Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΕΥΡΩΔΙΑΤΑΓΜΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ---ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ---

Μαζικό, πανευρωπαϊκό δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών και αστυνομικών ερευνών, εναντίον όλων όσοι χαρακτηρίζονται γενικώς ως ύποπτοι τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων, ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. Το νέο εργαλείο αστυνομικής καταστολής, που προωθεί τις ανεξέλεγκτες υποκλοπές, με αυθαίρετες και αμφισβητούμενης νομιμότητας πρακτικές, ονομάζεται Ευρωπαϊκό Διάταγμα Ερευνας.

Το Διάταγμα αυτό θα υποκαταστήσει το παλαιό ένταλμα συλλογής αποδείξεων, επιτρέποντας μαζικές κατ' οίκον έρευνες, κατασχέσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με μια απλή διάταξη! Η εφαρμογή του μάλιστα σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη, καθώς περιορίζονται ασφυκτικά οι λόγοι άρνησης που μπορεί κάποιο κράτος-μέλος να επικαλεστεί.

Η αστυνομική αυτή πρακτική συνάδει απόλυτα με την πρεμούρα των ελληνικών διωκτικών αρχών, που πλήρωσαν περίπου 8 εκατ. ευρώ για να προμηθευτούν δύο σούπερ-κοριούς την περίοδο 2005-2009. Ο ένας τοποθετήθηκε αρχικά στην ΕΥΠ, ενώ ο δεύτερος (ίδιας τεχνολογίας με τον πρώτο) λειτουργεί από τα τέλη του 2009 στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η υπερπαραγωγή παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης επιβεβαιώνεται άλλωστε από την εκτίναξη των εισαγγελικών διατάξεων και των βουλευμάτων που επιχειρούν εκ των υστέρων να «νομιμοποιήσουν» (όχι πάντα επιτυχώς) τις μαζικές υποκλοπές.

Παραβίαση δικαιωμάτων

Οπως παρατηρούν όμως οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι ρυθμίσεις του νέου Ευρωπαϊκού Διατάγματος προσβάλλουν την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, καθώς επιτρέπουν στις αστυνομικές και διωκτικές αρχές άλλου κράτους να εκδίδουν Διάταγμα Ερευνας, απαιτώντας από τις αρχές του άλλου κράτους τη διενέργεια υποκλοπών, ερευνών σε σπίτια, ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για κάθε πολίτη τον οποίον εκείνες θεωρούν ύποπτο για τέλεση εγκληματικών πράξεων γενικώς!

Τα βασικά

Με τη συμμετοχή και συνεργασία των Ελλήνων υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, στο νέο Διάταγμα οι βασικές αρχές του νέου κατασταλτικού μηχανισμού που χτίζεται είναι οι εξής:

*Το Ευρωπαϊκό Διάταγμα Ερευνας θα αφορά όλα τα επαχθή ανακριτικά μέτρα (με έμφαση στις υποκλοπές), για την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων (κατ' οίκον έρευνες, κατασχέσεις, μαρτυρικές καταθέσεις, άνοιγμα και δήμευση τραπεζικών λογαριασμών).

*Καταργείται η αρχή του διπλού αξιόποινου για τα σοβαρά εγκλήματα, όπως ισχύει σήμερα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και Παράδοσης. Σύμφωνα με αυτήν, για να συλληφθεί κάποιος βάσει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος, πρέπει το αδίκημα για το οποίο διώκεται να είναι αξιόποινο και στον τόπο σύλληψής του. Με το προωθούμενο Διάταγμα, το διπλό αξιόποινο δεν αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής του.

*Σε πρώτο στάδιο οι συζητήσεις εστιάζονται στην έκδοση της Διατάγματος μόνο στο πλαίσιο εκκρεμών ποινικών διαδικασιών. Συζητείται όμως και ένα δεύτερο στάδιο για επεξεργασία των στοιχείων αυτών και σε μη ποινικές υποθέσεις!

*Υπάρχει η πρόταση το Διάταγμα να μην εκδίδεται μόνο από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά και απ' ευθείας, από την αστυνομία των χωρών-μελών. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται να υιοθετείται.

*Η βασική θέση όλων των κρατών της Ε.Ε. είναι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα κράτη η επίκληση γενικών και αόριστων λόγων άρνησης εφαρμογής του Διατάγματος, αλλά οι λόγοι αυτοί να περιοριστούν σε πολύ συγκεκριμένους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η ασυλία και οι σοβαροί λόγοι εθνικής ασφάλειας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: