Φρένο στις εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και ετοιμάζεται να περάσει από «κόσκινο» περίπου 450 πολεοδομικές μελέτες για περισσότερα από 400.000 στρέμματα, κυρίως σε πυκνοδομημένες ζώνες αυθαιρέτων.
Πρόκειται για προγράμματα που εκκρεμούν από χρόνια, για διάφορους λόγους, ωστόσο, ακόμη και αν οι μελέτες ήταν έτοιμες, είναι δεδομένη η απόρριψή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που δεν βλέπει με καλό μάτι το ανεξέλεγκτο ξεχείλωμα των οικισμών εις βάρος του περιβάλλοντος.
«Αναζητούμε λύσεις για λελογισμένη επέκταση των πόλεων, όπως επιτάσσει ο νόμος 1.337 του 1984 αλλά στην πράξη δεν τηρήθηκε, λόγω των πιέσεων των τοπικών αρχών για μεγαλύτερες επεκτάσεις ώστε να καλυφθούν οι πιέσεις των κατοίκων» διευκρίνισε στην «Κ.Ε.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η νέα αρχιτεκτονική των δήμων που φέρνει ο «Καλλικράτης» βοηθάει στην αντιμετώπιση του θέματος σε νέες βάσεις. Επικαλέστηκε την περίπτωση επαρχιακής πόλης η οποία το 1970 είχε 30.000 κατοίκους, 40 χρόνια μετά ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί μόλις κατά 3% αλλά η εντός σχεδίου περιοχή έχει δεκαπλασιαστεί!
Το πρώτο βήμα θα γίνει με την επικαιροποίηση των χωροταξικών για τις δώδεκα περιφέρειες της χώρας, (είχαν θεσμοθετηθεί το 2003). Οι μελέτες προκηρύχθηκαν την περασμένη εβδομάδα και, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι νέες προτάσεις θα θεσμοθετηθούν σε μία διετία. «Είναι οι κανόνες που το ΣτΕ θεωρεί προϋποθέσεις για να εγκρίνει στη συνέχεια τις πολεοδομικές μελέτες» επισημαίνει ο Ν. Σηφουνάκης.
Για τη 13η περιφέρεια, την Αττική, στις αρχές του χρόνου θα παρουσιαστεί η πρόταση για το νέο ρυθμιστικό, που θα θεσμοθετεί σαφή όρια στις επεκτάσεις των οικισμών, κυρίως στα Μεσόγεια και τις παράκτιες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ουσιαστικά μηδενικές εντάξεις νέων περιοχών, με δεδομένο ότι η ήδη πολεοδομημένη γη επαρκεί για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών 8 εκατ. κατοίκων, σχεδόν διπλάσια από τα σημερινά δεδομένα.
Το δεύτερο βήμα αφορά το ξεμπλοκάρισμα των πολεοδομικών μελετών, αλλά με νέες προδιαγραφές, που θα διασφαλίζουν την έγκρισή τους από το ΣτΕ. Το υπουργείο έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους συλλόγους πολεοδόμων και χωροτακτών για να βρεθεί λύση. Η πρόταση που υιοθετείται από όλες τις πλευρές προβλέπει την κατηγοροποίηση των υπό ένταξιν περιοχών σε τρεις ενότητες:
1Η πρώτη θα χαρακτηρίζεται ζώνη αστικής ανάπτυξης και θα καλύπτει ενότητες που χαρακτηρίζονται απαραίτητες για την ανάπτυξη του οικισμού και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνούν το 10% της επιφάνειας που ήδη είναι εντός σχεδίου. Θα δίνει δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα 300-500 μέτρων, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με τα ισχύοντα στις ήδη πολεοδομημένες περιοχές.
2Η ημιαστική ζώνη θα καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες όπως θα τεκμηριώνονται από τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Θα δίνει δικαίωμα δόμησης σε γήπεδα 2-4 στρ., ανάλογα με τον χαρακτήρα του οικισμού.
3Η τρίτη ζώνη, της αγροτικής ανάπτυξης, θα θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της γεωργικής γης και θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη δόμηση σε ακίνητα με επιφάνεια τουλάχιστον 4 στρ.. Σε ειδικές περιπτώσεις η αρτιότητα θα είναι μεγαλύτερη, από 8 έως και 20 στρ. Οι προστατευόμενες περιοχές της Αττικής (Υμηττός, Πάρνηθα, ορεινές ζώνες δυτικής Αττικής) θα φθάνουν τα 40 στρέμματα.
Η καθυστέρηση των εντάξεων έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη δόμηση, που περιορίζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη του δημόσιου χώρου (πλατείες, δρόμοι, σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ.). Το υπουργείο προσανατολίζεται στη θέσπιση του δικαιώματος απαλλοτρίωσης χώρων για κοινωφελείς σκοπούς, με ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει σήμερα για τα δημόσια έργα.
Με κατηγοριοποίηση θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Οσοι διαθέτουν «καθαρές» εκτάσεις, που σημαίνει ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις για την προστασία των δασών, θα χωριστούν ανάλογα με τον χαρακτήρα τους. Αυτοί που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα και καλύπτουν στην πράξη ανάγκες κύριας κατοικίας θα αντιμετωπιστούν ως ζώνες αστικής ανάπτυξης. Αυτοί που προορίζονται για παραθεριστική χρήση θα έχουν διαφορετικούς, αυστηρούς, όρους δόμησης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τακτοποίησης αυθαιρέτων, επικαλούμενο αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν προβλέπει όμως κατεδαφίσεις, παρά μόνον για όσα έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα, παραλίες, δάση και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα, για τα οποία δεν υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, θα υπάρξει λύση μόνον μέσα από πολεοδομικές μελέτες. Θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν τα ιδιαιτέρως τσουχτερά πρόστιμα που θεσπίστηκαν με τον νόμο του 2003 και στην πράξη δεν απέδωσαν, αφού δεν σταμάτησαν την αυθαίρετη δόμηση. Επιβάλλονται σε ελάχιστες περιπτώσεις από τις πολεοδομίες και σπανίως εισπράττονται από τις εφορίες. Προβλέπεται πάντως το ξεσκόνισμα των αρχείων, με στόχο να ειπραχθούν το 2011 πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου