Σειρά λόγων για τους οποίους δεν μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση εργασιών στον χωροθετημένο ΧΥΤΑ Κερατέας επικαλούνται όχι μόνο οι κάτοικοι και ο δήμαρχος αλλά και... η εργολαβική κοινοπραξία, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.-ΠΡΟΕΤ Α.Ε.-EDRACO ΑΤΕ, που έχει αναλάβει την κατασκευή! Σε επίσημο έγγραφό της τον Φεβρουάριο 2009 ζητά τη διάλυση της σχετικής σύμβασης που υπεγράφη το 2008 ανάμεσα στην εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο, διότι αν και «είχαν παρέλθει σχεδόν εννέα μήνες από την υπογραφή της δεν είχε εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου», δηλαδή του Δημοσίου. Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων:
1«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της μη άρσης της κήρυξης ως αναδασωτέας ολόκληρης της έκτασης κατασκευής των ΧΥΤΑ».
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής το 2007 ήρθη μεν η κήρυξη της περιοχής κατασκευής του έργου ως αναδασωτέας, πλην όμως η άρση της κήρυξης της αναδάσωσης δεν αφορά το σύνολο της έκτασης στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το έργο αλλά μέρος μόνον αυτής.
Περίπου 23 στρέμματα «εξαιρούνται της άρσης της αναδάσωσης και εξακολουθούν να αποτελούν δασική έκταση με αποτέλεσμα ουδεμία εργασία δύναται να εκτελεσθεί στα εν λόγω τμήματα».
2«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της μη συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών εντός των οποίων πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ».
Η αναγκαστική απαλλοτρίωση έχει μεν κηρυχθεί με την υπ' αριθμό 417/11-10-2007 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, πλην όμως αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται (από τους ιδιοκτήτες) η είσοδος και η πραγματοποίηση εργασιών στις μη απαλλοτριωθείσες εκτάσεις.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες μαζί με τον δήμο Κερατέας, ο οποίος είναι επίσης κάτοχος έκτασης, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και η υπόθεσή τους εκδικάζεται στις 12 Ιανουαρίου 2011.
3«Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να γίνει λόγω της αδυναμίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών να προβούν στην προβλεπόμενη στους περιβαλλοντικούς όρους και πριν την έναρξη των εργασιών διενέργεια αυτοψίας».
Ο χώρος εγκατάστασης του έργου βρίσκεται μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 352/Β/03.09.1980). Κατόπιν αυτού, πριν από την έναρξη εκτέλεσης οποιασδήποτε εργασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 36946/3.12.2003 έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του παρόντος έργου, πριν από την έναρξη των εργασιών θα προηγηθεί αυτοψία της Β' Εφορείας Κλασικών Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στο χώρο, κάτι που δεν έχει γίνει λόγω των αντιδράσεων.
Οι εργολάβοι επικαλούνται έγγραφο της 1η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «επειδή έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα χρονολόγησης και εκτίμησης της θέσης, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ σε άμεση γειτνίαση με το Οβριόκαστρο»!
Σημειώνουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία μπήκε στο χώρο πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από τα μηχανήματα. Δεν διενήργησε όμως αυτοψία, όπως προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι ως προϋπόθεση πραγματοποίησης του έργου. Ταυτόχρονα εκκρεμεί προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων.
Μεταξύ των αιτίων που εμποδίζουν την εκτέλεση του έργου επικαλούνται τις κοινωνικές αντιδράσεις και την αδυναμία εξασφάλισης «ασφαλούς εισόδου τους στο χώρο του έργου», καθώς και τη μη χορήγηση οποιασδήποτε πληροφορίας αναφορικά με μεταλλευτικές στοές στην περιοχή.
«Στην πράξη δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από τότε που συντάχθηκε το έγγραφο. Τι συνέβαλε και τελικά εισέβαλαν στο χώρο;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Σταύρος Ιατρού.
Να. Β. - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου