Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ ziotis@enet.gr
ΤΑ 100 δισ. ευρώ θα φθάσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πακέτο βοήθειας που θα προσφέρει το κράτος στις τράπεζες, ενόψει και του κύκλου υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών.
Μέχρι σήμερα το Δημόσιο με διάφορα μέσα που είχε στη διάθεσή του (προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεις και τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχει διαθέσει για την ενίσχυση των τραπεζών περίπου 80 δισ. ευρώ (78 δισ. ευρώ για την ακρίβεια).
Η κατανομή των 25 δισ.
Μάλιστα μόλις πρόσφατα συμφωνήθηκε σε συνεργασία με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος η κατανομή του τρίτου πακέτου εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο το πακέτο αυτό κρίνεται πλέον ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το 2011 μετά την επαπειλούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poors και Moody's.
Ηδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις «ρουκέτες» των οίκων αξιολόγησης, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα παροχής ενός νέου πακέτου εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι μετά το «κούρεμα» που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία ήδη έχουν περιέλθει στην κατηγορία των σκουπιδιών (junk bonds), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι αναγκασμένη να ζητήσει ν' αυξηθεί η αξία των ομολόγων που διακρατά σήμερα ως ενέχυρο, τουλάχιστον κατά 10 με 15 δισ. ευρώ. Αυτό γίνεται για να κρατήσει η ΕΚΤ αμετάβλητες τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ περίπου 94 δισ. ευρώ «προσφέροντας» ως ενέχυρο ομόλογα πολύ μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας (περίπου 135 με 140 δισ. ευρώ).
Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να διαθέσει και νέες εγγυήσεις στις τράπεζες, έτσι ώστε να μην δουν κάποιες εξ αυτών τη ρευστότητά τους να χτυπήσει «κόκκινο». Βέβαια το σκηνικό που διαμορφώνεται θα είναι ακόμη πιο πιεστικό για τη ρευστότητα των τραπεζών. Αλλωστε με το πρόσφατο πακέτο των εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ (το οποίο μετά το «κούρεμα» περιορίστηκε στα 20 δισ.) οι τραπεζίτες υπολόγιζαν μάλλον να «κλείσουν τρύπες» παρά να επιδοθούν σε ένα νέο «ελντοράντο» δανείων. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση των χορηγήσεων το 2011 προβλέπεται ότι θα είναι οριακή, 2% με 3%. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προσδοκά ότι με το «σύμφωνο ρευστότητας» που θα υποχρεωθούν να υπογράψουν οι τράπεζες, προκειμένου να τους χορηγήσει τις κρατικές εγγυήσεις, θα «ανοίξουν οι κρουνοί» των δανείων. Η πραγματικότητα όμως μάλλον θα τον διαψεύσει, καθώς αυτό που έχουν κατά νου οι τραπεζίτες είναι μέσω των αναχρηματοδοτήσεων προβληματικών δανείων να συγκρατήσουν το επερχόμενο «τσουνάμι» των επισφαλών δανείων.
Ερήμην της ΕΚΤ
Ολος ο σχεδιασμός για το νέο πακέτο εγγυήσεων γίνεται προς το παρόν «ερήμην» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε θέσει ως στόχο να μειωθεί η εξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα που η ίδια προσφέρει. Μάλιστα η ΕΚΤ είχε προαναγγείλει ότι από το 2011 επρόκειτο να εφαρμόσει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογα που χρησιμεύουν ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας. Το πιθανότερο είναι ότι τα νέα δεδομένα, όπως η απειλή υποβάθμισης της Πορτογαλίας από την Moody's, θα υποχρεώσουν την ΕΚΤ να αναθεωρήσει την πολιτική της. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πίσω στη δέσμευσή της, ότι δηλαδή θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου