Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΩΛΗΣΗ 403,3 ΤΟΝΝΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Ο χρυσός κέρδισε έδαφος φθάνοντας μέχρι τα 1391 δολ., καθώς το ΔΝΤ ανακοίνωσε τον τερματισμό των προγραμματισμένων πωλήσεων του κίτρινου μετάλλου, αφαιρώντας έτσι μία πηγή προσφοράς του πολύτιμου μέταλλου που πίεζε πτωτικά την αγορά. Παρομοίως αυξήθηκε η τιμή της πλατίνας στα 1731 δολ.

Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την πώληση 403,3 μετρικών τόνων ή του 13% των αποθεμάτων του προς κεντρικές τράπεζες και άλλους μετέχοντες στην αγορά, όπως το ίδιο ανακοίνωσε χθες χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που συγκέντρωσε.

«Το τελευταίο εμπόδιο τώρα έφυγε και η αγορά θα το εκλάβει αυτό ως μία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Peter Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος για τα μέταλλα της Morgan Stanley στη Μελβούρνη.

Πάνω από το μισό του χρυσού του ΔΝΤ αποκτήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, Σρι Λάνκα, Μαυρικίου και Μπαγκλαντές, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 27% φέτος φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 1431 δολ. και σημειώνοντας το δέκατο συνεχόμενο έτος ανάκαμψής του.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ως μέρος των προσπαθειών διαφοροποίησης των αποθεμάτων τους μακριά από νομίσματα, συνέβαλε στην πρόοδο του χρυσού. «Δεν είναι βέβαιο εάν υπάρχουν νέοι πωλητές σε αναμονή» δήλωσε ο Richardson.

«Πάντως ο επίσημος τομέας – κεντρικές τράπεζες – είναι μάλλον καθαροί αγοραστές». Το ενεργητικό σε χρυσό των αμοιβαίων χρυσού (ETF’s χρυσού) αυξήθηκε 17% φέτος φθάνοντας τους 2114 τόνους.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: