Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

«ΜΙΝΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ χρήματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε αναχρηματοδότηση δανείων. Οι όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες τις αναγκάζουν να προσαρμόσουν βίαια σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος τους προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Παρότι οι περισσότερες συμβάσεις αναχρηματοδότησης δανείων παρέχουν περίοδο χάριτος για αποπληρωμή τόκων από ένα έως τρία χρόνια συνοδεύονται από «σκληρούς» όρους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των εταιρειών στις οποίες ο δανεισμός το τελευταίο έτος αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούν υποθήκες επί ακινήτων, ή επί άλλων αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και υψηλές προκαταβολές (upfront fees) που θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών. Οπου η, ελεύθερη βαρών, ακίνητη περιουσία δεν αρκεί ζητούν από τους μεγαλομετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να πουλήσουν δραστηριότητες ή προχωρούν ακόμη και σε δέσμευση εισπράξεων από factoring για την αποπληρωμή τόκων και δόσεων.

«Πρόκειται για μίνι μνημόνια» σχολιάζει οικονομικός διευθυντής εισηγμένης και αποτελεί την αρχή μόνο του «εφιάλτη», μια και οι επιχειρήσεις πρέπει πλέον να ζήσουν με χαμηλότερη ρευστότητα.

Η δέσμευση σταθερών εισπράξεων για εξυπηρέτηση τόκων και μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος για αποπληρωμή δόσεων συνεπάγεται ότι μειώνονται τα έσοδα της επιχείρησης σε μια περίοδο μάλιστα που οι πωλήσεις πέφτουν και τα περιθώρια κέρδους υποχωρούν.

Κάποιοι επιχειρηματίες καλούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, να λάβουν τις πιο καθοριστικές αποφάσεις της καριέρας τους αν δεν θέλουν να χάσουν τα μαγαζιά τους. Από τις μέχρι τούδε κινήσεις τους δεν δείχνουν να έχουν λάβει το μήνυμα. Οι περισσότεροι επιδίδονται σε «ντρίπλες», επιδιώκοντας να βρουν λύση χωρίς να λάβουν επώδυνες για την «τσέπη» και την περιουσία τους αποφάσεις.

Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι ο χρόνος τρέχει αντίστροφα. Από τη στιγμή που τα «ανοικτά δάνεια» μετατρέπονται σε ενυπόθηκα οι τράπεζες έχουν πλέον την ευχέρεια να ασκήσουν πιο έντονη πίεση για να προχωρήσουν οι αναγκαίες κεφαλαιακές και λειτουργικές αναδιαρθρώσεις.

Η γραμμή των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες είναι σαφής. «Μαζέψτε κόστη και ενισχύστε τις εταιρείες σας, αλλιώς δεν θα διστάσουμε να μετοχοποιήσουμε δάνεια ή να κατάσχουμε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Χάρη στις αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν ή δρομολογούν οι τράπεζες, έχουν άλλωστε τη δυνατότητα να μετοχοποιήσουν με... μέτρο κάποια από τα δάνεια επιχειρήσεων, αποκτώντας με τον τρόπο αυτόν τον έλεγχό τους.

Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ   -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: