Τετάρτη, Δεκεμβρίου 15, 2010

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ . ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΟΙΩΝΑ µΗΝΥµΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ.ΠΙΠΕΣ…

Τη συναίνεση που επιδίωκε εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων, αλλά όχι τόσο για τα εσωτερικά ζητήµατα της χώρας όσο για τους χειρισµούς που θα κάνει στην αυριανή κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα µηνύµατα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σχετικάότι η επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου, πουπριν από µερικές ηµέρες παρουσιαζόταν από κυβερνητικάστελέχη (συγκεκριµένα από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου) ως δεδοµένη, δεν είναι καθόλου βέβαιη και ότιµια οµάδα χωρών πουσυντάσσεται µε τις απόψεις της Γερµανίαςαντιδρά έντονα στην ένταξη της Ελλάδας στις ίδιες ευεργετικές διατάξεις που αφορούν τον δανεισµό της Ιρλανδίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η Γερµανία και οι χώρες που υιοθετούν τις θέσεις της θεωρούν ότι τυχόν συµπερίληψη και τηςχώρας µας στις διατάξεις αυτές ουσιαστικά θα αποτελεί «επιβράβευση» της Ελλάδας για τις πρακτικές που χρησιµοποίησε στο παρελθόν για το «µαγείρεµα» του ελλείµµατος και του χρέους.

∆εν είναι σαφές κατάπόσο η στάση της Γερµανίας απέναντι στην παροχή διευκολύνσεων προς την Ελλάδα για την επιµήκυνση του δανείου συνδέεται και σε ποιο βαθµό µε τη γνωστή κόντρα Παπανδρέου - Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί εδώ και καιρό, και µάλλον θα έχει και συνέχεια στην αυριανή Σύνοδο Κορυφήςτων Βρυξελλών.

Μια εκδοχή των εµποδίων που τίθενται γιατην Ελλάδα σε σχέση µε τηνεπιµήκυνση κάνει λόγο για µερική παροχή διευκολύνσεων προς την χώρα µας και όχι για το σύνολο των110 δισ. ευρώ του δανείου. Γίνεται λόγος δηλαδή για επιµήκυνση της αποπληρωµής µέρους του δανείου, χωρίς όµως να διευκρινίζεται αν αυτόαφορά ολόκληρο τοποσό που πρέπει να καταβάλει η χώρα έως το 2013.

Οπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατέστησε κοινωνούς των πληροφοριών αυτών και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς µε τους οποίους συναντήθηκε χθες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε την περασµένη εβδοµάδα. Στις πληροφορίες για το δυσµενές κλίµα που διαµορφώνεται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα ήρθαν να προστεθούν και άλλες, ότι δηλαδή ο έλεγχος που θα κάνει η τρόικα τον Φεβρουάριο – ενόψει της καταβολής της 4ης δόσης του δανείου τον Μάρτιο – θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, και θα δοθεί έµφαση (α) στην αναζήτηση κρυφών ελλειµµάτων που ενδεχοµένως υπάρχουν β) στο σε ποιο βαθµό έχει γίνει πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και γ) στο αν τηρείται το χρονοδιάγραµµα σε σχέση µε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονοµία. Αν καιδεν οµολογείται επισήµως, θεωρείται βέβαιο ότιµέρος αυτών των πληροφοριών, αν όχι το σύνολό τους σε σχέσηµε το κλίµα στις Βρυξέλλες, µετέφερε στον Πρωθυπουργό ο γραµµατέας της γαλλικήςπροεδρίας και στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί Κλοντ Γκεάν, µε τον οποίο ο Πρωθυπουργός είχε συνάντησητη ∆ευτέρα στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι οι εντυπώσεις που δηµιουργούν τα νέα από τις Βρυξέλλες, επισκίασαν σε µεγάλο βαθµό τα εσωτερικά ζητήµατα που απασχόλησαν τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαµαρά, τη γραµµατέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (δέχθηκε να συζητήσει µε τον κ. Παπανδρέου µόνο τα θέµατα που αφορούν την Σύνοδο Κορυφής)
και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί φέρονται να εκφράζουν κατά τις συναντήσεις τη στήριξή τους στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησηςγια την επιµήκυνση υπό τον όρο (κάτι που τόνισαν καιοι τρεις) ότι αυτή θα δοθεί «καθαρή», χωρίς δηλαδή να ζητείται από την Ελλάδα να λάβει και πρόσθετα µέτρα περιοριστικού χαρακτήρα όπως αυτάπου έλαβε την περασµένη άνοιξη, για µισθούς και συντάξεις. Ο Πρωθυπουργός φέρεται από την πλευρά του να δεσµεύεται ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα µέτρα και πως αυτό το ξεκαθάρισεστις συνοµιλίες που είχε τόσο µε τον επίτροπο για την Οικονοµία Ολι Ρεν όσο και µε τον επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού ΤαµείουΝτοµινίκ Στρος-Καν,οι οποίοι επισκέφθηκαν τηνΑθήνα την περασµένη εβδοµάδα.

Οσον αφορά τα εσωτερικά, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τις επικρίσεις του κ. Σαµαράαλλά και του κ. Καρατζαφέρη για τις αλλαγές στοεργασιακό καθεστώς, αλλά φέρεταινα είπε στους συνοµιλητές του ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να προσαρµόσει την ελληνική πραγµατικότητα στα όσα ισχύουν σε όλεςτις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν ζητήσαµε συνενοχή»
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.∆. δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να γίνει συνένοχος στην κυβερνητική πολιτική – δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Εµείς δεν ζητήσαµε συνενοχή. Αυτό απαιτεί και προϋποθέτει ενοχή. Εµείς δεν είµαστε ούτε αισθανόµαστε ένοχοι. Εχουµε αίσθηµα ευθύνης και πατριωτικό καθήκον και αυτό ασκούµε».

Κυβερνητικές πηγές, αργότερα, µετά τις συναντήσεις επιβεβαίωναν ότι ο κ. Παπανδρέου συναίνεσε στο αίτηµα του κ. Σαµαρά για τον εκσυγχρονισµό του Συντάγµατος και σε εύθετο χρόνο θα κηρύξει την επόµενη Βουλή αναθεωρητική ώστε να προχωρήσει σε ουσιαστική αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους Αντ. Σαµαρά και Γ. Καρατζαφέρη ότι από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου σχετικά µε το πολιτικό σύστηµα της χώρας και την εξυγίανσή του και στο πλαίσιο αυτό, θα φέρει νέο εκλογικό νόµο.

Μετά τις συναντήσεις, πηγές του Μεγάρου Μαξίµου ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει στο µέλλον και άλλες συναντήσεις µε τους πολιτικούς αρχηγούς προκειµένου να αποκαταστήσει κάποιου είδους επικοινωνία µε την αντιπολίτευση.

Οι ίδιες πηγέςεξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί το κλίµα στις συναντήσεις ήταν θετικό (σχετική δήλωση έκανεκαι ο κυβερνητικόςεκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής),ενώ για τη συνάντηση Παπανδρέου - Σαµαρά ειπώθηκε ότι «έγινε σε ανέλπιστα θετικό κλίµα».

ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: