Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2010

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Προβλήματα στην ανανέωση αδειών παραμονής, στην εγγραφή ανηλίκων τέκνων αλλοδαπών στα δημοτολόγια, στην πολιτογράφηση ομογενών και αλλοδαπών, στις άδειες εργασίας προσφύγων και αιτούντων πολιτικό άσυλο θα δημιουργηθούν με την αποχώρηση των συμβασιούχων από δήμους, περιφέρειες και τις καλλικρατικές αλλαγές. Μιλάμε για 750.000 άτομα που θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες νομιμότητας ή πολιτογράφησής τους. Με την κατάργηση των νομαρχιών μένουν στον αέρα οι άδειες εργασίας προσφύγων και αιτούντων πολιτικό άσυλο που διεκπεραίωναν οι νομαρχίες. Με τη νέα χρονιά, λοιπόν, καλείται το υπ. Εργασίας να διευθετήσει το πρόβλημα 50.000 αλλοδαπών. Με τον «Καλλικράτη» η παραλαβή αιτήσεων για έκδοση αδειών διαμονής (αφορά 650.000 άτομα) μεταφέρεται από τους δήμους στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Οι δ/νσεις στους δήμους θα λειτουργήσουν μεταβατικά το 2011 μέχρι να οργανωθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και μετά θα κλείσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για την απορρόφηση των εργαζομένων στη δ/νση Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων με πολύτιμη πείρα στο θέμα. Το υπ. Εσωτερικών είχε προτείνει να μεταταγούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Ομως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε την πρόταση διότι η πληρωμή τους προκύπτει από αυτοτελείς πόρους των δήμων και δεν μπορεί να γίνει μεταφορά στη μισθοδοσία των περιφερειών. Από τους 72 υπαλλήλους της δ/νσης οι 54 είναι συμβασιούχοι.

Σοβαρό πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού θα αντιμετωπίσουν οι δ/νσεις Αλλοδαπών στις περιφέρειες που θα ενταχθούν στις αποκεντρωμένες διευθύνσεις. Για παράδειγμα, στη δ/νση Αλλοδαπών της περιφέρειας Αθηνών μόνο 27 άτομα είναι μόνιμοι, ενώ οι συμβασιούχοι -που φεύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου- έφθαναν τους 80. Με τις 10 μετατάξεις από τη νομαρχία Αθηνών δεν αναπληρώνεται το κενό. Ούτε με τις 150 συνολικά μετατάξεις από τις νομαρχίες της χώρας. Συγχρόνως, η εμπλοκή των δ/νσεων στη διαδικασία ιθαγένειας και πολιτογράφησης θα δυσχεραίνει περαιτέρω στις συνθήκες εργασίας: Πέρα από την ανανέωση αδειών παραμονής, θα είναι πλέον υπεύθυνες για τις βεβαιώσεις χρόνου διαμονής (που χρειάζονται οι αλλοδαποί γονείς ώστε να εγγράψουν τα ανήλικα τέκνα τους στα δημοτολόγια) και την εγκυρότητα των αδειών ενήλικων αλλοδαπών (που θα υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση).

Μεγάλος φόρτος εργασίας περιμένει και τις δ/νσεις αστικής κατάστασης που θα υπαχθούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις: Θα ελέγχουν τις αιτήσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών και θα εκδίδουν τις αποφάσεις πολιτογράφησης Βορειοηπειρωτών. Σε υπ. Εσωτερικών και Περιφέρειες εκκρεμούν 40.000 αιτήσεις Βορειοηπειρωτών.

ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=xc47A9vbsao