Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΔΟΥΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΤΣΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Οι ράσα... offshore εταιρείες τύπου «Rasadel», αλλά και άλλες παρόμοιες που είχε στήσει η Μονή Βατοπεδίου, μηχανευόμενη μπίζνες που θα ζήλευαν ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ και golden boys, αποτελούν κάτι ακραίο για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τον λόγο αυτόν και θεωρήθηκαν ως πρόκληση -τουλάχιστον στα λόγια- από πολλούς παράγοντες της Εκκλησίας.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι παράγοντες τόσο στην Εκκλησία όσο και στο Αγιον Ορος -μέχρι και στο Πατριαρχείο- που ανέκρουσαν πρύμναν, στηρίζοντας ακόμη και ανοικτά κάποιοι τον Εφραίμ και την παρέα του, φοβούμενοι κυρίως μήπως το Βατοπέδι αποτελέσει προηγούμενο και χαθούν για την Εκκλησία και τα μοναστήρια περιουσίες δισεκατομμυρίων, κυρίως κτηματικές, για πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο και τοπικούς φορείς.



Αγιοι κατέχοντες με ευλογημένες μπίζνες

Σε ολόκληρη τη Χαλκιδική μεγάλες εκτάσεις εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ιδιοκτησίες των μονών του Αγίου Ορους, ενώ τις περασμένες δεκαετίες χιλιάδες στρέμματα, κάτω από αμφισβητούμενες καταστάσεις, πωλήθηκαν κάνοντας αρκετούς ιδιώτες πάμπλουτους. Την ίδια ώρα με απίθανους ισχυρισμούς, ακόμη και τεχνάσματα, μονές επιχειρούν να βάλουν χέρι σε εκτάσεις-φιλέτα δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Μέχρι σήμερα η πολιτεία συχνά μόνο παρατηρούσε, ενώ κάποιοι παράγοντές της μεθόδευαν ακόμη και καταστάσεις υπέρ των μονών.

Νίκη των κατοίκων
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχει βοηθήσει -τουλάχιστον προσωρινά- ώστε να υπάρχει περισσότερη προσοχή και ευαισθησία από τους κρατικούς παράγοντες και τη Δικαιοσύνη. Ετσι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια μοναστήρι του Αγίου Ορους έχασε μια μεγάλη υπόθεση που είχε κερδίσει πρωτόδικα. Πρόκειται για ένα παραλιακό φιλέτο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Τριστινίκα (Συκιά) του Δήμου Σιθωνίας, έκτασης 4.439 στρεμμάτων, το οποίο μοιράζονταν οι κάτοικοι και το Δημόσιο.

Εντός των ορίων του είναι κτισμένα εκατοντάδες σπίτια και τουριστικά καταλύματα. Το διεκδίκησε και το κέρδισε με προσφυγή από το 2002 η Μονή Κουτλουμουσίου, παρότι είχε απαλλοτριωθεί ολόκληρο το Κουτλουμουσιανό μετόχι από το 1933 και υπήρχαν ιδιοκτησίες των κατοίκων της Συκιάς με καταγραφές και πράξεις από τον 19ο αιώνα.

Η προσφυγή της Μονής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου με την υποβολή αναγνωριστικής διεκδικητικής αγωγής από το 2002 και η απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2006, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτησία της το παραλιακό φιλέτο των 4.439 στρεμμάτων, έγιναν εν κρυπτώ για τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Τορώνης.

Η διαπίστωση στην οποία προχώρησε και το Εφετείο Θεσσαλονίκης στην έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του στις 9 Ιουνίου 2008 είναι αποκαλυπτική και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τον χειρισμό της υπόθεσης.

«Από την 5η Μαΐου 2004 ή τουλάχιστον από τη 2α Δεκεμβρίου 2004 που το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση για τη διενεργεθείσα πραγματογνωμοσύνη μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 2005, οπότε έγινε η περαιτέρω συζήτηση της υποθέσεως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μετά την οποία εκδόθηκε η εκκαλούμενη 48/2006 οριστική απόφαση, υπήρξε χρόνος και το Δημόσιο είχε την ευχέρεια διορισμού τεχνικού συμβούλου για την αντίκρουση των πραγματογνωμόνων, αλλά αδράνησε».

Προσφυγή για «φιλέτο»
Σε εκκρεμότητα την ίδια ώρα είναι η αναγνωριστική αγωγή που έχει υποβάλει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου η Μονή Σίμωνος Πέτρας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και συζητήθηκε στις 18 Μαρτίου. Με αυτήν διεκδικεί τη μισή έκταση ενός μετοχίου, που απαλλοτριώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’30, το λεγόμενο «Πετριώτικο Σιθωνίας» ή «Πετριώτικο Βάβας». Πρόκειται για δασική στο μεγαλύτερο μέρος της έκταση, 9.320 στρεμμάτων όπως έχει μετρηθεί σήμερα, κοντά στη Συκιά. Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τον περιγραφικό και με μεγάλη απόκλιση τρόπο που γινόταν η μέτρηση το 1931, η Μονή ισχυρίζεται ότι η έκταση που απαλλοτριώθηκε τότε είναι μόνο 4.153 στρέμματα και πως τα υπόλοιπα 5.174 στρέμματα της ανήκουν.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες»

Την ίδια ώρα τη μερίδα του λέοντος από αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις (της ΕΕ καθώς και εθνικές) συνεχίζουν να παίρνουν μοναστήρια του Αγίου Ορους, ανάμεσά τους και η Μονή Βατοπεδίου. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι πρόκειται για αμφιλεγόμενες «γεωργικές γαίες», αφού στην πραγματικότητα είναι χαρακτηρισμένες κυρίως ως δασικές και βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής. Επίσης πίσω από τις ενισχύσεις-επιδοτήσεις στα μοναστήρια υπάρχει πάντα το σκάνδαλο της «αγρανάπαυσης» ή των «οικοπάρκων». Εκτός από τη Μονή Βατοπεδίου στον χορό των αγροτικών ενισχύσεων έχουν μπει επίσης και οι Μονές Μεγίστης Λαύρας, Διονυσίου και Ξενοφώντος.

Μονή Αγίου Διονυσίου
Μετέτρεψε πλαγιά σε ιδιωτική έκταση

Στον Ολυμπο, η «βουλιμία» του ηγουμένου της Μονής Αγίου Διονυσίου, που επιμένει να διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις από αγρότες και κτηνοτρόφους, έχει ενώσει εναντίον του το σύνολο της κοινωνίας του Λιτοχώρου, του Δίου και της Πύδνας, αλλά και τον ίδιο τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Αγαθόνικο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τον καταγγείλει δημόσια, εκφράζοντας την απορία του πώς μπορεί να κοιμάται ήσυχα, έχοντας εξορίσει κτηνοτρόφους από τα βοσκοτόπια των παππούδων τους. Χρησιμοποιώντας αμφιβόλου γνησιότητας τίτλους κυριότητας («ταπιά») από την εποχή της τουρκοκρατίας, ο ηγούμενος, πατήρ Μάξιμος Κυρίτσης, κέρδισε δικαστικά έκταση 4.250 στρεμμάτων στο «βουνό των θεών», που επί αιώνες χρησιμοποιούνταν ως βοσκοτόπια. Η έκταση αυτή προστέθηκε στα 66.490 στρέμματα που ήδη ανήκαν στη Μονή, η οποία έχει μετατρέψει ολόκληρη πλαγιά σε ιδιωτική έκταση, και λειτουργεί σε αυτήν κερδοφόρες επιχειρήσεις (μονάδα παραγωγής κρέατος κ.ά.).

Μονή Τοπλού
Σκόπευε να χτίσει τουριστικά χωριά

Σημαντικές ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις και στο επονομαζόμενο ως «κρητικό Βατοπέδι», αυτό της Μονής Τοπλού, και στα «ιερά» επενδυτικά σχέδια του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» που σκόπευε να κατασκευάσει δύο τουριστικά χωριά, με ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 7.000 κλινών, γήπεδα γκολφ και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πρόσφατα παράνομα τα έργα τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής, κάνοντας δεκτή την αίτηση περίπου 300 κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση, που θα υλοποιούσε το Ιδρυμα, με βρετανική επενδυτική εταιρεία.

Πετράκη και Πεντέλης
Οι πλούσιες μονές της πρωτεύουσας

Μία από τις ιστορικότερες μονές της Αθήνας, η Μονή Πετράκη, θεωρείται πάμπλουτη εδώ και πολλούς αιώνες. Σήμερα είναι μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας, έχει στην ιδιοκτησία της κτήματα στην Πεντέλη, στον Υμηττό και στην Πάρνηθα και συμμετέχει σε αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας. Το ίδιο και η Μονή Πεντέλης που ιδρύθηκε από τον 16ο αιώνα και έγινε μία από τις πλουσιότερες μονές. Σήμερα συμμετέχει σε αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Μελανό σημείο της το βεβαρημένο παρελθόν με τα κτηματομεσιτικά.

Μονή Μεγίστης Λαύρας
Μίσθωσαν νησί σε κτηνοτρόφους

Αυθαιρεσίες χωρίς τέλος υπάρχουν στην Κυρά Παναγιά, το μικρό νησάκι στο αρχιπέλαγος της Αλοννήσου, το οποίο ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους.

Οι μοναχοί-διαχειριστές του νησιού μίσθωσαν το σύνολο της έκτασής του σε κτηνοτρόφους από τον Αλμυρό, οι οποίοι εγκατέστησαν 2.500 κατσίκια, που έχουν αποψιλώσει τη χλωρίδα και καταστρέφουν τον μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο.

Επιπλέον, οι μοναχοί άνοιξαν δρόμους στο νησάκι, χωρίς καμία άδεια, και η εκδίκαση της υπόθεσης -έπειτα από προσφυγή της ΙΓ’ ΕΠΚΑ- αναβλήθηκε για 6η (!) φορά. Μέσα στο 2011 εκδικάζεται και η μηνυτήρια αναφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανεξέλεγκτη βόσκηση των κατσικιών.

Οι μοναχοί σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους εισπράττουν παχυλές επιδοτήσεις από την ΕΕ, αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, καθώς πλέον στην Κυρά Παναγιά δεν έχει μείνει ούτε? χλωρό κλαράκι.

Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών οι μοναχοί δεσμεύονταν πως θα μειώσουν τον αριθμό των κατσικιών και θα νομιμοποιήσουν τους δρόμους που άνοιξαν, αντίθετα όμως αυξάνουν τα κατσίκια και διατηρούν τους δρόμους παράνομα.

Το επιχειρηματικό... δαιμόνιο των μοναχών τους οδήγησε να ζητήσουν άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση πέντε μονάδων αφαλάτωσης νερού με φωτοβολταϊκές κυψέλες, σχέδιο που -φυσικά- απορρίφθηκε από το ΚΑΣ, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο.

Η Κυρά Παναγιά έχει σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει ο νεολιθικός οικισμός στον Αγιο Πέτρο με την πολύτιμη κεραμική του.

Μονή στην Πάτμο
Απέκτησε μετόχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

Στην Πάτμο ο Αλέξιος Κομνηνός φέρεται ότι χάρισε στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου το σύνολο του νησιού. Στους αιώνες που πέρασαν η Μονή απέκτησε μετόχια σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σήμερα διαθέτει δεκάδες σκήτες και ιερά καθίσματα, καθώς και 13 μετόχια, διάσπαρτα στο Αιγαίο. Μέσα από τα μετόχιά της έχει στην κυριότητά της μια σημαντική περιουσία, την οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει. Μόνο στη Σάμο έχει στην κυριότητά της 18.000 στρέμματα γης, ενώ διαθέτει και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του νότιου τμήματος της Πάτμου. Η Μονή απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από λίγα χρόνια με το σκάνδαλο που αφορούσε ένα δίκτυο εκμετάλλευσης της περιουσίας της από μοναχούς.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο ανυπολόγιστος θησαυρός της Εκκλησίας

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή του συνόλου της κτηματικής περιουσίας της Εκκλησίας, που θεωρείται ανεκτίμητη, εξακολουθούν να υπάρχουν (σκόπιμα;) μόνο σενάρια.

Η καταγραφή που έγινε εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες από το αρμόδιο υπουργείο με πολλά προβλήματα και ελλείψεις, δίχως να περιλαμβάνει κτήματα κάτω των 50 στρεμμάτων, την υπολόγιζε σε 855.730 στρέμματα.

Αργότερα ο τότε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και σήμερα Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος συμμετείχε σε επιτροπή διαπραγμάτευσης με την πολιτεία, την ανέβαζε στο 1,3 εκατ. στρέμματα.

Πριν από μία δεκαετία εκπρόσωποι οκτώ μονών, οι οποίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στον Νόμο Τρίτση, αποτιμούσαν την αξία της μοναστηριακής περιουσίας τους κοντά στα 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ (!). Η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώνει πάντως επίσημα ότι δεν γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των μονών, των μητροπόλεων και των ναών, γιατί έχουν αυτόνομη οικονομική διαχείριση.

Να σημειωθεί ότι αυτή η περιουσία καλύπτεται από ένα πλέγμα χιλιάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Ελαφρύνσεις
Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και χαμηλή φορολογία σε σχέση με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων απολαμβάνει η Εκκλησία.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η Εκκλησία δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τα ακαθάριστα έσοδά της, ενώ δεν καταβάλλει και φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Με τον φορολογικό νόμο του περασμένου Μαρτίου καταργήθηκε η ολοσχερής απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο περιουσίας.

Ειδικότερα:

    * επιβλήθηκε φόρος με συντελεστή 20% στα ακαθάριστα έσοδα της Εκκλησίας από την εκμετάλλευση ακινήτων. Η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας που προέρχονται από την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων ήταν μηδενική
    * φορολογούνται με συντελεστή 5% οι δωρεές ακινήτων προς την Εκκλησιά και με συντελεστή 10% οι δωρεές μετρητών
    * η αξία των ακινήτων της Εκκλησίας φορολογείται με συντελεστή 3... όπως και των επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ 
telidis@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχαχ ωραίο παραμυθάκι
Βεβαια η Rasadel είναι κανονική εταιρία στην Κύπρο αλλά αυτό χαλάει το παραμυθάκι για τα μικρα παιδιά.Τα δικαστήρια μπροστά στην ευροξεφτίλα δικαίωσαν το Βατοπέδι αλλά ούτε και αυτό βολεύει.Περαστικά σας Αισωποι.

Ανώνυμος είπε...

Σας εχω αποκλειστικο θα δανισει και στη Γερμανια το Αγιο Ορος.Τελικα εχετε βαλει στοχο να ξεπερασετε την χουντα σε προπαγανδα ειστε κοντα.
Αν ελεγε εναν ιμαμη ενας αστυνομικος τσουλα τι θα εγραφες;

Ανώνυμος είπε...

Εαν εκεινα τα χρονια εαν το
παπαδαριο ειχε βαλει το χερι στη τσεπη δε θα ειχε πεσει η Κωσταντινουπολη.
Αλλα "τα φυλαξαμε για σενα πολυχρονεμενε μου σουλτανε"ηταν η απαντηση,οταν πλεον ειχε πεσει η πολη.Ποιος επιτελους θα βρεθει να ξεδοντιασει αυτους τους παλιοκαναγιες που κραταν αιωνες τη φυλη σε πνευματικη καταστολη.