Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2010

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΔΩΡΟ...ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ

Οργιο παρανομίας από επιχειρήσεις του νομού Σερρών που δεν έδωσαν δώρο Χριστουγέννων ή το έδωσαν κουτσουρεμένο, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλκης Απιδόπουλος.

Υπολογίζει ότι το 70% των επιχειρήσεων προσέφυγε σε αυτή τη μέθοδο και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων πέφτουν βροχή. Οπως μας εξήγησε, οι επιχειρήσεις πιέζουν τους εργαζομένους να υπογράψουν σε καταστάσεις ότι πήραν ολόκληρο το δώρο των 800 ή 900 ευρώ, ενώ τους δίνουν 200-250 ευρώ ή και καθόλου, και τους απειλούν πως αν δεν υπογράψουν θα απολυθούν. Σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενοι καλούν τον ίδιο να πάει με αστυνομικούς την ώρα της πληρωμής, αλλά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί η απάτη, αφού οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ότι πήραν όλο το ποσό.

Η λύση είναι να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και όχι να δίνονται τα χρήματα στο χέρι, τονίζει ο Α. Απιδόπουλος και παράλληλα προτείνει ένταση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, που πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα.

Η προτροπή του υπουργείου Εργασίας προς τους εργαζομένους να παραπέμπουν στο Αυτόφωρο τις επιχειρήσεις που δεν δίνουν το δώρο οδήγησε πολλούς να προβούν σε καταγγελίες, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Δύο επιχειρήσεις των Σερρών παραπέμφθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Αυτόφωρο, ύστερα από καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, και ορίστηκε δικάσιμος.

Σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, πάλι στις Σέρρες, όταν έγινε το δικαστήριο ο εργαζόμενος που είχε κάνει την καταγγελία ανακάλεσε και η επιχείρηση αθωώθηκε.

Η ανάκληση έγινε ύστερα από εκβιασμό σε βάρος του εργαζομένου, επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και η εξέλιξη αυτή αποθάρρυνε τους άλλους εργαζομένους. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να εφαρμόζεται και το μέτρο της προσωποκράτησης επιχειρηματιών, ώστε να στέλνεται μήνυμα στους υπόλοιπους και να υπάρξει συμμόρφωση.

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: