Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ - ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συνεχίζονται από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών οι δράσεις υποστήριξης προς τους αστέγους, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα και στα Χανιά.
Μετά το συσσίτιο που διοργανώνει από την περασμένη Κυριακή -και κάθε Κυριακή μεσημέρι- το Στέκι, χθες ξεκίνησε να λειτουργεί το «παζάρι αλληλεγγύης» στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους αστέγους.
Το παζάρι, το οποίο θα λειτουργήσει σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και αύριο, Σάββατο, από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., διοργανώνεται μετά από προσφορές που έκαναν καταστήματα των Χανίων αλλά και ομάδες χειροτεχνών.
«Τα πράγματα στο παζάρι είναι μια προσφορά των καταστημάτων από τα Χανιά. Εγινε μια ενημέρωση στους καταστηματάρχες και ό,τι ο καθένας ήθελε μας το έδωσε, όπως και κάποια βιβλία που είναι second hand και τα πρόσφεραν μέλη από το Στέκι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, το μέλος του Στεκιού Βαγγελιώ Σκρέτη.
Σε ό,τι αφορά τον σκοπό της πρωτοβουλίας η κα Σκρέτη ανέφερε ότι το παζάρι γίνεται για να μαζευτούν χρήματα για τους αστέγους.
«Στο Κοινωνικό Στέκι λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια μια ομάδα για τους αστέγους, η οποία είναι ανοιχτή κάθε Πέμπτη στις 8 το βράδυ και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει. Πέρυσι ξεκίνησε μια καταγραφή των αστέγων, του αριθμού τους αλλά και των αναγκών που εκφράζουν οι ίδιοι. Φέτος συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια πιο οργανωμένα και διοργανώνοντας επίσης τα συσσίτια τα οποία λειτουργούν κάθε Κυριακή και βασίζονται και αυτά σε εθελοντική βάση, σε προσφορές καταστημάτων και προσφορές ανθρώπων», επεσήμανε η κα Σκρέτη, ενώ ερωτηθείς για την έκταση του προβλήματος των αστέγων στα Χανιά τόνισε: «Αν σκεφτείς ότι το τελευταίο δίμηνο επισκεπτόμαστε μία με δύο φορές την εβδομάδα 4 καταλύματα, δηλαδή εγκαταλελειμμένα κτήρια όπου μένουν από 5 μέχρι 7 ή και 50 άτομα στιβαγμένα καταλαβαίνεις τι γίνεται. Μιλάμε όμως και για αστέγους που βρίσκονται στον δρόμο, ανθρώπους που είναι σε φανάρια ή που μένουν σε πάρκα μέσα».
Η κα Σκρέτη υπογράμμισε ακόμα ότι η πλειονότητα των αστέγων «είναι μετανάστες που κάποτε δούλευαν και τώρα δεν έχουν δουλειά», ωστόσο, όπως επεσήμανε καθημερινά φαίνεται ότι αυξάνεται και ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Δημ. Μαρ.

Εκθεση αλληλεγγύης
για τα συσσίτια Σπλάντζιας

Αρχίζει αύριο η 2η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με σκοπό την ενίσχυση των συσσιτίων της Σπλάντιας που διοργανώνει έως τις 18 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Αλληλεγγύης στα συσσίτια της Σπλάντζιας του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
'Από τις αρχές του 2009 βρέθηκαν στον χώρο του Στεκιού κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν στη δύναμη της αλληλεγγύης, που οραματίζονται μια κοινωνία που δίνει χωρίς να περιμένει να πάρει, που πιστεύουν «στη μαγική δύναμη που γεννιέται από το αγκάλιασμα των ανθρώπων» και προσπάθησαν να βρουν τρόπους και μέσα για να στηρίξουν το έργο των συσσιτίων της Σπλάντζιας.
Για την έκθεση επιλέχθηκε ο χώρος του Στεκιού (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5, Σπλάντζια) διότι δεν είναι μόνο ένας φιλόξενος χώρος συνεύρεσης ανθρώπων, ένας χώρος που προσφέρεται σε διάφορες ομάδες της πόλης, πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες για να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις και τις συνελεύσεις τους. Είναι πάνω από όλα ένας χώρος συμβολικός όπου η αλληλεγγύη γίνεται πράξη καθημερινά, όπου συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και ζυμώνονται διαφορετικές ιδέες, όπου οργανώνονται δράσεις για να αναδείξουν και να επιλύσουν προβλήματα, όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία και μπορούν να βρουν τον χώρο τους. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παραχώρησαν δωρεάν τα έργα τους και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώλησή τους και από την ενίσχυση που ο κάθε επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να προσφέρει, θα δοθούν στα συσσίτια (για την αγορά τροφίμων και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων). Για κάθε έργο καθορίστηκε τιμή πώλησης 100? διότι προτεραιότητα δίνεται από όλους (καλλιτέχνες και διοργανωτές) στον σκοπό. Τα έργα θα κληρωθούν στους ενδιαφερόμενους την Κυριακή 19/12, στις 6:00μμ και οι συμμετοχές για την κλήρωση θα μαζεύονται από 11 - 18/12 κάθε απόγευμα, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (7 μ.μ. - 11 μ.μ.).
Σε μια περίοδο που η βαρβαρότητα, η εγκατάλειψη, η αποξένωση και η ιδιοτέλεια περισσεύουν, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που τα προβλήματα πληθαίνουν, σε μια περίοδο που μικροί και μεγάλοι πόλεμοι εξαθλιώνουν μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πληθυσμού, σε μια περίοδο που δίνονται όλο και λιγότερα στους πολλούς και όλο και περισσότερα στους λίγους, επιλέγουμε να αντισταθούμε αντιπαραθέτοντας την προσφορά, την ανθρωπιά, τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και συλλογικοτήτων. Επιλέγουμε να κάνουμε την αλληλεγγύη, πράξη.
Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες για την προσφορά τους'.

haniotika-nea.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_6314.html#more