Χωρίς χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού προσέρχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά στις 26 Ιανουαρίου στην τριμερή συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Αν και τη χαρακτηρίζει «ορόσημο», θεωρεί ότι αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα στο Κυπριακό θα το κάνει μετά τις εθνικές εκλογές στη γείτονα, τον Ιούνιο του 2011.
Αυτή είναι η εκτίμηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Στεφάνου, όπως διατυπώθηκε σε συνάντησή του χθες με τους διπλωματικούς συντάκτες.
Ο κ. Στεφάνου εμφανίστηκε ρεαλιστής τονίζοντας πως «αν υπάρξει λύση θα είναι συμβιβαστική, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει και πράγματα που δεν μας αρέσουν».
Εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός επί της πρότασης Μπαγίς για σταδιακό άνοιγμα των λιμανιών. Στο δε ερώτημα αν η ένταξη της Κύπρου και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. το ΝΑΤΟ, θα βοηθούσε στην επίλυση του Κυπριακού, απάντησε με το ρητορικό ερώτημα: «Η Ελλάδα τι πήρε από το ΝΑΤΟ; Δεν υπάρχει κανείς να μας πει».
Ο κ. Στεφάνου έδειξε να συμφωνεί με επιφυλάξεις στην πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για πραγματοποίηση συνόδου κορυφής μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας μετά τις τουρκικές εκλογές ή το φθινόπωρο του 2011, με θέμα την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Θεώρησε μεν ότι «εκκινείται από το δεδομένο της επιβράδυνσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», αλλά πρόσθεσε ότι «η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Τουρκίας».
Στο δε ερώτημα πόσες ευκαιρίες θα πρέπει ακόμη να δοθούν στην Τουρκία, απάντησε επικαλούμενος τη φράση του Λένιν: «Μια απόφαση που χθες θεωρούνταν λανθασμένη, σήμερα μπορεί να είναι επιβεβλημένη και αύριο να είναι αργά».
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, που συνάντησε την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου σχολίασε ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει προβλήματα με το Ισραήλ γιατί δεν θα μπορέσει να τα δικαιολογήσει διεθνώς.
Αποκάλυψε δε ότι οι επαφές με το Ισραήλ είχαν αποδώσει εδώ και καιρό, ενώ είπε ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία και με το Λίβανο.
Σύμφωνα πάντως με κυπριακές διπλωματικές πηγές, η συμφωνία με το Λίβανο προσκρούει στα εσωτερικά προβλήματα της συγκεκριμένης χώρας, γι' αυτό και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η Συρία -που σχετικά πρόσφατα αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία»- βρίσκεται μεν στα κυπριακά ενδιαφέρονται αλλά η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται αβέβαιη έως αδύνατη, καθώς τελεί «υπό τον αυστηρό εναγκαλισμό της Τουρκίας».
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου