Σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης παρατηρείται έξαρση της βίας και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η 25η Νοέμβρη, ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, βρήκε τις γυναίκες περισσότερο απροστάτευτες.
Στη Θεσσαλονίκη οι ελάχιστες δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούσαν αποσπασματικά, κυρίως χάρη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει. Σήμερα δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη και πλήρως προσβάσιμη δομή υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, παρότι, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προβλέπεται η λειτουργία ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ανά 10.000 κατοίκους.
Συγκεκριμένα, ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που λειτουργούσε με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) του Υπουργείου Υγείας, και ο οποίος παρείχε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης, συμβουλευτική και φιλοξενία, παραμένει κλειστός εδώ και 14 μήνες. Οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν λήξει και δεν ανανεώθηκαν λόγω καθυστερήσεων της χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Επίσης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) που παρείχε αντίστοιχες υποστηρικτικές δομές δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Το Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών (ΚΥΚΓ) της Εταιρείας για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και την Ψυχική Υγεία (ΕΚΑΨΥ), το οποίο λειτουργεί από το 1998, κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και συσσωρευμένων χρεών. Συγκεκριμένα, από καιρό οι δράσεις του υπολειτουργούν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την τηλεφωνική γραμμή που σταμάτησε τη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2010 (πλέον η εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων πραγματοποιείται μέσω του τηλεφώνου της γραμματείας και σε συγκεκριμένο ωράριο!) και την ψυχολογική υποστήριξη, η οποία σταμάτησε τον Απρίλιο.
Επειδή εδώ και έναν περίπου χρόνο παραμένει κενό γράμμα η εξαγγελία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Επειδή σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε βδομάδα καταγράφεται ένας θάνατος από κακοποίηση.
Επειδή η ελλιπής πληροφόρηση και η έλλειψη δράσεων κατά της βίας δεν μπορεί να έχουν αποσπασματικό και ευκαιριακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική καθυστέρηση στην αναγνώριση του εύρους του προβλήματος πόσο μάλλον και στην αντιμετώπισή του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
· Θα ενταχθεί στον άμεσο σχεδιασμό και προγραμματισμό των Υπουργείων, η συντονισμένη λειτουργία ολοκληρωμένων και προσβάσιμων δομών υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών;
· Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε οι δράσεις που παρέχονται να είναι συνεχείς και χρηματοδοτούμενες από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς;
· Με ποια άμεσα μέτρα θα επαναλειτουργήσει ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Ε.Κ.Κ.Α;
ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου