ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΜΕΣΟ μισθολογικό κόστος θα ξεκινήσει η ελάφρυνση των επιχειρήσεων κατά 25% και, εντέλει, σε αυτό το ποσοστό θα επιχειρηθεί η μείωση του εργατικού μισθού.
Οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα δεν επιβάλλονται με νόμο, αλλά περιγράφονται από το μνημόνιο στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Οι νέες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» που καθιερώθηκαν πριν από δέκα ημέρες δεν προβλέπουν συγκεκριμένη μείωση. Αλλά υπολογίζεται ότι θα αποτελέσουν το έναυσμα προς τους εργοδότες να ασκήσουν πιέσεις προς τα σωματεία για «κούρεμα» των κλαδικών μισθών εν μέσω κρίσης. Και αυτό καθώς ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία πιστοποιείται ότι μια εταιρεία είναι προβληματική και επιβάλλονται θυσίες προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας.
Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος -σε υλοποίηση του μνημονίου- προβλέπει ότι για την υπογραφή «ειδικής» σύμβασης (μείωσης) των αποδοχών, έναντι της κλαδικής, απαιτείται η συμφωνία του σωματείου ή, εάν δεν υφίσταται, η συναίνεση της αντίστοιχης κλαδικής ένωσης ή της ομοσπονδίας. Ωστόσο, αυτή η σημαντική δικλίδα δημοκρατικής νομιμοποίησης ακυρώνεται από την πρόβλεψη για προσφυγή του εργοδότη στη Διαιτησία.
Ετσι, ένα στέλεχος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας αποκτά υπερεξουσίες και δύναται να μειώσει τις αποδοχές, να εκδώσει δηλαδή διαιτητική απόφαση επί «ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης» και να ακύρωσει έτσι την κλαδική σύμβαση.
Στις τράπεζες
Δρομολογείται επίσης η κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συμβάσεις εργασίας θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Θα μπορούν να γίνουν απολύσεις με το μηνιαίο ποσοστό (5% και έως 30 άτομα), χωρίς να υπάρχει υποχρέωση καταβολής του συνόλου των μισθών μέχρι την ολοκλήρωσης της 35ετίας. Η κυβέρνηση έδωσε το σήμα για μείωση του (έμμεσου) εργασιακού κόστους κατά 25%. Σε αυτό το ποσοστό υπολογίζει ο κ. Γ. Κουτρουμάνης την περικοπή των ασφαλίστρων προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ και τα άλλα ταμεία. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις θα περιορίσουν το κόστος ασφάλισης κατά το ποσοστό που έχει εντοπίσει ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι υποχώρησε η ελληνική παραγωγικότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Ετσι, η κυβέρνηση δίνει σήμα για το ποσοστό «κουρέματος» και τη «δουλειά» θα την ολοκληρώσει ο Διαιτητής.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου