο όπου εργαζόταν στο ισόγειο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Η έρευνα συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αναφέρει, επίσης, πως κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα ευρεθέντα στοιχεία, από τα δελτία ελέγχου και τις επισήμως καταγραφείσες δηλώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας σημειώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ειδικότερα για τον άτυχο εργαζόμενο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπήρχε αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος. Στην εταιρεία έχει δοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία για υποβολή εγγράφων εξηγήσεων. Μετά την πλήρη αποσαφήνιση όλων των σχετικών σημείων θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και από πλευράς Κοινωνικής Επιθεώρησης.

«Εν αναμονή των τελικών πορισμάτων των επιθεωρητών, η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει αν πληρούνται οι όροι για άμεση εφαρμογή της νεοείσακτης διατάξεως της παρ. 6 του άρθρ. 68 του ν. 3866/2010, με την οποία προβλέπεται στις συμβάσεις εργολαβιών ΕΠΑ, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι έχει δοθεί αυστηρή εντολή για επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων επί των διαπιστωθεισών παραβάσεων όσον αφορά στο περιστατικό, έδωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν ληφθεί παράλληλα όλες οι πρωτοβουλίες για άμεση εφαρμογή του άρθρου 68 του Ν. 3863/2009, όπου προβλέπεται, εκτός των λοιπών επιπτώσεων, ο αποκλεισμός για τρία έτη από δημόσιους διαγωνισμούς των παραβατών.

Στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, η ΠΕΚΟΠ έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και άλλων Πόρων στην Κοραή 4.

Νωρίτερα, για την υπόθεση κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι βουλευτές ζητούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίσει εάν η απασχόληση του εργαζόμενου προβλεπόταν από το περιεχόμενο της σύμβαση, καθώς και να αποσαφηνίσει με ποια μορφή εργασιακής σχέσης απασχολείτο ο εργαζόμενος στην επιχείρηση. Εισηγούνται τέλος προς το υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.

Από πλευράς ΝΔ, ο αρμόδιος τομεάρχης Ιωάννης Βρούτσης δήλωσε πως «Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας».

Για «συνεχιζόμενη, ανενόχλητη εργοδοτική αυθαιρεσία σε όλους τους χώρους εργασίας και ειδικότερα σε αυτόν της καθαριότητας» έκανε λόγο η ΓΣΕΕ.
tvxs.gr

- Ανασφάλιστος Αιγύπτιος εργάτης σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο
- Είχε κληθεί παράνομα να δουλέψει ημέρα Κυριακή
- Καθάριζε κτίριο που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, το θεματοφύλακα των δικαιωμάτων των εργαζομένων
- Δεν είχε ληφθεί κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη πως Αιγύπτιος, που εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και εκτός νομίμου ωραρίου, βρήκε τραγικό θάνατο, πέφτοντας από τον 3ο όροφο, ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου δηλαδή που έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Ο Emand Aziz άφησε την πατρίδα του και ήρθε στην Ελλάδα να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη. Μόνο που εκείνη, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα κάποιων και την προσπάθεια κέρδους κάποιων άλλων, του έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι: του κόστισε την ίδια του τη ζωή.

Ο 44χρονος Αιγύπτιος έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν ανασφάλιστος, ενώ είχε, παρανόμως, κληθεί να εργαστεί ημέρα Κυριακή και χωρίς καν να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος, για εργασία σε ύψος! Η εταιρία καθαρισμού στην οποία απασχολούνταν, τον κάλεσε να καθαρίσει τα εξωτερικά τζάμια κτιρίου που ανήκε στο υπουργείο Εργασίας, την προπερασμένη Κυριακή. Μόνο που δεν του παρείχε καμία ασφάλεια κι ας χρειάστηκε να «κρεμαστεί» 15 μέτρα από το έδαφος για να κάνει τη δουλειά του.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων. Ο Aziz μαζί με ένα ανιψιό του, είχε πάει στο κτίριο επί της οδού Κοραή και ενώ καθάριζε τα εξωτερικά τζάμια, έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η Αστυνομία ενημέρωσε για το δυστύχημα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας την επομένη μέρα και μετά από εντολή του διοικητή του Σώματος, Μιχάλη Χάλαρη, κλιμάκιο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) διενήργησε αυθημερόν έλεγχο για να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Κατά τον έλεγχο προέκυψαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε υπογράψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο σαν υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, ενώ εντός των επόμενων ημερών, το θέμα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην εταιρεία, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς.

Ερωτήματα και αντιδράσεις

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μόλις την Τρίτη, σχεδόν 10 μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του ανασφάλιστου εργάτη. Και προκαλεί αίσθηση η χρονική καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του θέματος, ενώ συνήθως ανάλογα περιστατικά ανακοινώνονται αμέσως.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και συνδικαλιστές ρίχνουν, εκτός από την εταιρία, ευθύνες και στο υπουργείο Εργασίας.

newsit.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

to oti exasan ti douleia tous kai oi upoloipoi ergzomenoi tis idias etaireias epeidi parousiazete sta arthra sas kapoioi "dimosiografoi" analithi stoixeia(oti eixe kai to upoloipo proswpiko anasfalisto kati pou den isxuei) den eida pouthena na to grapsete.Protou ksekinisete na katakeraunonete kalo tha einai na exete ola ta stoixeia kai oxi apla na prospathite na kerdisete tis entiposeis.
xx