Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

WIKILEAKS:Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ PFIZER ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer πραγματοποίησε έρευνα για να εξασφαλίσει πληροφορίες που θα εξέθεταν τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Νιγηρίας, ώστε αυτός να εγκαταλείψει τις διώξεις για τη δοκιμή φαρμάκου, η οποία φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο 11 παιδιών, γράφει αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η WikiLeaks.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο υπεύθυνος της Pfizer στη Νιγηρία, Ενρίκο Λιγκέρι, ενημέρωσε αμερικανούς αξιωματούχους για την υπόθεση σε συνάντηση της 9ης Απριλίου του 2009.

"Σύμφωνα με τον Λιγκέρι, η Pfizer είχε αναθέσει σε ερευνητές να βρουν ενδεχόμενες υποθέσεις διαφθοράς που να συνδέονται με τον γενικό εισαγγελέα Μίκαελ Αοντοακάα για να τον εκθέσουν και να του ασκήσουν πιέσεις να εγκαταλείψει ομοσπονδιακές υποθέσεις", διευκρινίζεται στο έγγραφο.

Απαντώντας στην πληροφορία αυτή που δημοσιοποιήθηκε από τον WikiLeaks, η εταιρεία διέψευσε ότι στρατολόγησε οποιονδήποτε για να πραγματοποιήσει έρευνα για τον κ. Αοντοακάα.

Η Pfizer κατέληξε σε ρύθμιση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων με το κρατίδιο Κάνο της Νιγηρίας για τις δοκιμές το 1996 του Trovan, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια μιας επιδημίας μηνιγγίτιδας.

Η υπόθεση εγκαταλείφθηκε επίσης και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με υπευθύνους της Νιγηρίας, οι δοκιμές αφορούσαν περίπου 200 ανθρώπους και προκάλεσαν το θάνατο 11 παιδιών και δυσμορφίες σε δεκάδες άλλα.

Η Pfizer αντέδρασε διαψεύδοντας οποιαδήποτε απροσεξία από πλευράς της και σημείωσε ότι το Trovan είχε συμβάλει να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Σ.Μ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: