Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟ

ΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ απόφαση να μην εκδίδουν τιμολόγια για να μην πληρώσουν ΦΠΑ και μειώσουν τη ρευστότητά τους έχουν λάβει επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.

Οι εταιρείες υποχρεούνται για φορολογικούς λόγους να τιμολογούν το έργο ή και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει σε ιδιώτες μέχρι το τέλος της χρονιάς που ολοκληρώθηκε.

Αυτό συμφέρει επίσης τις ίδιες, γιατί ο χρόνος της υποχρέωσης για πληρωμή αρχίζει να μετράει από την έκδοση του τιμολογίου, οπότε λειτουργεί υπέρ τους αν έχουν κάποια αντιδικία. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αναγνωριστεί η οφειλή αν δεν έχουν τιμολογήσει κάποιο έργο και η εταιρεία που τους χρωστάει υπαχθεί στον νόμο 99, περί προστασίας από πιστωτές.

«Οταν αντιμετωπίζεις πρόβλημα επιβίωσης, το λιγότερο που σκέφτεσαι είναι αν θα υποπέσεις σε φορολογική παράβαση που μπορεί να βρει ή να μη βρει ο έλεγχος μετά από μερικά χρόνια» τονίζει στέλεχος επιχείρησης.

Αλλο στέλεχος διευκρινίζει ότι, «αν είναι να κόψεις τιμολόγιο και να πληρώσεις 200 χιλ. ευρώ σε ΦΠΑ, οπότε ξεμένεις από ρευστό, είναι προτιμότερο να μην προχωρήσεις στην έκδοση τιμολογίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσεις αργότερα πρόστιμο. Αλλωστε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει σε λίγα χρόνια». Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλές εταιρείες πληρώνουν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που έχουν υλοποιήσει κάποιο έργο για λογαριασμό του Δημοσίου μπορούν να τρενάρουν την έκδοση του τιμολογίου για την επόμενη χρονιά ή και παραπέρα, αν δεν έχουν λάβει πιστοποίηση από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, π.χ. υπουργεία κ.λπ.

Στελέχη επιχειρήσεων αναφέρουν ότι: «Τις περισσότερες φορές υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της ιδιωτικής εταιρείας και της δημόσιας υπηρεσίας πάνω σ' αυτό το θέμα. Συνήθως, η δεύτερη έχει μια καλή εικόνα αν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν ή όχι και αναλόγως δίνει την έγκριση».

Σ' αυτή την περίπτωση, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θεωρείται ότι υποπίπτουν σε φορολογική παράβαση αν δεν έχουν τιμολογήσει ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε μια χρονιά πολύ αργότερα.

Φυσικά, οι καθυστερημένες πληρωμές για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί δεν είναι το μοναδικό μεμπτό που αρκετοί επιχειρηματίες προσάπτουν στο Δημόσιο.

Οι εξαγωγείς

Σοβαρά παράπονα εκφράζονται επίσης για μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ από εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες πληρώνουν μεν τον ΦΠΑ για τα προϊόντα που αγοράζουν, π.χ. πρώτες ύλες, αλλά δεν εισπράττουν ΦΠΑ στα προϊόντα που εξάγουν. «Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ ξεκινάνε από έξι μήνες και πάνε όσο όσο» τονίζουν οι λογιστές τους.

Τουλάχιστον, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν στην προεξόφληση της επιστροφής του ΦΠΑ από ορισμένες τράπεζες. Ομως, οι υπόλοιπες εταιρείες που δεν δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ λόγω εξαγωγών αλλά τους χρωστάει το κράτος λεφτά δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι τέτοιο. Η λύση του συμψηφισμού του ΦΠΑ με άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου απέναντί τους θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται.

Ομως, η ασυνέπεια του Δημοσίου στις πληρωμές του επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας και υπονομεύει τη χρηματοοικονομική υγεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Ουσιαστικά, οι υγιείς επιχειρήσεις παίζουν τον ρόλο του πιστωτή του Δημοσίου και άλλων ιδιωτικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Αυτό όμως απειλεί να καταστήσει προβληματικές και τις δικές μας» τονίζει επιχειρηματίας.

Με την αγορά και την οικονομία να δείχνουν τάσεις επιδείνωσης, μερικοί ανησυχούν μήπως το φαινόμενο της μη έκδοσης τιμολογίων πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Τυχόν επέκταση του φαινομένου θα στερήσει επιπλέον έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιτείνοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Με την ελληνική οικονομία να αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2011, η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και η ενίσχυση των εξαγωγών θεωρούνται απαραίτητες. Ομως, η κωλυσιεργία του Δημοσίου στις πληρωμές και τις επιστροφές φόρων προκαλεί δυσλειτουργίες. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αναμένεται να συρρικνωθεί 4,2% το 2010 και 3% το 2011, ενώ η κυβέρνηση και η τρόικα περιμένουν ότι θα ανακάμψει το 2012.

Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ   -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: