Στα 222 δισ. δολάρια ανήλθαν οι οικονομικές ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και τα δυστυχήματα που προκλήθηκαν από ανθρώπινη υπαιτιότητα το 2010 σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re. Πρόκειται για ποσό υπερτριπλάσιο συγκριτικά με αυτό του 2009 που έφτανε τα 63 δισ. δολάρια
Παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεσή τους ανέφεραν ότι το 2010 ακόμα και χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές ενδέχεται να τριπλασιαστούν φθάνοντας σε χρηματική αξία τα 185 δισ. δολάρια ετησίως.
Σύμφωνα με τη Swiss Re., η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία δαπάνησε 36 δισ. δολάρια λόγω καταστροφών φέτος, ποσό αυξημένο κατά 34% από το 2009.
Όπως αναφέρει η έκθεση της Swiss Re., ο απολογισμός των νεκρών ήταν ο υψηλότερος από το 1976 καθώς εκτιμάται ότι 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές το 2010 έναντι 15.000 το 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων οφείλεται στον σαρωτικό σεισμό της Αϊτής τον Ιανουάριο, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την ασφαλιστική.
Επιπλέον 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα και τις πυρκαγιές στη Ρωσία, ενώ οι θερινές πλημμύρες σε Κίνα και Πακιστάν στοίχισαν 6.225 θανάτους, σύμφωνα με την εταιρία.
Επίσης το Φεβρουάριο ο σεισμός 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κόστισε τη ζωή 800 ανθρώπων στη Χιλή, ενώ ακόμη μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα 3.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να μείνουν άστεγοι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι στη Γιουσού στην επαρχία Τσίνγκαϊ της Κίνας τον Απρίλιο.
Ο σεισμός στα νησιά Μενταουάι στις ακτές της Σουμάτρας στην Ινδονησία κόστισε τη ζωή 500 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι "χάθηκαν" το Νοέμβριο όταν εξερράγη το ηφαίστειο στο Όρος Μεράπι της Ιάβας στην Ινδονησία.
Όπως αναφέρει η Swiss Re, οι καταστροφές αποκάλυψαν μεγάλες διαφορές στην οργάνωση των συστημάτων ασφάλισης στις χώρες που επλήγησαν και το πώς οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμετώπισαν τις οικονομικές συνέπειες των καταστροφών.
"Αν και τα περισσότερα από τα δαπανηρότερα γεγονότα που προκάλεσαν οι σεισμοί στην Κίνα και στη Νέα Ζηλανδία και η χειμερινή κακοκαιρία στην Ευρώπη καλύπτονταν με ασφαλιστικές συμβάσεις, γεγονότα όπως ο σεισμός στην Αϊτή και οι πλημμύρες στην Ασία ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη είχαν, εάν είχαν κάποια", είπε ο Τόμας Χες, επικεφαλής των οικονομολόγων της εταιρίας.
Η πιο "ακριβή" καταστροφή ήταν ο σεισμός του Φεβρουαρίου στη Χιλή, ο οποίος κόστισε στην ασφαλιστική βιομηχανία 8 δις δολάρια, κατά προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ο σεισμός της Νέας Ζηλανδίας στοίχισε 2,7 δις δολάρια στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ στην Δυτική Ευρώπη η κακοκαιρία στοίχισε στις ασφαλιστικές εταιρίες απώλειες 2,8 δις δολάρια.
Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθούν οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από γεγονότα όπως η έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στον παγετώνα Εϊγιαφγιαλαγιόκουκ στην Ισλανδία, που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορές στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη επί εβδομάδες και η διαρροή πετρελαίου μετά την έκρηξη σε εξέδρα της BP Plc τον Απρίλιο.
Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει το ποσό από 28 ως 68 δισ. δολάρια μόνο στην περίπτωση που αυξηθούν οι τροπικοί κυκλώνες, κατά την έκθεση, που τιτλοφορείται Natural Hazards, UnNatural Disasters: The Economics of Effective Prevention ["Φυσικοί Κίνδυνοι, Αφύσικες Καταστροφές: Τα Οικονομικά της Αποτελεσματικής Πρόληψης"].
Σύμφωνα με την έκθεση των δύο διεθνών οργανισμών, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν από το 1970 έως το 2008 περίπου 3,3 εκατ. θανάτους.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου