Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ… 75% ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ, 90% ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ

Ζοφερή η εικόνα στα ελληνικά σχολεία για τα παιδιά των Ρομά, των μεταναστών, μειονοτήτων και κοινωνικά αποκλεισμένων.

Η σχολική διαρροή ξεπερνάει το 75% και ο αναλφαβητισμός το 90%, σύμφωνα με μελέτες που θα παρουσιάσουν αύριο ειδικοί ερευνητές στην Παιδαγωγική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. «Είμαι παιδί, έχω δικαίωμα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εκδήλωσης, αλλά στην πράξη...

«Δυστυχώς, όσες προσπάθειες έγιναν μέχρι σήμερα γι' αυτά τα παιδιά, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας δημιουργούν αισιοδοξία. Στα σχολεία της Μακεδονίας φοιτούν περίπου 1.500 με 2.000 τσιγγανόπουλα, από τα οποία ποσοστό κάτω του 10% καταφέρνει να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ μόλις 3% έως 5% αποφοιτά από το Λύκειο. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο», αναφέρει στην «Ε» ο διδάκτορας της παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Αγγελος Χατζηνικολάου, που είναι σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και χρόνια τώρα ασχολείται με τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγείας, η παιδική εργασία, λόγω της φτώχειας και της εξαθλίωσης, φαίνεται πως αποτελούν τις βασικές αιτίες του προβλήματος. Την ίδια ώρα όμως αποτελούν και σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού, με προφανείς επιπτώσεις στην εκπαίδευσή τους, όπως η σχολική διαρροή και η σχολική αποτυχία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, στα σχολεία της Χαλάστρας φοιτούν 25 τσιγγανόπουλα, από 15 στα Μάλγαρα και στη Χαλκηδόνα, 40 στην Περαία, 30 στον Φοίνικα, 200 στα σχολεία της Μενεμένης, 50 στο Κορδελιό και στον Εύοσμο και μόλις 5 στην Επανομή.

«Η σχολική διαρροή και ο αναλφαβητισμός, διαμορφώνεται περίπου στο 75% στις περιοχές των καταυλισμών στην επαρχία και στο 50% στους καταυλισμούς των αστικών κέντρων. Σκεφτείτε ότι στον καταυλισμό Ρομά Αγία Σοφία, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 300 παιδιά που δεν φοιτούν καθόλου σε σχολείο», τονίζει ο κ. Χατζηνικολάου.

Ρατσισμός

«Ακόμη και όταν πρόκειται για παιδιά με εξασφαλισμένους τους οικονομικούς παράγοντες, δεν διασφαλίζεται ότι θα φοιτήσουν σ' ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Η βία, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις είναι φαινόμενα που παρατηρούνται στις σχολικές κοινωνίες μεταξύ των συμμαθητών, ενώ η ελευθερία στην έκφραση, στη μάθηση, στη σκέψη, στη θρησκεία, στην ιδιωτική ζωή, στις συναντήσεις και στη συνεργασία, στην πληροφόρηση παραμένουν ζητούμενα», αναφέρει η κοσμήτωρ της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου.
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: