Η Κομισιόν εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει πρόστιμα “μαμούθ”, καθώς υποστηρίζει ότι η χώρα μας παρά την ευρωκαταδίκη της το 2005 δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών. Μοναδική εξαίρεση στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ο νομός Θεσσαλονίκης, όπου η λειτουργία του ΧΥΤΑ οδήγησε στο κλείσιμο όλων των χωματερών που λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα και παράνομα.
Σήμερα στη χώρα μας οι ΧΑΔΑ φτάνουν τους 250 με 300, από 3.500 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν απομείνει μόλις 40 ενεργοί από τους 542. Η απειλή των τσουχτερών προστίμων οδήγησε τη διοίκηση της περιφέρειας να δρομολογήσει μια σειρά έργων περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΑ, ζητώντας μετ’ επιτάσεως από τους κατά τόπους δήμους των νομών πέριξ της Θεσσαλονίκης να κλείσουν τους παράνομους χώρους διάθεσης απορριμμάτων και να τους αποκαταστήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους έξι νομούς οι ΧΑΔΑ ήταν 542 συνολικά, εκ των οποίων οι 399 αποκαταστάθηκαν μέσω αναπλάσεων (πάρκα, δενδροφυτεύσεις κ.ά.).
Αυτήν τη στιγμή παραμένουν 40 ενεργοί ΧΑΔΑ και συγκεκριμένα στους νομούς Ημαθίας, Σερρών, Πέλλας και Χαλκιδικής, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν στα μέσα του 2011. Απομένουν 103 χώροι, από τους οποίους οι 74 είναι σε καλό δρόμο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης με εγκατεστημένο εργολάβο, ενώ στόχος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταδιακά (μέχρι το τέλος του 2011) να κλείσουν και οι τελευταίες 29 παράνομες χωματερές που επί της ουσίας είναι μικροί χώροι και σχετικά ακίνδυνοι. Ιθύνοντες πάντως της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμούν ότι η δεύτερη περιφέρεια της χώρας θα κερδίσει το στοίχημα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς τηρείται ο προγραμματισμός για περιβαλλοντικά έργα που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.
Τελεσίγραφο ώς τα Χριστούγεννα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως μπορεί να μην ενεργοποίησε την απόφαση για επιβολή προστίμων το 2005, όταν η χώρα μας καταδικάστηκε για τη μη συμμόρφωσή της στη διακοπή λειτουργίας των παράνομων χωματερών, ωστόσο δεν αποκλείεται να το κάνει τώρα και μάλιστα πολύ σύντομα. Και αυτό καθώς προ ημερών απέστειλε την τελευταία προειδοποίηση για άμεσο κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών και όχι μόνο τις 1.125, στις οποίες αναφερόταν η καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο το 2005.
Μάλιστα, στη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ), πέντε χρόνια μετά την καταδίκη της από το Ευρωδικαστήριο και ότι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να γίνεται δέκτης καταγγελιών για παράνομες χωματερές στην Ελλάδα.
Περισσότερα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ
Ενώ όμως ο νομός Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι έχει λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων του, αυτό δεν συμβαίνει με τους γειτονικούς νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ένας από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δέχεται ημερησίως περί τους 1.500 τόνους απορριμμάτων, ενώ η δυναμικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να δεχτεί επιπλέον 1.500 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί δήμοι της ενιαίας πλέον περιφέρειας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απόθεση των απορριμμάτων, μπορούν με εντολή του νέου περιφερειάρχη να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τουλάχιστον για ένα διάστημα, έως ότου ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα στους γειτονικούς νομούς.
Της Φανής Σοβιτσλή
ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου