Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

70.000 ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ 40.000 ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΈΧΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Περίπου 70.000 εμποροϋπάλληλοι απολύθηκαν πανελλαδικά το 2010 και 40.000 αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν τα εμπορικά τους καταστήματα και, στο νομό Θεσσαλονίκης, οι απολυμένοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται σε περίπου 20.000.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία κατήγγειλε ότι οι απολύσεις είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη είναι ότι εμπορικές επιχειρήσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας νομοθεσίας και εκβιάζουν τους εργαζόμενους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με μείωση αποδοχών, ή να εφαρμόσουν ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, κατήγγειλε χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων εργοδοτικών συμπεριφορών και πιο συγκεκριμένα:

*Επιχείρηση εκβιάζει εργαζόμενες να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με 900 ευρώ το μήνα, αντί για 1.000, με την απειλή ότι αν δεν θέλουν, υπάρχουν εκατοντάδες που είναι έτοιμες να δεχθούν.

*Συνδικαλίστρια απολύθηκε, επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα να μη γίνει αλλαγή των συμβάσεων εργασίας, και η εργοδοσία προσέφυγε εις βάρος της στα ποινικά δικαστήρια για να γλιτώσει την καταβολή αποζημίωσης, ενώ ζητάει από πάνω και το ποσόν των 30.000 ευρώ από την εργαζόμενη, διότι «απείλησε» την επιχείρηση.

*Επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εργαζόμενους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αλλά τους δίνουν να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντί για αορίστου, οι οποίες λήγουν με τη λήξη της επιδότησης. Ετσι οι εργαζόμενοι αποχωρούν χωρίς αποζημίωση, οι εργοδότες δεν χρεώνονται με απολύσεις -αφού φαίνονται ως παραιτήσεις- και προσλαμβάνουν άλλους στις θέσεις τους, πάλι με επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: