Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της, ακόμη και στην περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν στο πρακτορείο Bloomberg στελέχη επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει «κολλήσει» στην ύφεση.«Θα κάνατε λάθος εάν αποκλείατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους σε κάποιο χρονικό σημείο», σημειώνει ο Τζον Στόπφορντ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης της λονδρέζικης εταιρείας Investec Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 65 δισ. ευρώ. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει ένα δομικό πρόβλημα και υπάρχει ακόμη κίνδυνος νέας οικονομικής κρίσης».
Το στέλεχος της Deutsche Bank στο Λονδίνο, Μοχίτ Κουμάρ, υπογραμμίζει από την πλευρά του «οποιαδήποτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν ασφαλώς θετική για την Ελλάδα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αναδιάρθρωσης, καθώς οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί».
Ο ίδιος προσθέτει ότι η πολιτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα εξαρτάται από τη δυνατότητά της να πετύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. «Πολλά μπορεί να συμβούν την επόμενη τριετία».
«Εάν οι κάτοχοι ομολόγων υποστούν «κούρεμα» (σ.σ. μείωση κεφαλαίου) στις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, το καλύτερο θα ήταν να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γνωστές οι σχετικές λεπτομέρειες», επισημαίνει εξάλλου ο Σπένσερ Τζόουνς, στέλεχος της εταιρείας Newstate Partners που ειδικεύεται σε θέματα κρατικού χρέους και στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται η Ρωσία, το Κονγκό και η Αντίγκουα.
Τονίζει δε ότι όσο περισσότερα κεφάλαια αντλεί από τον μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα, τόσο βαθύτερες γίνονται οι πιθανές ζημίες εάν χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους. «Κατά την εκτίμησή μου, η Ελλάδα ίσως αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους, αλλά αυτήν την εκτίμηση ξεκάθαρα δεν την τρέφουν πολλοί στην αγορά», συμπληρώνει.
Οι αναλυτές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί πιθανότατα κατά 2,7% το 2011 και 0,1% το 2012.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει ακόμη ότι μέχρι στιγμής τα έσοδα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς αυξήθηκαν μόνον κατά 3,7% στο πρώτο δεκάμηνο του 2010. Υψηλότερη φορολογία επί των πωλήσεων (σ.σ. ΦΠΑ), των τσιγάρων και των ποτών επιβλήθηκε φέτος ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 13,7%. Ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε σε 8,7% τον Οκτώβριο και 6% τον προηγούμενο μήνα.
Κατά τον Στόπφορντ, παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο διήμερο στα spreads των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, «στο τέλος του... παιχνιδιού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους».
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου